Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali OKTAY

Gönülden dile



“Sâni-i zülcelal koca kâinatı bir musıki, bir fonoğraf hükmünde icad ettiği gibi, zemini ve zemin içindeki bütün zîhayatı ve bilhassa zîhayat içinde insanın başını öyle bir fonoğraf-ı Rabbani ve bir musıka-i ilahi tarzında yapmış ki hikmet-i beşer o sanat karşısında hayretinden parmağını ısırıyor.”

Bediüzzaman Said Nursî, Sözler s. 70

BAHARIN ZAMANI GELDİ...

Müziğimizin zirvesi Dede Efendi öyle başlıyordu. Hicaz şarkısına “Baharın zamanı geldi a canım/Yavru ceylan gel gidelim.” Hakikaten baharın geldiğinin işaretleri artık iyice kendini belli eder olmuş. Geçtiğimiz hafta Nevruz kutlamaları ile bahara merhaba demenin sevinç gösterileri vardı pek çok yerde. Dilerseniz biz de müziğimizdeki şarkılara kısaca bir göz atalım, bakalım kimler bahar için neler söylemiş, ne besteler yapmış? Fahri Kopuz’un hicaz bestesinde Süleyman Nazif, “Sen olmazsan’’ diyordu. “Bahar olsa çemenzar olsa alem handedar olsa/Sen olmazsan hayalimde zemin ağlar sema ağlar.’’ Zekai Tunca’nın Kürdilihicazkâr bestesinde Mehmet Erbulan ise “Bahar çiçek çiçek gelince güzel/Hayat sevilince sevince güzel” dizeleri ile bir bahar güzellemesi yapıyordu. Teoman Alpay ise bahar neşesini Nihavend şarkısında “Bahar geldi gül açıldı/Ruhuma neşe saçıldı” derken Dramalı Hasan Güler de aynı hislerini benzer şekilde “Baharın gülleri açtı/Etrafa neşe saçtı” şeklinde Rast makamında ifade ediyordu. Müziğimizin bir başka zirve ismi Hacı Arif Bey de baharda evde durulmaması gerektiğini düşünenlerden: “Bahar oldu beğim evde durulmaz/Bu mevsimde çemenzâre doyulmaz.” Bahar, Emin Ongan’ın segâh şarkısında ve Hilmi Soykut’un dizelerinde kendini şöyle göstermiş: “Baharı okşuyor ellerim/Meltemlerde burcu burcu sevgi/Sularda hülyalar boncuk boncuk/Mercan gibi.” Baharın gelişine en çok sevinen meğer sadece bizler değilmişiz. Ali Galip Alnar bülbüllerin bahar sevgisini bakın nasıl anlatmış şarkıda: “Bahar gelir gonca açar/Bülbül öter nağme saçar/Gül bülbüle bülbül güle/Hayran olur gönlüm açar.”

KAYSERİ...

Geçtiğimiz hafta Cuma akşamı Kayseri’deydik. Yağmurun bereketi yerini program başlamaya yakın açık ve güzel bir havaya bırakmıştı. Sürekli yanımızda bize yardımcı olan öğretmen Hasan tardeşimiz, onun kardeşi Resul, müzik öğretmeni Orhan Bey ve hazırlıkları yürüten herkesi tatlı bir heyecan ve merak sarmıştı. Program başladığında salonun tamamen dolduğunu görmek, Kayserili kardeşlerimizin teveccühünü göstermesi açısından memnuniyet vericiydi. Tabiî biz kuliste saz arkadaşlarımızla birazdan paylaşacağımız sahne öncesi son provaları yaparken içeride de ilgiyle dinlenen, izlenen program sürüyordu. Sıra bize geldiğinde özellikle Çanakkale Şehitleri ve bütün şehitlerimiz için Fetih Marşı’nı okuduktan sonra ilâhilerimizi seslendirdik. En son üç eserimiz ise Üstadla ilgili bestelerdi. Hakikaten dolu dolu, coşkulu, anma programının amacı ve anlamına uygun bir geceydi. Bu geceyi düzenleyenlerden ve çok emek harcayanlardan Ali Göllü Bey’in yüzündeki, sesindeki ifadeler sarf ettikleri çabanın karşılığının alındığını gösteriyordu sanırım. Türkiye’mizin her tarafında halen ard arda yapılan bu anma programları inşallah amacına, yapılış gayesine uygun cereyan etmekte ve sonuçları bakımından da hayırlara vesile olmakta. Cenâb-ı Hak emeği geçen herkesten razı olsun.

TEŞEKKÜR EDERİM...

Efendim uzun bir aradan sonra geçen hafta ilk yazımızı yayınlamak nasip olmuştu. Yazı sonrası gerek telefonla arayarak, gerekse bir vesileyle karşılaştığımız dostlarımızın, okurlarımızın hayırlı olsun temennileri bizi oldukça mutlu etmişti. Bir de sağolsunlar mesaj yazarak hoşgeldin diyen okurlarımız vardı:

Tarsus’ tan malî müşavir Ahmet Ceylan Bey “26 Eylül 2006 tarihinden bugüne yani 18 Mart 2008 Salı günü Çanakkale Şehitlerimizi anma gününe tevafuk eden ve Yeni Asya gazetemizin Kültür Sanat sayfasında neşredilen “Gönülden Dile Müzik Düşünceleri” yazınızı okuduk ve çok memnun olduk. Yazılarınızın devamını bekliyoruz’’ diyordu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşaallah 5 Nisan'da Tarsus’taki Kutlu Doğum programında biz de orada olacağız. ABD'den ise Said Çakır kardeşimiz bizi oldukça mutlu eden aşağıdaki satırları yazmış: ‘’Yazılarınızla buluşmak bizleri o kadar mutlu etti ki. Ayrılıklar hep hüzünlüdür ama kavuşma gerçekleştiğinde o hüzünler yerini kat be kat fazla sürurlara bırakır. Okuyucularınıza mektup, e-mail konusunda yazdıklarınızı okurken kendime çok kızdım. Önceden yazılarınızı okuduktan sonra, onları kesip alırdım. Üniversitede sosyal muhtevalı bir derste bütün sınıfla paylaşıyordum, sonra arkadaşlarla kafeteryada oturup o yazılarınız üzerinden muhabbetlerimize devam ediyorduk. Fakat yeni fark ettiğim bir şey var; size bir teşekkür e-maili bile atmamışım, Hoşgeldiniz Ali abi...’’ Böylesine içten bir mesajın bizi mutlu ettiği kadar mahçup ettiğini de söylemek isterim.

Ayhan Aydın Bey ise "Hoş geldin Ali Kardeş; inan çok sevindim. Allah yar ve yardımcın olsun’’ duâsıyla bize hoşgeldin diyerek gönül kapılarını da açmış. Allah razı olsun. Bu vesileyle bizleri duasına dahil eden, hoşgeldin diyen, iyi temennilerde bulunan bütün okurlarımıza teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.

28.03.2008

E-Posta: alioktay@alioktay. net


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.03.2008) - Nerede kalmıştık?

  (26.09.2006) - Mehter vuruyor tarihin aksetmede yâdı!.

  (22.08.2006) - Ağaç yaşken, müzik çocukken...

  (01.08.2006) - Belediyeler ve Ramazan pogramları

  (18.07.2006) - Cinuçen Tanrıkorur Hoca’nın vefat yıldönümünde

  (03.07.2006) - Ölüm kavuşmaktır...

  (19.06.2006) - Osmanlı’nın ve müziğin sultanı 3. Selim

  (29.05.2006) - Adnan Menderes ve bir yasaklı şarkının hikâyesi

  (18.04.2006) - Gönülden dile....

  (06.03.2006) - Korsan yayın ve kul hakkı üzerine sizden gelenler….

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri