Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kadir AKBAŞ

İnançlardan yana tercih hakkımız



Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından AKP’nin kapatılması talebiyle açılan dâvânın iddianamesinde, TRT’de yayınlanan “Düşünce İklimi” isimli programda sorulan bir soru üzerine Prof. Dr. Hayrettin Karaman’ın “Miras taksiminde erkek çocuğa iki, kız çocuğa bir hisse” verilmesinin hikmetlerini anlatması ve bunun “nimet-külfet, gelir-gider, hak ve borç dengesine bağlı” olduğunu ifade etmesi de kapatma gerekçelerinden biri olarak ileri sürülüyor.

Kur’ân-ı Kerim’in üzerinde en çok konuşulan miras taksimine ilişkin İlâhî hükümlerin, hikmet ve gerekçelerinin bir ilâhiyat profesörü tarafından açıklanmasının laikliğe aykırı eylem olarak değerlendirilmesi vahim bir durumdur. Programın özel bir kanalda veya TRT’de yapılıyor olması da önemli değildir.

Modern hukuk sistemleri, genel bağlayıcı düzenlemeler dışında tarafların serbest iradelerine öncelik vermek eğilimindedirler. Ülkemiz açısından da durum farklı değildir. Gerçekten de beşerî ilişkileri düzenleyen borçlar hukuku ve ticaret hukuku alanında sözleşme serbestisi ilkesi hakimdir. Yine medenî hukuk uygulamalarında da bireylerin emredici hükümlere aykırı olmamak üzere işlem serbestisi anlayışı hakimdir.

Laik devlette kanunlar dinî hükümler referans alınarak hazırlanmayacaktır. Ancak bu durum, yasama faaliyeti sırasında sosyolojik verilerin tümüyle göz ardı edilmesini de zorunlu kılmamaktadır.

Nitekim yurdumuzda evlilik müessesesine atfedilen kudsiyetin bir ifadesi olarak, medenî nikâhla birlikte, bir din âlimine dinî hükümler uyarınca nikâh kıydırılması da yaygın bir uygulamadır. Kanun koyucu sosyolojik verileri dikkate alarak dinîi nikâh kıyılması uygulamasını laikliğe aykırı saymamış, yasaklamamış, ancak medenî nikâh öncesi dinî nikâh kıyılmasını suç saymıştır.

Sözleşmeler hukuku alanında da sözleşme serbestisi benimsenmiş ve kanunların emredici hükümlerine, ahlâka, kamu düzenine aykırı olmamak ve bir tarafın açıkça sömürülmesini netice vermemek kaydıyla tarafların sözleşme hükümlerini serbestçe tayin edebilecekleri hükmü benimsemiştir. Bu sebeple duyarlı vatandaşlar yukarıdaki düzenlemeye aykırı olmamak üzere akdedecekleri sözleşmelerin hükümlerini inançları uyarınca düzenleme serbestisine sahiptirler.

Miras hukuku alanında da dileyen vatandaşlarımız Kur’ân-ı Kerim’in miras hükümleri uyarınca vasiyetname düzenleyerek miraslarının inanç değerleri uyarınca taksimini sağlayabilirler. Medenî Kanunun belli yakınlıktaki mirasçılar için öngördüğü mahfuz hisselere tecavüz edilmediği sürece bu vasiyetnameler diğer kanunî şartları da haiz iseler geçerli olacaklardır.

Medenî Kanun evlilikte kanunî mal rejimi olarak, “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi”ni seçmiştir. Ancak taraflar gerek evlilik akdi sırasında gerek daha sonra yapacakları bir sözleşme ile kanunda düzenlenmiş diğer mal rejimlerinden birini tercih edebilirler. Bu noktada duyarlı vatandaşlarımız inançlarına daha uygun olduğunu düşünerek mal ayrılığı rejimini tercih edebilirler. Tercihlerde bulunulurken hangi saiklerle hareket edildiği önemli değildir. Türk hukuk sistemi daha pek çok alanda inançlarımızdan yana tercihlerde bulunabilmemize imkân veren esnekliğe sahiptir.

“Acaba bir şeriat, karıncaya bilerek ayak basmayınız dese, tâzibinden men’etse; nasıl benî âdem’in hukukunu ihmal eder? Kellâ...”

Kanunî düzenlemelerin elverdiği ölçüde inançlarımızdan yana tercihte bulunulması, bu niyetle hareket edilmesi ihmal edilmemesi gereken bir haktır.

27.03.2008

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.03.2008) - Yargı bir devlet fonksiyonu mu?

  (13.03.2008) - Hukuka güvensek mi!

  (06.03.2008) - Müslüman azınlık!

  (28.02.2008) - Anayasa yargısının fonksiyonu

  (21.02.2008) - Anayasa Mahkemesi yol ayrımında!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri