"Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Basının gücü nerede kullanılır?



Türkiye günlerdir Başbakan ile bir medya patronunu kavgası ile meşgul ediliyor. Adeta bir sun'î gündem oluşturuldu, halkın gündemi unutuldu.

Medyanın dördüncü kuvvet olduğunu hep söylenir. Ancak özel televizyonların kurulması ve işadamlarını gazeteciliğe soyunmasından sonra bu, zaman zaman ikinci, üçüncü kuvvet olma durumuna gelmiştir. Tehditlerle, şantajlarla hükümetler yıpratılmış, istedikleri olmayınca da her türlü hile yoluna başvurularak hükümetler yıkılma noktasına gelmiştir.

Bu basının bir yüzü…

Bir de başka bir yüzü var. Bu da milletin değerlerine saygı gösteren, milletin isteklerini sütunlarında yer veren gazetecilik anlayışı vardı. Halkın inançlarına, değerlerine ve menfaatlerine ters bir durum olduğunda ülke idarecilerini en sert şekilde ikaz edilen bu tür gazetecilik anlayışında, milletin hakkını savunmak için yine milletle beraber hareket edilir.

Yeni Asya da ikinci tür gazetecilik anlayışını benimsemiş bir gazetedir. Bunun son örneğini geçtiğimiz bir hafta içinde gördük. İlköğretim 8. sınıf “İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” adlı ders kitabında darbeleri meşrulaştıran bilgilerin yer almasının ortaya çıkmasından sonra konuyu manşet yaparak ilgililerin dikkatini çekmeyi başardı. Eski Millî Eğitim Bakanlarının, eğitim sendikalarına başkanlarının ve parti genel başkanlarının görüşlerini aksettirerek konuyu gündemde tuttu.

Bu konunun bu kadar üstünde durulmasının sebebi de, adı geçen kitapta demokrasiye darbe vuran 27 Mayıs,12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat müdahalelerinin meşru gösterilmesiydi. Kitapta milletin seçtiklerine kötüleyen ifadeler yer alıyordu.

28 Şubat süreciyle ilgili “Laiklik karşıtı söylem ve eylemlerin artması üzerine Millî Güvenlik Kurulu, 28 Şubat 1997’de hükümeti uyardı” ifadesi kullanılırken…

12 Mart muhtırası için “Politikacıların çekişmelerinin toplumsal gerginliği arttırdığı, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin de, ülkedeki çatışma ortamını son erdirmek için hükümete muhtıra verdiği” ifadelerine yer veriliyor.

12 Eylül için ise, “24 Ocak kararları ülkedeki sıkıntıya çözüm olamadı, aksine huzursuzluklara yol açtı. 12 Eylül’de TSK, geçici bir süre için yönetime el koydu” deniliyor!

Başbakan Adnan Menderes hakkında verilen idam kararının infaz edildiği “kara gün”ün yıl dönümünü yaşadığımız şu günlerde, 27 Mayıs 1960 için ihtilâli ilgili kitapta yazılanlara bakınca milletten kopukluk gözler önüne seriliyor.

Bakın 1960 ihtilâli nasıl meşrulaştırılıyor: “1953 yılından itibaren iktidar, CHP’nin mal varlığını gündeme getirerek muhalefetin özellikle hükümetin ekonomik politikalarına yönelik eleştirilerini engellemeye çalıştı. Bu durum ortamı gerdi… Artan ekonomik ve siyasî sıkıntılar 27 Mayıs 1960 tarihinde askerî müdahaleye yol açtı…”

Bu kadar masum yani… Başbakanın ve bakanların idam edilmesi ile ilgili tek satır yer almazken, ne ihtilâl, ne de darbe sözcüğü kullanılmaması ise dikkat çekici...

* * *

İşte bu yanlışları gazetemizle birlikte birkaç gazete dikkat çekince Millî Eğitim Bakanı Başkanı ifadelerin yanlışlığını kabul ederken, darbelerin meşru gösterilmesinin mümkün olmadığını, darbelerin bir insanlık utancı olduğunu söyledi. Bütün kitapları satır satır incelemesinin mümkün olmadığını söyledi. “Bunları yazanlar da öğretmen. Ve maalesef içlerinden bu tür antidemokratik yaklaşımlara destek verebilecek zihniyete sahip olanlar çıkabiliyor” derken büyük bir hatanın olduğunu kabullendi.

Ancak, “yanlışlığın” gelecek yıl düzeltileceğini açıkladı. Bakan Çelik, kitaplardaki ifadelerin düzeltilmesi için Talim ve Terbiye Kurulu ile İlköğretim Genel Müdürlüğü’ne talimat verirken, kitapta yakın tarihin anlatıldığı ünitenin yeniden ele alınacağını bildirdi.

Peki, burada büyük bir yanlışlık, darbeleri meşrulaştırma varsa, bu sene 8. sınıfta okuyan öğrenciler darbelerle ilgili konuları yanlış mı öğrenecekler? Bu çocukların ilköğretimin son sınıfında olduğunu düşünürsek liseye yanlış bilgilerle mi başlayacaklar? Bakanlığın bu yanlış kitapları basıp dağıtması gerekmez mi? Hadi diyelim bu çok zor. İlgili üniteyi düzelten küçük bir kitapçık gönderemez mi? Veya öğretmenlere yanlışlığını düzelten bir yazı gönderemez mi? Bunlar pekâla çok kolay bir şekilde yapılır. Ancak asıl olan bu yanlışlığın bir yıl beklenmeden düzeltilmesi için ek basım yapılım öğrencilere dağıtılmasıdır.

Son söz: Basın gücünü milletin yarına olan alanlarda göstermelidir. Basın gücünü demokrasinin, insan hak ve hürriyetlerinin gelişmesi için kullanmalıdır. Kendi çıkarı için değil…

20.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.09.2008) - Akredite…

  (14.09.2008) - ‘Ergenekon’da son durum

  (13.09.2008) - Kavganın gerçek sebebi ne?

  (12.09.2008) - Tortulardan kurtulmak

  (07.09.2008) - Yasakçıların icatları

  (06.09.2008) - “Solcu”luk ile darbelerin akrabalığı

  (05.09.2008) - İnsanî mi, mesaj mı?

  (31.08.2008) - Okullar açılırken…

  (30.08.2008) - Hafiyelik

  (29.08.2008) - Uzlaşma mı, mutabakat mı?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır