Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Vehbi HORASANLI

Brezilya Müslümanları



Amerika kıt'ası, Müslümanların en az yaşadığı coğrafya. Bu kıt'ada Kanada, Guatemala, Kostarika ve Arjantin’e yolculuklarım olmuştu. Bu sefer Brezilya’nın Paranagua şehrine gittik. Arjantin’de televizyonda millî marşları çalınırken bir caminin ve namaz kılanların kısa bir görüntüsü yer alıyordu. Bu görüntü sayesinde ülkede Müslümanların yaşadığını anlayabiliyorsunuz. Fakat gittiğim son Güney Amerika ülkesinde yani Brezilya’da Müslümanlar en fazla yoğunluğa sahip. Yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşıyor.

Gemimizin yanaştığı rıhtımdan bir caminin minaresi görünüyordu. Cuma günü gelince bir denizci arkadaşımla namaz kılmaya buraya gittik. Güzel bir mimariye sahip bu camide yerli Müslümanlarla tanıştık. Daha ziyade Suriye, Filistin ve Lübnanlı Müslümanlar bu ülkeye yıllar önce yerleşmişler. Şimdi ise Faslı Müslümanlar bu ülkeye geliyorlar.

Camide, namazdan sonra tatlı ikramı yaptılar. Bizim irmik tatlılarına benzer çok güzel bir şey yedik. İkram yapan Faslılardı. Bu ülkeye İslâmiyet’i yaymak amacı ile geldiklerini öğrendik. Akşama yemek ziyafeti verdiklerini söylediler. Bizi de davet etmişlerdi. Ne yazık ki ben gidemedim ama diğer denizci arkadaşım davete icabet etti. Güzel duygular yaşadığını söyledi.

Eğer haritaya bakarsanız bu kıt'aya Müslümanlığı yaymak için niçin Faslıların ilgi gösterdiğini anlayabilirsiniz. Zira Brezilya’nın hemen karşısında yani Atlantik Okyanusunun diğer tarafında Fas’ın olduğunu görürsünüz. Fas, yaklaşık 50 milyondan fazla nüfusu ile bölgenin güçlü bir devleti haline gelmiştir. İnşallah Amerika kıtasının İslâmiyet’i tanımasına vesile olurlar…

Bu arada yeni Müslüman olmuş bir genç ile tanıştık. Daha önce Yahudi imiş. Faslı kardeşlerimiz bu gençle ilgileniyorlardı.

Ayrıca bizim gibi Cuma namazını kılmaya gelmiş Pakistanlı denizci kardeşlerimizle tanıştık. Bunlarla hoş bir sohbetimiz oldu, zira İngilizce anlaşabiliyorduk. Fakat Portekizce konuşan diğer Müslümanlarla ve Arapça konuşan Faslılarla daha güç anlaşabiliyorduk. İyi ki Risâle kültürümüz var. Bu sayede dinî terminolojiye aşinalığımız olduğu için bir parça sohbet imkânı bulabilmiştik.

Biraz da Brezilya’dan bahsedeyim. Yaklaşık 150 milyon nüfusu ile Güney Amerika’nın en büyük ülkesi, ne yazık ki fakirlikle boğuşuyor. Halbuki dünyanın en zengin yeraltı ve yerüstü zenginliklerine sahip bu ülkede daha iyi şartlarda yaşanılacağını düşünmüştüm. Fakat gelir dağılımı çok bozuk. Halkın çok yoksul bir kesimi var ki durumu gerçekten içler acısı.

Futbol bu ülkede çok önemli. Türkiye’yi ve özellikle F. Bahçe’yi çok iyi tanıyorlar. Zira futbolcularının çoğu Brezilyalı. F. Bahçe, Şampiyonlar liginde başarılı oldukça kendi takımları kazanmış gibi sevinç duyuyorlar.

Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Sao Paulo, Paranagua’ya çok yakın. 100 km kuzeyinde yer alıyor. Bu şehirde çok kısa bir süre kaldığımız için gezip görme imkânımız olmadı.

Bu ülkede sanıldığının aksine Katolik kilisesi çok kuvvetli. İki tane televizyon kanalı 24 saat dinî yayın yapıyor. Ekranda gördüğüm kadın ve erkek birçok kişi bir nev'î televizyon şovu yaparak Hıristiyanlığı anlatmaya çalışıyor. İlginç bir propaganda teknikleri var. Fakat bizim dinî vaazlarımıza hiç benzemiyor.

Son olarak bu ülkede Suudilerin büyük yatırımlar yaptığını gördüm. Ne yazık ki milyarlarca petro-dolar gerekli yatırım kolaylıklarını sağlamadığımız için hemen yakınında olmamıza rağmen bize değil, dünyanın diğer bir ucuna gidiyor. Ekonomistlerin ve gerekli girişimlerde bulunmayan hükûmetin kulağı çınlasın…

07.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.04.2008) - Gine’den selâmlar

  (22.03.2008) - Sonsuza kadar genç kalma isteği

  (18.03.2008) - Belâlara maruz kaldığımızda ne yapmalıyız?

  (19.02.2008) - Bu kadar öfke ve gürültü neden?

  (17.02.2008) - Namaz vakti girince

  (12.02.2008) - Ahirzamanda ihtiyar kadınların dinlerine tabi olunuz

  (10.02.2008) - Yeni bir savaş tekniği

  (09.02.2008) - Yangın üzerine

  (29.01.2008) - “Bahriyede 15 Yıl” kitabı

  (22.01.2008) - Denizcilikte 2008 tahminleri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT