Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin GÜLTEKİN

Başörtülü bir kızın serencamı



Dindar bir ailenin çocuğuydu Kübra. Dinî kitapları okuyarak az da olsa kendini yetiştirmişti. Lisede iken de fırsat buldukça namazlarını kılar, ev ve okul dışında da başını örterdi.

Yüksek okulu kazanmasına annesi de, babası da çok sevinmişti. Ne var ki, ailesinin maddî durumu çok iyi olmadığından, babası kara kara düşünüyordu. Kübra artık büyük bir şehirde tahsil yapacaktı. Babası, gerekli masrafı nereden ve nasıl temin edecekti? Köyde başlarını sokacakları bir evleri, bir-iki dönüm tarlaları, beş-on tane hayvanlarından başka bir şeyleri yoktu.

Babasının maddî durumunu Kübra da kafasına takmış olmalı ki, bir sabah, kahvaltıda: “Baba, maddî durumumuzu biliyorum. Binbir sıkıntıyla liseyi ancak okutturabildin. Ankara gibi bir yerde beni nasıl okutacaksın?” deyince, babası: “Kızım, sen onu hiç merak etme. Yeter ki sen oku. Gerisi kolay. Allah yardım eder elbette. Daha da olmasa, ineğimi satarım, tarlamı satarım, yine de seni okuturum” deyince Kübra babasının boynuna sarılarak öptü ve “Benim biricik babam” diyerek rahatladı.

Ve okullar açıldı. Kübra, Ankara’nın yolunu tuttu. İlk defa gurbete çıkmanın hüznüyle evden ve akraba çevresinden ayrılmak Kübra için kolay olmasa da, okuyup iş güç sahibi olmayı gâye edinen bir insan için başka bir çare de yoktu. Bütün zorluklar, uyumsuzluklar, sıla hasreti bir tarafa, daha okulun ilk haftasında Kübra’nın moralini alt üst eden bir durum vuku bulmuştu. Fakülte yetkilileri, Kübra’ya; “Başını açacaksın, yoksa bu okulda okuyamazsın...” tebliğinde bulundular.

Bu üzücü durumu telefonla babasına duyuran Kübra, babasından mânevî destek beklerken, onun “Kızım, bunun için üzüntüye, strese niçin giriyorsun? Hocaların doğru söylüyor, okumak istiyorsan başını açacaksın. Başörtünle okumanı elbette sen de, biz de isteriz. Ama görüyorsun ki, senin ve bizim istememizle olmuyor. Onun için istemeyerek de olsa, geçici bir süreliğine başını aç, okuluna devam et...” sözlerine muhatap oldu.

Babasının tavsiyesi üzerine okulda başını açan Kübra’nın psikolojisi bozulmaya başladı. Vicdanı, onu içten içe rahatsız etmeye başlayınca tekrar babasını arayarak; “Babacığım, çok huzursuzum. Okula bir kaç gün başı açık gittim; üzüntüden, vicdan azabından kahroluyorum. Bu konuda siz de bana destek olmuyorsunuz. Ne olur bana kızmayın, okulu bırakmayı düşünüyorum” dedi.

Babası bu defa sert bir şekilde; “Kızım, deli mi oldun sen? Hiç okul bırakılır mı? Ayağına gelen bir şansı tepiyorsun. Seni okutmak için tarlamı sattım... Annenle de durumu konuştuk, o da başını açıp okumanı söylüyor. Dışarıda, evde örtün, ama okulda hocalarının dediğini yap, tamam mı güzel kızım...”

Bundan sonra dışarıda kapalı, okulda başı açık olarak okumaya devam etmeye karar veren Kübra, haftalar, aylar geçtikçe belki de hiç farkında olmadan, okul dışında da başı açık bir şekilde gezmeye başladı. Öğretim yılı ortalarına doğru, Kübra her yerde başı açık, hatta zaman zaman dekolte kıyafetlerle gezmeye başladı.

Günler çabuk geçip öğretim yılı bitmişti. Uzun bir yolculuktan sonra baba ocağına kavuştu. Annesi, en sevdiği yemekleri hazırladı. Beraberce yemekler yendi. Çaylar içilmeye devam edilirken, Kübra, anne ve babasındaki durgunluğu, neşesizliği fark etmiş olmalı ki, “Anne, babamla ikinizi durgun görüyorum” deyince, babası “Kızım, köye de bu kıyafetle gelinir mi? Dosta düşmana bizi rezil edeceksin. Okulda başını aç dediysek, böyle dekolte bir kıyafetle de köye gel demedik ya...” dedi.

Babasının bu konuşmasından müteessir olmuş bir ses tonuyla “Babacığım, ilk günlerde örtümü çıkarmamın, hayatımı cehenneme çevirdiğini biliyor musun? Bana yardımcı olacağınıza, bu keyfî zorbalığı uygulayan hocalarıma, sen de, annem de destek verdiniz. Bu durumda ben ne yapabilirdim? Köye bu kıyafetle gelmemin doğru olmadığını ben de biliyorum. Ama artık buna alıştım. Hergün farklı yerlerde başımı açıp kapatmaktan artık usandım” dedi.

Annesi, kocasına “Bey, bir bakıma Kübra doğru söylüyor. Başını açıp okumasını sen de, ben de istedik. Biz de bu konuda suçluyuz. Tek kabahatli Kübra değil” dedi.

16.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.03.2008) - Kabahati üstlenebilmek fedakârlığı

  (02.03.2008) - İşini, maaşını dâvâsına feda etmek

  (24.02.2008) - Merdâne duruşların özlemini çekiyoruz

  (17.02.2008) - Riya marazı

  (10.02.2008) - Anne-baba hukukunu ciddîye almalı

  (03.02.2008) - Makam-mevkî uğruna verilen tavizler

  (27.01.2008) - Hem kayınpeder, hem ders arkadaşım

  (20.01.2008) - Hasta asrın hasta insanları

  (13.01.2008) - Nurlara muhatap olmak

  (06.01.2008) - Baba olmanın şuurunda olmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri