Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

İstanbul esir alınmadı, fethedildi



Mayıs ayı, yakın ve uzak tarihimizde çok önemli hadiselere şahitlik yapmış. Çağ açıp, çağ kapanmasına vesile olan İstanbul’un fethi bu ayda gerçekleşirken, milletimizin vicdanını yaralayan merhum Başbakan Adnan Menderes’in zulmen idamı da bu ayda gerçekleştirilmiş.

İstanbul, Osmanlı ve Bizans tarihi üzerinde uzman olan Semavi Eyice, İstanbul’un fethi üzerinde dikkat çekici değerlendirmelerde bulunmuş. “İstanbul, Bizanslılar’ın son yıllarında perişan durumda olduğu için İstanbul’un inşâsı Osmanlı ile yeni baştan gerçekleşiyor” diyen Eyice, “Osmanlılar şehri ele geçirince, Hıristiyanların bir kısmı, bir takım yerlere yerleşmeye ve orada yaşamaya devam ettiler. Çünkü bu insanları esir almak için gidilmedi. Fatih, bir nev’î Bizans İmparatorluğunu devam ettirmiştir” şeklinde konuşmuş. (Mostar, Mayıs 2008)

İstanbul’un, Fatih tarafından fethedilmesinden sonra seyyahların daha fazla ilgisini çektiğine işaret eden Eyice, bazı seyyahların ‘ajan’ olarak İstanbul’a geldiğine işaret ederek şöyle diyor: “İstanbul’a ilk gelenlerden biri (fetihten önce) çok değerli bir adam, Bertrandon de la Broquiere. Avrupa’dan ajan olarak gönderilmiş. ‘İslâm ülkelerinde bir şeyler oluyor ama kim bunlar, neyin nesi?’ öğrenmek için 1425’e doğru İstanbul’a geliyor. Bu adam bütün Suriye’yi katediyor. İslâm kıyafetlerine de bürünüyor. Tabii o kadar din değiştirmiş Hıristiyan var ki, hiç kimse ‘Bu adam bizden değildir’ demiyor.”

Son yıllarda bazı ‘tarihî roman yazarları’nca itiraz edilen, ‘Fatih’in gemileri karadan yürütmesi’ hadisesinin, fetihten hemen sonra yazılan Avrupalı seyyahların eserlerinde yer aldığına dikkat çeken Eyice şöyle demiş: “Meselâ biri fetihten birkaç yıl sonra yazılmış. İçine de İstanbul’un Fatih tarafından kuşatılmasını gösteren bir minyatür eklenmiş. (...) Meselâ Ayasofya’yı gotik bir katedral gibi göstermişler. Ama surlar var, surların dışına çadırlar kurulmuş. Fatih’in gemileri Galata’nın arkasından doğru kaydırılıyor. Bizim bazı tarihçilerimiz bunun uydurma olduğunu iddiâ ediyor. Bakın Frenk bir tarihçinin fetihten iki yıl sonra yaptığı bir minyatürde bu gösteriliyor.”

Avrupalı seyyahların ‘Harem’ konusunda yazdıklarının ‘hayal’ olduğuna işaret eden Semavi Eyice bunu şöyle izah etmiş: “Harem’i gören yok. Harem’i yazıyorlar bir takım eserlerde. Fakat bunların büyük çoğunluğuna itibar etmemek lâzım. (...) Meselâ zaman zaman bazı kitapçılarda Kont de Bon’un hatıraları diye 2 ciltlik bir kitap çıkar piyasaya. Aslında uydurmadır bu, gerçek bir hatırât değildir. Bu adam görünüşte Müslümandır, kıyafeti Müslüman kıyafetidir. Mezarı da bir mevlevihanenin içindedir. Vezir kavuğu şeklinde yapılmış muhteşem bir mezar taşı vardır. Ama adam öyle inanmış bir Müslüman da değildir. Onun hatırâtı düzmece bir hatırâttır. Benim elime İngiltere’de basılmış bir Topkapı Sarayı hatırası geçti. Adam saraya girmiş değil herhalde. Ama kafasına göre bir şeyler çizmiş. Yani uydurma bir şey.”

İçeriden ve dışarıdan ‘uydurma tarih, uydurma hatıralar’la ecdada, gerçeklere ve hakikate saldırmayı marifet bilenlere karşı tedbirli olmakta fayda var.

07.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.05.2008) - Ümitsizlik, başka kapıya!

  (05.05.2008) - Madde değişti, sıra uygulamada

  (04.05.2008) - Hedefler değişirken

  (29.04.2008) - Önce ‘aile’, sonra yine aile

  (28.04.2008) - Sıradanlaşan zulüm

  (27.04.2008) - “Sanal darbe'nin yıldönümü

  (26.04.2008) - İki ‘ciddî’ uyarı

  (25.04.2008) - ‘Podyum’daki tesettür

  (24.04.2008) - Faiz, yedi bitirdi

  (23.04.2008) - Dürüst olmayan, başarı beklemesin

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT