"Gerçekten" haber verir 16 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kadir AKBAŞ

Otoriter laiklik anlayışı sürdürülemez



Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliklerinin iptali kararı ile AKP hakkında kapatılması talebiyle açılan dâvâya ilişkin kararın gerekçeleri kamuoyu tarafından merakla bekleniyor. Bu merakın bünyesinde güçlü bir endişeyi de barındırdığı biliniyor. Endişenin özünde, Mahkemenin anayasa değişikliklerini esastan incelemeye karar verirken yürüttüğü mülâhazaların doğurabileceği sonuçlar yatıyor. Mahkemenin laiklik yorumunda otoriter bir anlayışın güçlenmekte olduğu düşüncesi endişeleri arttıran bir başka unsur.

Anayasa Mahkemesi kararlarında açığa çıkan laiklik anlayışını, Mahkemenin kuruluşundan bugüne üyelerinin belirlenmesi sürecinde dikkate alınan kriterlerden bağımsız düşünmek mümkün değildir. Üyelerin seçiminde benimsenen yöntem, tek parti dönemine ilişkin zihniyet ve algılamanın çok partili dönemde de sürdürülebilmesini amaçlıyordu. Bu amaca ulaşılmadığını söylemek zor. Mahkemenin temel konularda verdiği kararlarda dışa vuran anlayışla, CHP’nin her zaman buluşması kamuoyu açısından sürpriz değildir.

Anayasa Mahkemesi’nin belli konular dışındaki kararlarında üyeler arasında ciddî fikir ayrılıklarının olduğu, kararların çoğunlukla bir veya iki oy farkla alındığı, alınan kararlara karşı farklı pek çok karşı oy gerekçelerinin yazıldığını Resmî Gazete’den takip etmek mümkün. Ancak konu bir şekilde laiklikle ilişkili ise, üyeler arasındaki bu farklılıkların bir anda ortadan kalktığı görülüyor. Üyeler değişiyor, Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, ancak Mahkemenin otoriter laiklik anlayışı değişmiyor. Dinin bireyin vicdanı dışına taşan her görünümünü laiklik ilkesine aykırı gören ve laikliğe toplumdaki dinî duyarlılıkla mücadele misyonu yükleyen anlayış, ısrarla sürdürülmek isteniyor. AKP’nin kapatılması talebinin reddedilmesinden sonra, Mahkemenin otoriter laiklik anlayışını sürdürmekte olduğu, ancak bu anlayışın güç kaybetmekte olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Bu yorumların gerçekliğini gerekçeli kararların açıklanmasıyla görmek mümkün olacak.

Hükümet Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin hızlandırılması yönünde yeni adımlar atma hazırlığında. Bu süreçte Avrupa Birliği üyesi ülkelerde uygulanan laiklik anlayış ve uygulamalarının ülkemiz açısından emsal oluşturması bekleniyor. Bu entegrasyona direnen kurumların yeniden şekillenmesi de kaçınılmaz olacaktır. Demokratik standardını yükselten bir Türkiye, laiklik anlayışında farklı bir anlayışı sürdüremez.

16.10.2008

E-Posta:


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.08.2008) - “Özgürlük kalkanına bürünen tesettür” ve yüksek yargıda ideolojik istikrar

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır