Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

Taraflı tarih yorumları



Bir şahsa, bir fikre veya bir siyasî cereyana yüzde yüz taraf, ya da karşı olanlar, tarihî gerçekleri olduğu gibi okuyamazlar; dolayısıyla, hakkını vererek de tarihî yorumlayamazlar.

Bunların yazdıklarına, söylediklerine itibar edilmez, edilmemeli. Zira, bu tip kimselerin yanlışına, günahına, vebâline şerik olma, ortak olma ihtimali var.

Meselâ, siz bugün kalkıp "Ben iliklerine kadar Kemalistim, Atatürkçüyüm" diyen tarihçilerden hangi birinin fikrine, yorumuna itibar edebilirsiniz?

Resmî tarih tezinin tamamen boyunduruğu altına girmiş, bazı şahıslara yüzde yüz taraf olup meddahlık yapan, bazılarına ise yüzde yüz karşı gelerek husûmet alevleri püskürten bir tarih yorumcusundan ne hayır beklenebilir ki? Böylesine dar ve sığ ufuklu kimseler, hitap ettiği kimselerin ufkunu karartmaktan başka bir iş yapamazlar.

* * *

Sırf düşmanlık veya meddahlıktan kuvvet alan şahıs merkezli yorum ve tahliller Cumhuriyet dönemi tarihçilerini kötürüm hale getirdiği gibi, aynı bakış açısı maalesef Osmanlı ve Meşrûtiyet dönemi tarihçilerinin de ufkunu daraltmıştır.

Meselâ, öyleleri var ki, doğru diye bellediği tarih tezini, bütünüyle Sultan II. Abdülhamid'in şahsına veya siyasetine bağlı ve endeksli bir yörüngeye oturtmuştur.

Böyleleri, şahsî hayatı ile siyasî hayat yönünü dahi birbirinden ayıramadığı Sultan Abdülhamid'e yüzde yüz taraftır. Sultan'la iyi geçinemeyenlere de aynı oranda karşıdır, muhaliftir, hatta düşmandır.

Dolayısıyla, onlara göre Sultan Abdülhamid yüzde yüz haklıdır, herşeyi doğru yapmıştır; aynı şekilde, muhalifleri ise haksızdır ve herşeyi yanlış yapmıştır.

İşte, böylesine yanlış ve bağnazca bir yaklaşım tarzı, kişiyi doğruya, selâmete götürmediği gibi, sözünü dinleyenlere de bir kemâlât kazandırmaz.

Bununla beraber, Sultan Abdülhamid'e itiraz edenlerin tamamı aynı kefeye konulamaz, aynı kategoriye sokulamaz.

Meselâ, otuz yıldır istibdat siyasetini güden padişahın özellikle bu yönüne itiraz eden Bediüzzaman gibi bir şahsiyet ile Yahudilerin dümen suyuna giden Talat Paşa aynı kategoride değerlendirilemez.

Kezâ, bütün maksadı hürriyet ve meşrûtiyetin ilân edilmesi olan Resneli Niyazi Bey ile İttihatçıların sırf tetikçiliğini yapan Yakup Cemil aynı kefeye konulamaz.

1913'te bir ihanete kurban giden Niyazi Bey, 1909 Temmuz'unda Meşrûtiyeti ilân eden Sultan Abdülhamid'e itaatini, bağlılığını sürdürüp vazifesine devam ederken, Yakup Cemil ise, idam edilinceye kadar (1916) tetikçilikten başka bir işe yaramamıştır.

Hasılı, Jön Türklerin tamamı veya bütün İttihatçılar birbirinin aynısı olmadığı gibi, her yaptıkları da yüzde yüz doğru veya yanlış değildir. Aynı ölçü, Sultan Abdülhamid için de geçerli. O, şefkatli, merhametli bir padişahtı, ülkeye çok büyük hizmetlerde bulundu; ancak, onun Meclis'i ve anayasayı dahi bertaraf eden iç politika yöntemini takdir etmek mümkün değil.

Tarihin yorumu 7 Mayıs 1945

Nazi Almanyası’nın tükenişi

Baş aktörlüğünü Hitler öncülüğündeki Nazi Almanyası'nın yapmış olduğu II. Dünya Savaşı, Avrupa kıtasında sona erdi. (Savaş, Uzak Doğu'da ise atom bombalarının atıldığı Ağustos ayına kadar devam etti.)

Almanya, müttefik düşmanlarına karşı kayıtsız şartsız teslim olduğunu ilân edince, evvelâ bu ülkenin ordusu dağıtıldı. Hemen ardından, fizikî ve siyasî coğrafyası ABD, Rusya, Fransa ve İngiltere arasında pay edildi.

Ülkesini 1939 Eylül'ünde savaşa sürükleyen Hitler, savaşı kaybettiğini anlayınca, bu âkıbeti kendine yediremedi ve 30 Nisan (1945) günü zehir içerek intihar etti. Bu intiharın, teslim olmadaki etkisi şüphesiz büyüktü. Ancak, Almanya'nın savaşacak ve saldırılara karşı dayanacak gücü de kalmamıştı.

Bunca zaman zarfında 10 milyondan fazla insanı kaybeden ve en büyük şehirlerinin hemen tamamı harabeye dönen Almanya'nın, daha teslim olmaktan başka çaresi kalmamıştı.

1950'li yıllara gelindiğinde, Rusya dışındaki ülkeler Federal Almanya'nın kurulmasına izin verdiler. Rusya, kendi idaresindeki kısmı ayırdı ve araya kalın bir duvar örerek Doğu Almanya'yı demir perde (komünist) bloka dahil etti.

1955 yılında NATO'ya da katılan Federal Almanya'nın ekonomisi hızla düzelirken, Sovyet Rusya idaresindeki bölgede ise durum tam tersi bir seyir takip etti.

Berlin'deki Utanç Duvarının yıkılması ve iki Almanya'nın yeniden birleşmesi, ancak 1989 yılında mümkün olabildi.

Almanya, halen NATO ve AB içinde en önemli ve en etkili üye ülkelerden biridir.

07.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.05.2008) - İktidarın iki kanadı: Ekmek ve hürriyet

  (05.05.2008) - Bunca gösteri başörtüsü için yapılsaydı

  (29.04.2008) - Ağacı kesmekle, şuur kesilmiyor

  (28.04.2008) - Merkezin kalbindeki hastalık

  (26.04.2008) - Siyasete ufkî nazarla bir bakış

  (24.04.2008) - Uygur kadınlara Çin işkencesi (2)

  (23.04.2008) - Uygur kadınlara Çin işkencesi (1)

  (22.04.2008) - Eski İttihatçıların yeni Türk Ocakları

  (21.04.2008) - AB hedefine kilitlenmek

  (19.04.2008) - 'Son Osmanlılar'a sosyal statü

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT