"Gerçekten" haber verir 05 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Ömrünce, darbeden nefret etti



Gıyasettin Emre… Son dönemin en önemli şahitlerindendi. 1960 İhtilâlinin yıl dönümü geldiğinde kendisine ilk müracaat edilen kişiydi.

Yüz yaşına yaklaşmasına rağmen gerek cumhuriyet dönemi, gerek Demokrat Parti iktidarı, gerekse Yassıada mahkemelerinde yaşananları an be an hatırlayan bir kişiydi.

Hakkın rahmetine kavuştuğunu ilk duyduğumda aklıma gelen, “Mehmet Bey bugün gündemde ne var?” sözü oldu. Beni zaman zaman arar, Türkiye ve dünya gündemiyle ilgili konuşurduk. Onun engin siyasî tecrübesinden çok şey öğrendim. Kendine has konuşma üslûbu ile hadiselere bakışını anlatırdı.

Gündemde olan konularda yazı yazmak, ya da açıklama yapmak için hemen arardı. Kendisi ile birçok kez röportaj yaptık. Bazen telefonla söyleyerek, bazen de el yazısı ile yazıp gönderdiği yazıları çıkıp çıkmadığını ısrarla takip ederdi. Yazının yayını gecikince de, gündemi geçmeden yayınlanması için ısrarcı olurdu. Gazetemizin Ankara Temsilciliğine yakın bir bürosu vardı. Sık sık ziyaretimize gelir tecrübelerini bizimle paylaşırdı. Bürosunda da ziyaretine gelenleri kabul eder, onların Ankara’daki işlerini halletmeye çalışırdı.

Kendisini son görüşüm bir hastane odasında olmuştu. Hem geçmiş olsun, hem de oğlunun vefatı dolayısıyla başsağlığı dilemeye gitmiştim. O haliyle bile ziyaretine gelenlerle DP’nin iktidarının yaptığı icraatları, 1960 askerî ihtilâlinde yaşananları anlatıyordu. İlerlemiş yaşına rağmen çok güzel giyinen Gıyasettin Emre’yi hastanede pijamaları ile gördüğümde çok etkilenmiştim. Çünkü, yaklaşık 20 senedir tanıdığım Emre’yi hiç öyle görmemiştim. Önemli bir rahatsızlığı vardı, bu hastalığı büyük ıztırap veriyordu. Ancak bu hastalık onu üzmemişti. Büyük oğlunun vefatı onu o kadar derin etkilemişti ki ziyaretine gelenlere oğlunu anlatırken gözyaşlarına boğulmuştu.

Vefat haberi gazetelere “ilk bağımsız milletvekili vefat etti” başlığıyla yansıyınca sanki ona hakaret edilir gibi hissettim. Oysa vefat haberinin “Yassıada’da 15 ay suçsuz şekilde ihtilâlciler tarafından hapsedilen bir milletvekili” şeklinde yazılması gerektiğini düşündüm.

Emre, 1947 yılında bağımsız milletvekili seçildikten sonra 1950-60 arasında kesintisiz Demokrat Parti’de siyaset yapmış ve önemli görevler ifa etmiş bir insandı. 2001 yılında kendisi ile yaptığımız bir röportajda 1957 yılında da DP’den aday olmak istemediğini, bağımsız aday olmak istediğini şöyle anlatmıştı:

“1957 yılındaki seçimler öncesinde Merhum Adnan Menderes’in etrafındaki insanlardan rahatsız oldum. Gittim kendisine, ‘Ben aday olmayacağım’ dedim. ‘Niye?’ dedi. ‘Kurban, bizi oradan seçenler, yüksek tahsilli olanlar da var ama halk bizi seçiyor. Halk bizi seçtiğine göre başka bir mülâhaza ile seçiyor. Buraya geldiğimiz zaman iş parmağa dönüyor. Parmakta da ekalliyette kalıyoruz. Bizim bir maddî menfaatimiz de yok. Onun için niye boşu boşuna milletvekili olayım. Bağımsız seçileyim, tekrar DP’ye gireyim’ dedim. Menderes bana, ‘Listeyi size verelim, siz tanzim edin’ dedi.

“Bu konuda istişâre etmek için Bediüzzaman’a gittim. Meseleyi ona anlattım. ‘Bizim memlekette bizden zengin ve tahsilliler çok. Halkın bizi seçmesindeki gâye bizden mânevî hizmetler beklediği içindir’ dedim. Bediüzzaman ise bana şu cevabı verdi: “Ben Müküs Beylerinin yanında okurken, onların Ermenilerden hizmetkârları vardı. Talebeler, Ermenilerden bahsettikleri zaman etrafına bakarlar öylece konuşurlardı. Binaenaleyh siz de yalnız Meclis’te bulunmakla, kimse çıkıp mukaddesat aleyhinde konuşamaz. Siz orada bulunursanız İslâm dininin aleyhine konuşanları bu kadarcık da olsa frenleyebilirseniz Meclis’e girin. Sadece bunun için de olsa giriniz.” (Yeni Asya, 14.09.2002)

Darbe kelimesini duyduğunda ses tonu bir anda yükselir, bu kelimeden ne kadar nefret ettiğini gözlerinden çok net görebilirdiniz. Bunu, emekli Oramiral Özden Örnek’e atfedilen günlükteki darbe plânlarının gazetelerde yer alması sırasında verdiği bir mülâkatta görmek mümkündü. “Böyle şeyleri hiç kimsenin bahsetmemesi lâzım. Nasıl, darbe normal bir talepmiş gibi sunulabilir? Bu hıyanetin de ötesinde bir kötülüktür. Demokrasi artık yerleşti. Bu kadar kurban verildi. Ayıp değil mi?” diyordu.

27 Mayıs sabahını ise şöyle anlatırdı: “Önce Meclis’e götürüldük. Arabam oradaydı. Binbaşı binmiş benim Mercedes’e. Kendimizi tanıtınca, ‘Ben de siz ‘davarlar’ı arıyordum’ dedi. Harp Okulu’nun kapısına bıraktı. ‘Mucip Ataklı Albay bekliyor. Sizi arayacağım’ deyince, arayamayacağını ve halen hüviyetimizin devam ettiğini anlatmaya çalıştım. Alaylı bir şekilde, ‘Siz gidin derdinizi Marko Paşa’ya anlatın’ dedi.”

İşte ihtilâl kafasının milletin seçtiklerine bakışı… Gıyasettin Emre senelerce herkese bunları anlattı. Ramazan Bayramının son günü 98 yaşında vefat etti. Kendisine Cenâb-ı Hak’tan rahmet, yakınlarına ve “demokratlar”a taziyelerimi sunuyorum. Gıyasettin Ağabey mekânın cennet olsun İnşallah (amin).

05.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.09.2008) - Beklentiler…

  (26.09.2008) - Hesaplaşma millet önünde olmalı

  (20.09.2008) - Basının gücü nerede kullanılır?

  (19.09.2008) - Akredite…

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır