Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Patron’lar kârda, millet zararda



En başta ifade edelim ki, helâlinden kazanarak ‘patron’ olanlar hiç alınmasın. “‘Patron’lar kârda, millet zararda” şeklindeki eleştirimiz, alınteri ile değil; hile ve faiz gibi yollarla haksız kazanç sağlayanlar için.

Türkiye’de yaşayan büyük çoğunluk ‘geçim sıkıntısı’ çekerken; az sayıda aile ‘ultra lüks’ bir hayat yaşıyor. Bu noktada kabahat sadece ‘ultra lüks’ hayat süren zenginlerde değil, onlara bu imkânı sağlayan ‘siyasî irade’de olsa gerek.

Tabiî ki ‘siyasî irade’ doğrudan zenginlerin cebine para koymuyor. Fakat uyguladığı yanlış ekonomik ve siyasî politikalar böyle bir netice doğuruyor. Öyle olmasa, zenginler zengin olmaya, ‘fakir’ler de ‘daha fakir’ olmaya devam eder miydi?

Elbette, gelir dağılımındaki adaletsizlik sadece Türkiye’nin meselesi değil. Bütün dünyada bu problem yaşanıyor. Aslında huzur ve sükûnun en büyük engeli bu adaletsizliktir. Zengin ile fakir arasındaki uçurum büyümeye devam ettikçe, Türkiye ve dünyada huzura kavuşmanın mümkün olmadığını kabul etmeliyiz.

Dikkatleri çeken başka bir konu daha var: Bilhassa büyük şehirlerde, sanayi ve yatırım yerine ‘tüketim’e hitap eden büyük alışveriş merkezleri açılıyor. Nisbeten ‘fakir’ kabul edilen semtlerde bile ‘AVM’ler ya da ‘Towers’lar açılıyor. Bu arada, ‘ultra zengin’lere hitap eden ‘site’lerin sayısındaki artış da dikkat çekici. On milyonlarca kişi geçim sıkıntısıyla karşı karşıya iken, bunların yapılması ve hepsinin de müşteri bulması, adaletsiz gelir dağılımının çarpıcı bir örneği değil mi?

Küçük esnaf ve sanatkârlar, dükkân kirasını çıkarmakta zorlanırken, büyük holdinglerin yüzde 50’leri aşan yıllık kâr yaptıklarını açıklamaları da manidar değil mi?

Son yıllarda en çok kâr eden sektörlerin başında bankacıların gelmesi de her halde tesadüf olmamalı. Meselâ bir banka, geçen yıl net kârını yüzde 57 nisbetinde arttırdığını ilân etmiş. (Vatan, 13 Mart 2008) Bunca ekonomik sıkıntıya rağmen, bir bankanın bu nisbette kâr elde etmesi sadece onun ‘çalışkanlığı’ ile açıklanabilir mi? Elbette başka bankalar da buna yakın nisbetlerde kâr etmişlerdir. Peki, mahallemizdeki bakkal, esnaflık yapan komşumuz, caddemizdeki tekstil firması, şehrimizdeki sanayî tesisi bu nisbette kâr edebildi mi?

Bu göstergeler bir şeylerin yanlış yapıldığını hatırlatmalı. Aynı gemide yolculuk edenler, ‘tasada ve kıvançta’, rahatta ve zahmette ortak olmalıdırlar. Herkesin bildiği gibi, ‘biri yer, biri bakar’ ise o gemide huzur ve sükûn mümkün olmaz. ‘Rant’ yoluyla kolay yoldan zengin olmanın cazip gösterilmesi, yatırımcıları da bu yola sevketmektedir.

Güya yatırım niyetiyle yurt dışından Türkiye’ye gelen paraların da bu sektörlere gitmesi ayrı bir handikap. Bu anlamda, bankacılık sektörünün neredeyse yarısını ‘yabancı yatırımcılar’ın elinde olması hayra alâmet değil. Türkiye, ‘rant’ yoluyla kolay yoldan para kazanılan ve milyonların git gide fakirleştiği bir ülke olmamalı.

Gözümüz yok, patronlar daha da zengin olsun; ama bu zenginlikten ‘fakir’ler de pay alsın. Bunun en sağlıklı yolu da ‘zekât’ köprüsünü tesis edebilmektedir.

“Çare ararken yine ‘din’ dediniz!” şeklinde itiraz ileri sürmeyi düşünenler çıkacaksa, lütfen varsa ‘din dışı’ makul çarelerini sıralasınlar...

15.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.03.2008) - Emekleye emekleye

  (13.03.2008) - ‘Şehid siyasetçiler’e rahmet!

  (12.03.2008) - Özgürlük olmayınca

  (10.03.2008) - Kriz ve tedbir

  (08.03.2008) - Kolay işi zor kılmak

  (07.03.2008) - Şeffaflık ihtiyacı

  (06.03.2008) - ‘Barış’ para kazandırmıyor mu?

  (05.03.2008) - ‘Seçkinci’lerden bıktık!

  (04.03.2008) - Dünyaya rağmen

  (03.03.2008) - Tahrik ve baskı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri