"Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Kadir Gecesi; milât gecesi



‘AŞR EL AVAHİR’ denilen Ramazan’ın mübarek son on günlerindeyiz. Cenâb-ı Hak Müslümanların ferd ve ümmet olarak akdarlarını (kaderlerini) tayin ettiği Kadir Gecesini kader gecesi olarak da anabiliriz ve bu geceyi bir yılın içine gizlemiş. Yılın içinde Ramazan’a Ramazan içinde de son on güne denk getirmiş. Son on günün içinde de Ramazan’ın 27’sine işaret etmiş. Bu bapta en güzeli, her geceyi kadir, her gördüğümüzü de Hızır sanmamız ve kadru kıymetini bilmemizdir.

Şark hikemiyatında yer aldığı gibi yaşlı bir zat vefat esnasında oğullarını başına toplar ve onlara şöyle vasiyet eder: Size miras olarak bıraktığım tarlada bir hazine sakladım. Kazın ve küpü bulun ve mesut ve bahtiyar bir şekilde yaşayın. Küpün ve hazinenin kokusunu alan çocuklar sabanlarını ve bellerini alarak tarlayı koşarlar. Tarlayı kazarak onu didik didik ederler. Küpe rastlayamazlar. Bununla birlikte altının sıcaklığı ve iştahı onları tarlayı yeniden sürmeye sevk eder. Bir iki üç derken 7 defa sürerler ve sonunda umutlarını keserler. Ama bu umudun bittiği yerde başka bir umut başlar.

Sonunda babalarının ne demek istediğini kavrarlar. Birbirlerine dönerek şöyle seslenirler: Babamız bize şunu söylemek istedi. Küp biter, ama çalışmakla tarla üzerinden elde edeceğiniz gulle, gelir, nimet ve bereket asla tükenmez. Dolayısıyla 27’inci gecenin kadru kıymetini bileceğiz, ama yirmi yedinci gecenin kadru kıymetini bilmenin ancak bütün yılın kadru kiymetini bilmekle eşdeğer olduğunu ve mümkün olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz geceyi ihmal etmememiz ihsana mazhar olmamızın nişanesidir. Kadir Gecesi aynı zamanda dinî gecelerin zirvesi ve adeta bir yılbaşısıdır. Nasıl malî yılbaşı gibi yılbaşları varsa kutsal yılbaşları da var. Kadir Gecesi aslında bir yılın başı değil, 80 küsur yıllık bir asrın da yılbaşıdır. Ulemanın beyan ettiği gibi eceller, rızıklar ve âlemin gelişmeleri ve havadisi bu gece tayin edilir. Burada kaderin tayin edilmesi Kur’ân-ı Kerim’in semadan semaya ve oradan âlemi şehadete nüzûlüne benzer. Kader de böyledir. Enzele, nezzele ve nezele makamları arasındaki münasebet gibidir. Kadir Gecesi ezele yazılan kaderin o yıl uygulamaya girmesini remz eder. Kaderin düğümlerinden biridir. Dolayısıyla Kadir Gecesi diğer gecelerden veya ezel ve ebedden kopuk değildir. Ama bir dönüm noktasıdır.

Leyle-i Kadirde yapılan her amel ebediyet kisvesi giyer. Bu gecenin bereketinden nasibini alır. Bu gece tilâvet edilen Kur’ân, verilen sadaka ve zekât, Kadir Gecesinin bereketiyle nemalanır. Bu gece bin aydan hayırlı olduğu gibi bu gecede çıkarılan zekât ve yapılan ameller de aynı kıymeti kazanır. İnşallah Müslümanların makus talihi bu gece hürmetine aslî suretine avdet eder. Müslümanlar dünyanın dörtte birini teşkil etmelerine rağmen Aksa hâlâ esir olarak Selâhaddin’ini beklemektedir. Keza yüzyıllık süreç içinde az gittik uz gittik dere tepe düz gittik ama yine arpa boyu ilerleyemedik ve yerimizde sayıyoruz. Müslümanların en temel üç hastalığında bir değişiklik yok. Bunlar: Cehalet, fakirlik (zaruret) ve ihtilâf gibi manevî ve fizikî hastalıklardır. Bu gece ise Ümmet-i Muhammed’e imamet, zeamet ve kavvamiyet vaat etmektedir.

Kur’ân, ümmetin ruhudur ve bu ruh Ruh’la birlikte (Cebrail) Kadir Gecesi inmeye başlamıştır. Dolayısıyla Kadir Gecesi sadr-ı evvelin ve evailin milâdı ve yeniden doğuşu olduğu gibi umut edelim ki, yeni neslin de miladı olsun. Kur’ân-ı Kerim’in inişine zarf olan bu gece hürmetine İslâm ümmeti hastalıklarından beri olsun ve hastalıklarından ve illetlerinden beri olarak yeniden dünyaya gelsin. Bunun işaretleri alınmaya başlandı. 20’inci yüzyılın komunizmin çöküşüne sahne oluşu gibi, Kadir Gecesine tekaddüm eden günlerde ve 1429 Ramazanı da kapitalizmin sembolü olan Wall Street’in İkiz Kuleler gibi çöküşüne tanıklık etmeye başlamıştır. Kapitalizm Bush’la birlikte kendi mezarını kazmaya başlamıştır. Bush’un 7 yıllık bereketsiz yıllarının sonunda kapitalizmin sembolü olan Wall Street çökmeye başlamıştır. O, 11 Eylül’le birlikte İslâm alemini çökertmeye niyetlenmişti ama kazdığı kuyuya kendisi düştü. Bush da Kadir Gecesi öncesinde bir müjde gibi son malî krizin uzun sürebilecek bir durgunluk döneminin habercisi olabileceğini söylemiş ve Amerikan ekonomisinin topyekûn bir çöküntünün eşiğine geldiğini ifade etmiştir. Bu yöndeki kuşkularını dile getirmiş ve uyarısını yapmıştır.

(El Cezire: 21:28, 25 Eylül 2008)

Wall Street, Hollywood gibi bir semboldür ve 2008 Kadir Gecesiyle, birlikte 21’inci yüzyılda inkiraza uğrayacağının işaretlerini vermekte ve alâmetlerini izhar etmektedir. Güler Sabancı da artık ekonominin kitabının yeniden yazılması gerektiğini söylemiştir. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylemesi de kapitalizmin su-i akibetine işaret ediyor. İnşallah Kadir Gecesi milât gecemiz ve menhus yıllardan çıkışımızın gecesi olur. Beni İsrail’in Exodus yani mekânî huruçlarına mukabil İnşallah Kadir Gecesi bizim zamanî bir çıkışımız ve manevî Exodus’umuz olur.

Fiha yufreku kullu emrin hakiym…

26.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.09.2008) - Yanlış bir değil, iki…

  (24.09.2008) - Siyasetin Panter Emel’leri

  (23.09.2008) - Zehir ve panzehir olan zıt portreler

  (22.09.2008) - Kardavi’ye niçin saldırıyorlar?

  (21.09.2008) - Evren mi, Sedat mı?

  (20.09.2008) - İmamu’l müttakin

  (18.09.2008) - Ana akımın kahramanı

  (17.09.2008) - Meçhule giden generaller

  (16.09.2008) - İsra ve zeval

  (15.09.2008) - Kevnî âyetlere dair ilmî i’caz

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır