Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Abdil YILDIRIM

Zindanlardan saraylara



Saray ve zindan... İki zıt mekân... Birisi lüksün, konforun, rahatın, genişliğin, aydınlığın ve özgürlüğün adı. Öteki, zulmetin, karanlığın, rutubetin mahkûmiyetin, mağduriyetin mekânı. Hükümdarlar ve hükümranlar saraylarda yaşarken, mahkûmlar, mağdurlar ve mazlumların mekânı zindanlar olmuştur. Ama her zaman kader de hükmünü icrâ etmiş, bazı insanları saraylarından edip zindanlara düşürürken, bazılarını da zindanlardan saraylara çıkarmıştır. Bu mazlum sultanların belki de ilki olan Yusuf Aleyhisselâm, haksız yere atılmış olduğu zindanda kendisini yetiştirmiş, orasını bir medrese haline getirmiş, daha sonra da kader hükmünü icrâ etmiş ve Mısır’a Sultan olarak saraylara çıkmıştır. O zamandan bu yana, mazlumların atıldığı zindanlar ve hapishaneler, “Medrese-i Yusufiye” olarak anılmaktadır.

Medrese-i Yusufiyelerin rahle-i tedrisâtında müderrislik yapan mazlumlardan birisi de, Bediüzzaman’dır. Kendi ifadesi ile hayatı zindanlarda geçmiştir. “Seksen küsûr senelik bütün hayatımda dünya zevki namına birşey bilmiyorum. Bütün ömrüm harp meydanlarında, esaret zindanlarında, yahut memleket hapishanelerinde, memleket mahkemelerinde geçti. Çekmediğim cefa, görmediğim eza kalmadı. Divan-ı harplerde bir câni gibi muâmele gördüm; bir serseri gibi memleket memleket sürgüne yollandım. Memleket zindanlarında aylarca ihtilâttan men edildim”

Bediüzzaman’ın “memleket zindanları” dediği mekânlardan birisi de, Eskişehir hapishanesiydi. 120 talebesiyle birlikte, elleri kelepçeli olarak kamyonlara bindirilip, Isparta’dan Eskişehir’e sevk edilmişti. Burada tek kişilik bir hücreye atılmış, kimseyle görüşmesine ve konuşmasına izin verilmemişti. Talebesi Zübeyir Gündüzalp’in anlattığına göre, kendilerine yemek verilmemiş en ağır işkence ve kötü muameleye maruz bırakılmışlardı. Zaten Bediüzzaman ve talebelerine idam mahkûmu gözü ile bakılıyordu. Onlarla temas kurmak isteyenler de, idam ile korkutuluyor, yanlarına kimsenin yaklaşmasına müsaade edilmiyordu. Hücrelerinde hamam böcekleri, tahta kuruları ve çeşitli haşerât cirit atıyordu. Bütün bu ağır şartlara rağmen, Bediüzzaman ve talebeleri Medrese-i Yusufiyede tedrisât yapıyor, insanların ebedî hayatını kurtaracak reçeteler üretiyorlardı. Yirmi yedinci, yirmi sekizinci, yirmi dokuzuncu ve otuzuncu lem’alar burada yazılmıştı. Gafiller bilmiyorlardı ki, nurlar zindana atılırsa, zindanlar da nurlanıyordu.

Kendisi kışta gelen Bediüzzaman, kendinden sonra gelecek olanlara cennet-âsâ bir baharın müjdesini veriyordu. “Küfür devam eder, zulüm devam etmez” diyerek, bir gün bu zulümlerin sona ereceğini, o gün zindanlara atılanların gelecekte saraylarda ağırlanacaklarını söylüyordu. İşte o günler, bu günlerdir.

Bundan yetmiş üç yıl önce, Bediüzzaman ve talebelerinin Eskişehir’de atıldıkları zindan, bugün yer ile yeksan olmuştur. İmanın, ihlasın, sadâkatin, sabrın ve fedâkarlığın gücü, Bediüzzaman ve talebelerini zindanlardan saraylara çıkarmıştır.

Ve işte yıllar sonra, yine Eskişehir'de, Yeni Asya Temsilciliği tarafından, Bediüzzaman'ın şânına yakışır nezih bir ortamda, 48. vefat yıldönümü münasebetiyle Bediüzzaman’ı anma programı tertip edildi.

26.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.03.2008) - Korkulardan kurtulmak

  (16.02.2008) - Ördek Ali ve başörtüsü

  (08.02.2008) - Müthiş bir derdime, müşfik bir ilâç

  (27.01.2008) - Görenedir görene

  (19.01.2008) - Uzağı görüp de tuzağı göremeyenler

  (12.01.2008) - Yılbaşından yılbaşına

  (02.01.2008) - Yeni yıl bizden ne bekler?

  (29.12.2007) - Size de çıkabilir

  (26.12.2007) - Sayın Fazıl Say, gel bu işten cay

  (25.12.2007) - Sıra büyük kurbanları kesmeye geldi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri