Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Herkes dikkat etmeli



Hem 28 Şubat postmodern darbesi, hem de 12 Mart muhtırasının yıldönümleri gelince gündemimizi ‘darbe’ kaplıyor. Son günlerde darbe haberleri yine Ankara’nın gündemini meşgul ediyor. Darbe hazırlığı içinde olan ulusalcı çetelerden, eski komutanların birbirleri hakkında sözlerine varıncaya kadar birçok söz söyleniyor. Eski hatıralar gazete sayfalarında yer alıyor.

Genelkurmay ile muhalefet arasındaki sınır ötesi harekât tartışmasında tansiyon biraz düşmeye başlamış gözükse de zaman zaman ortaya atılan bir cümlelik sözler, hatta imalar tartışmayı alevlendiriyor.

Bilindiği gibi, Kuzey Irak’a gerçekleştirilen sınır ötesi harekâtın, beklenilenin aksine ‘erken’ sona ermesi muhalefet ile Genelkurmay arasında sert tartışmalara sebep olmuştu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin harekâtla ilgili sert sözlerine karşılık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Hainlerden fazla zarar veriyor” demişti. Bu sözden sonra hayli sert bir üslûp kullanılmaya başlanmıştı.

Tartışma, Org. Büyükanıt’ın “Dışarıdan baskıyla çekildiğimizi ispatlasınlar üniformamı çıkarırım” demesiyle farklı bir boyut kazanmıştı. Büyükanıt Merkez Orduevi’nde verdiği resepsiyonda bu konuda yine konuştu. “Ben hiçbir şey söylemedim. Hiç söylemediklerim çıktı. Ben mahalle kabadayısı değilim. Baykal’ın adını zikretmedim. Çok yanlış oldu. Türkiye’ye ne faydası olur. Hakikaten çok üzülüyorum” diye konuşmuştu. Grup toplantılarında MHP ve CHP’den bu söze de tepki gelip-gelmeyeceği tartışılırken muhalefetten bir cevap gelmedi. Yalnızca “Sorumlu hükümet” açıklaması yapıldı. Erdoğan ise konuya hiç girmemeyi tercih etti.

Tartışmayı özetledikten sonra dikkatimi çeken bir hususu aktarmak istiyorum. Büyükanıt’ın Başbakan Erdoğan’ın “İspatlasınlar siyaset elbisemi çıkarırım” sözüne atıfta bulunarak, esprili bir şekilde “Ben bir şey söylüyorum, o atasözü oluyor” sözleri Genelkurmay Başkanının geçmişte yaptığı atasözlük ifadelerini hatırımıza getirdi.

Cumhurbaşkanlığı tartışmaları yapılırken yaptığı değerlendirmede “Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil, özde bağlı bir cumhurbaşkanı seçileceğini umut ediyorum” demişti.

Geçen seneki “30 Ağustos resepsiyonu”nda Gül’ü uğurladıktan sonra aracına kadar gitmediği ancak Köksal Toptan’ı aracına kadar uğurladığını soran yazar Fatih Çekirge’ye “Ben normali yaptım. Eğer tersini yapsaydım anormal olurdu. Eşiyle gelmiş olan benim Meclis Başkanı’nı baş selâmıyla uğurladım. Gerekirse amuda bile kalkarım…” ifadesini kullanmıştı.

Daha sonra başka bir ortamda, “Konuşuyorum, ‘borsa düştü’ diyorlar. Susuyorum ‘borsa düştü’ diyorlar. Ne söylesem yanlış anlaşılıyor. Ne yapayım amuda mı kalkayım?” diyerek bu atasözünü biraz daha açmıştı. Son olarak da sınır ötesi harekâtla ilgili olarak, “Dışarıdan baskıyla çekildiğimizi ispatlasınlar üniformamı çıkarırım” diyerek atasözlük sözlerine devam etmiş oldu.

Org. Büyükanıt’ın kendisi de şikâyet ediyor. “Ne söylesem yanlış anlaşılıyor” diyor. O yüzden askerlerin siyasetle iç içe görüntüsü veren açıklamalardan kaçınması, “sözde değil özde” konuşması, kendi alanı ile konuşması, demokrasilerde tercih edilen yöntemlerdir.

İşin diğer bir boyutuna gelince…

Askerin siyasete müdahalesi olarak değerlendirilebilecek sözlerin iktidara da olsa muhalefete de olsa hoş karşılanmaması gerekirken, CHP ve MHP’nin askerle söz düellosuna girmesi, bir nev'î askerin muhalefete muhtıra vermesi karşısında 27 Nisan muhtırasını gören AKP’nin sessiz kalması demokrasi adına yanlış olmuştur. Tıpkı, 27 Nisan muhtırasında muhalefetin tepki göstermesinin yanlış olduğu gibi…

Demokrasimiz asker-siyaset tartışmalarından yara almaktadır. Çünkü, demokrasiyi savunanların siyasî partilere muhtıra verilmesini kabul etmeleri mümkün değildir. Siyasî partiler ordu, ordu da siyasî parti gibi davranamaz.

Türkiye’de de artık, demokratik ülkelerde rastlanmayan bu tür sivil-asker ilişkileri olmamalıdır.

Askerler kadar siyasetçiler de buna dikkat etmelidir.

14.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.03.2008) - Harekât ve Talabani’nin ziyareti

  (07.03.2008) - ‘İnsanlığa yazıklar olsun!’

  (02.03.2008) - Nasıl şükretmeyeyim abi!

  (01.03.2008) - Yasakçıları tutanakla tesbit etmek

  (29.02.2008) - 17 tuzağına dikkat!

  (23.02.2008) - Yeni Asya

  (22.02.2008) - Ek 17 bilmecesi

  (16.02.2008) - Uydunun parası…

  (15.02.2008) - Ek 17 çözer mi?

  (09.02.2008) - 301, yeni anayasa ve AB

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri