Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Yanlış üstüne yanlış



Avrupa Birliği yolunda ilerlemeye çalışan bir ülkede, tek başına iktidara gelmiş bir partiye ‘kapatma dâvâsı’ açılması, belki de Türkiye’den çok dünyayı şaşırttı. Maalesef, Türkiye’de daha önce de benzer dâvâlar açılıp, tek başına iktidara gelen partilere karşı darbe de yapıldığı için milletimiz bu karar karşısında ‘şok’ olmadı. ‘Şok’ olmadı, ama bu; ‘dâvâ açılmasını uygun gördü’ anlamına gelmez ve gelmemeli.

İktidar partisine karşı açılan dâvâyı, hür dünyanın anlayabilmesi de mümkün değildir. Yakın tarihimiz şahittir ki, siyasete, siyasî partilere, ‘siyaset dışı’ müdahaleler hiçbir zaman beklenen neticeyi vermemiştir. Herhangi bir partiyi kapatmak, o fikri, o onlayışı, o yaklaşımı sona erdirmemiştir ve erdiremez. Aksine, siyasete bu şekildeki müdahaleler milletin tepkisini toplamış ve mahkeme kararlarıyla kapatılan partiler, siyasî anlayışlarını başka şekillerde de olsa sürdürmüşlerdir.

Böyle olduğunu bu ve benzeri kapatma dâvâları açanlar da her halde bilir. Buna rağmen böyle dâvâların açılıyor olması çok garip.

Tabiî ki hadise çok taze ve ilk günlerdeki ‘şok’ atlatılınca farklı değerlendirmeler de yapılacak. İlk mesajlara bakılınca, ‘tek parti’ anlayışına sahip partilerin, AKP’ye karşı açılan bu dâvâ karşısında içten içe sevindiklerini söylemek bile mümkün. Oysa, muhalif bile olsa herhangi bir siyasî partinin ‘demokrasi adına’ bu dâvâya karşı çıkması beklenirdi. Asıl üzücü olan da bu değil mi?

Dâvânın ne getirip, ne götüreceği elbette taraflarca uzun uzadıya tartışılacak. Ancak, vatandaş, siyasete bu şekilde yapılan müdahaleyi tasvip etmiyor. Herhangi bir siyasî parti, başka bir siyasî parti tarafından ve ‘sandık’ marifetiyle iktidardan uzaklaştırılmalıdır. Darbe ile, muhtıra ile ya da mahkeme kararıyla bir partiyi iktidardan uzaklaştırmak, demokrasi ile idare edilen ülkelerin yapacağı işler değildir.

Kapatma dâvâsının açıldığını duyduğumuz anda, yanımızda bulunan ve AKP’ye oy verdiğini söyleyen bir ‘seçmen’ şöyle dedi: “Ağbi, önümüzde mahallî seçimler var. Böyle sansasyonlar, tartışmalar, dâvâlar olmasa oylarımızı nasıl arttırabiliriz ki!” Hadisenin bir yönü de bu.

AKP için bir ‘dosya’ hazırlandığı aylar önce ‘fısıltı gazeteleri’ aracılığıyla yayıldı. Bazı emekli hukukçular da bunu ima eder şekilde açıklamalar yaptı. Dolayısı ile kapatma dâvâsının açılmış olması bu yönüyle kamuoyu açısından sürpriz olmadı. Maalesef böyle bir dâvâ açılması beklenir hale gelmişti.

Açılan dâvâ bütün siyasî partiler için de bir imtihan vesilesidir. Siyaset camiası bir bütün olarak ‘parti kapatma’ya karşı çıkmalı, siyasî tartışmaların siyasetçiler arasında şeffaf ve adil bir şekilde sürmesini temin etmeli. Siyaset dışı müdahalelerle bir partiye engel olmak, başka bir partiye destek vermek Türkiye’ye yapılacak en büyük haksızlıktır.

Yanlış üstüne yanlış yapmakta ısrar edenlere bir defa daha hatırlatalım: Siyasî partileri millet açar, millet kapatır. Milletin açmadığı bir partiyi hiç kimse iktidara taşıyamaz, milletin kapatmadığı bir partiyi de hiç kimse iktidardan uzaklaştıramaz.

AKP’ye açılan kapatma dâvâsının ‘kaderî ciheti’ ise ayrı bir tartışma konusu, onu ayrıca tartışmak gerekecek...

16.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.03.2008) - ‘Patron’lar kârda, millet zararda

  (14.03.2008) - Emekleye emekleye

  (13.03.2008) - ‘Şehid siyasetçiler’e rahmet!

  (12.03.2008) - Özgürlük olmayınca

  (10.03.2008) - Kriz ve tedbir

  (08.03.2008) - Kolay işi zor kılmak

  (07.03.2008) - Şeffaflık ihtiyacı

  (06.03.2008) - ‘Barış’ para kazandırmıyor mu?

  (05.03.2008) - ‘Seçkinci’lerden bıktık!

  (04.03.2008) - Dünyaya rağmen

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri