"Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mustafa ÖZCAN

Tonybee’den Bayrou’ya



ÜNLÜ tarihçi Arnold Toynbee modernizm döneminde ve Osmanlı sonrasında İslâm âleminin durumunu Roma ile Yahudilerin ilişkileri bağlamında tahlil eder. En azından İngilizlerin ve Amerikalıların bakış açıları buna yakındır. Müslümanlar sadece Yahudilere değil aynı zamanda ilk Hıristiyanlara da benzemektedirler. O ayrı bir fasıldır lâkin Faruk Şen günümüzde Almanya’da yaşayan Türklerin durumunun İkinci Dünya Savaşı ve öncesindeki Yahudilerin durumuna benzediğini ifade etti. Türkler ve Müslümanlar Avrupa’nın yeni Yahudileri veya paryaları olarak takdim edildi. Faruk Şen, İshak Alaton’a ithaf ettiği yazısında şunları söylemektedir: “Büyük kıyım sonrasında Yahudilerden arındırılmaya çalışılan Avrupa’da, 5 milyon 200 bin Türk, ‘yeni Yahudiler’ hâline gelmiş bulunuyor. 47 yıldır yaşlı kıt’anın orta ve batısını da kendine yurt edinen insanlarımız aralarından 45 milyar Euro ciro yapan 125 bin girişimci çıkardıkları hâlde, farklı ölçek ve görünümlerde de olsa Yahudilerin karşılaştıkları ayrımcılık ve dışlamalara maruz kalıyorlar…” Oysa ki Yahudiler ne acılarını ne de sevinçlerini başkalarıyla paylaşırlar. Bernard Lewis çok uzak olmayan bir geçmişte yaptığı bir konuşmasında Türklere, Almanya’da yaşadıklarını Yahudilerin yaşadıklarına benzeterek duygu sömürüsü yapmamalarını salık vermişti. Yahudi trajedisini istismar etmemelerini öğütlemişti. Şahin Alpay gibi bazı yazarlar işin bu yönüne temas etmişlerdi. Yine Yahudiler acılarının tek ve yekta olmasını isterler. Bu bağlamda da daima Ermenilerin kendilerine benzetilmesine karşı çıkmışlardır. Tarih zaviyesinden benzer veya benzemez ama onlar acılarını gölgeleyecek başka bir acıya tahammül edemezler. Zira bazı Yahudi yazarların da ifade ettikleri gibi artık bu uluslar arası ilişiklerde ve her açıdan kazandıran bir sektör hâline gelmiştir.

***

Faruk Şen, bu tesbitinde elbette ki haksız veya yalnız değildir. İngiltere’den de onu teyid eden resmî bir ses yükseldi. İngiltere’nin ilk Müslüman bakan yardımcısı Şahid Malik, ülkede giderek yükseldiğini söylediği İslâm karşıtlığına sert eleştiriler yöneltti. Malik, Müslümanların büyük bölümünün kendilerini “Avrupa’nın Yahudileri” gibi hissettiğini ifade etti. Bakan yardımcısı medyada ve genel olarak toplumda Müslümanların başka hiçbir azınlığın kabul edemeyeceği derecede hedef alındığından ve aşağılanmalarından şikâyet etti.

Demek ki, Toynbee’nin zikrettiği gibi Batı’ya yerleşmiş Müslümanlara Roma yaklaşımı veya muamelesi uygulanıyor. Onun ötesinde İslâm âleminin bütünleşmesine yönelik engeller de Roma’nın Yahudi politikasının bir devamıdır. Maalesef Müslümanlara yönelik yeni Roma olan ABD’nin bu politikasında en yakın müttefiki ve ortağı da ne yazıktır ki, kadim Yahudilerin fiziki varisi İsrail’den başkası değildir. İşin içinde böyle de bir garabet vardır. Bundan dolayı Bernard Lewis, Faruk Şen’e katılmayacağı gibi Şahid Malik’in bu şehadet ve tanıklığına da iştirak etmeyecektir. O katılmasa da yaşanılanlar bir vakıadır. Bununla birlikte artık yeni Roma çökerken yeni ilişki modelleri de gündeme geliyor ve teklifleri de yağıyor.

***

Bu yeni tekliflerden birisi Toynbee tezinin panzehiri olan Charles San Bayrou’nun teklifidir. Bu teklif tabi-metbu ilişkisi değil ortaklık ilişkisi öngörmektedir. Bu ilişiklerin ekseni değişmelidir. Bayrou, Toynbee’nin zikrettiği ve Bush doktrini hâline gelen: “Ya benimlesin ya da karşımdasın’ anlayışının terk edilmesi gerektiğini savunuyor. Paris Jeostratejik Etüdler Gözlemevi Müdürü olan Bayrou yeni bir ilişki dönemi arefesinde bulunduğumuzu ifade ediyor. Bakış açısını şöyle özetliyor: ‘Bugüne kadar Müslümanlara ya mücadele edilmesi gereken aşırılar nazarıyla baktık ya da onlardan kimliklerini değiştirmelerini ve körü körüne Batı’ya tabi olmalarını istedik. Artık bu kalıp ilişkiler döneminin sonuna geldik.” İslâm’ın kendi değerlerini muhafaza ederek modernizmi absorbe edecek ve massedecek kudrette haiz olduğunu da hatırlatıyor. İslâm’ın geçmişi çağdaş malzemelerle yeniden üretme ve inşa etme gücüne haiz olduğunu da söylemekten kendini alamıyor. Bayrou, Ebu Zabi’de BAE Stratejik Araştırmalar ve Etüdler Merkezi’nde yapmış olduğu bu kapsamlı konuşmasında İslâm dünyasında görülen aşırı akımların sebebini de dine değil siyasî gelişmelere bağlamıştır. Buna dair Filistin meselesiyle birlikte Irak ve Afganistan işgallerini misâl vermiştir. Bayrou, cihad ile bir takım aşırı eylemlerin de birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini ve Batı’nın sıkça bu hataya düştüğünü kaydetmektedir. Cihadın kuralları olan bir savunma biçimi olduğunu ve gelişigüzel hareketlere ve eylemlere müsaade ve izin vermediğini hatırlatmaktadır. Bayrou bunun da ötesinde dünyanın medeniyet çeşitliliğine muhtaç bulunduğunu ve kesinlikle İslâm medeniyetinin bir zaruret olduğunu ve maddî medeniyeti dizginlemek ve dengelemek için dünyanın İslâm’ın manevî iklimine ve kimliğine ihtiyaç duyduğunu ifade etmektedir. Fransa’da 6 milyon Müslümanın yaşadığını hatırlatan Bayrou aynı zamanda İslâm’ın resmî müfredat kapsamına alınmasını ve okullarda okutulmasını da talep etmektedir. İslâm’ın doğru algılanması için buna ihtiyaç doğduğunu hatırlatmaktadır. Bayrou bir Batı mefhumu ve kavramı olan laikliğin genele teşmil edilemeyeceğini ve bütün dünyaya tamiminin de doğru olmadığını ve İslâm’ın zaten din ile dünyayı ayırmadığından bundan müstağni olduğunu ve bu farkıyla da beşeriyet için bir zenginlik kaynağı olduğuna parmak basmaktadır. Bayrou konuşmasında aşırılığın ve Batılılaşmanın panzehirinin İslâm olduğunu dile getirmiştir.

NOT: Fehmi Huveydi’nin mugalataları başlıklı yazımızda Kardavi konusunda Dünya Bülteni ve benzeri sitelerin biraz tek yanlı yayınlar yaptıklarına temas etmiştik. Dünya Bülteni’nden yetkili arkadaşlar arayarak meseleyi tashih ve tavzih ettiler. Yapılan yayınların dengeli ve tarafsız olduğunu örnekleriyle ifade ettiler. Keyfiyeti okurların bilgilerine arz ederiz.

26.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.10.2008) - Zealot ile Herodian arasında

  (23.10.2008) - Aşırılıkla suçlayana bakın

  (18.10.2008) - Terk edenler ve reddedenler

  (17.10.2008) - Fehmi Huveydi’nin mugalataları

  (16.10.2008) - Mesafe kapatılamayacak kadar derin

  (15.10.2008) - Ahmet Cevdet Paşa’dan Kardavi’ye

  (14.10.2008) - Küresel kibrin sonu

  (13.10.2008) - Doğu-Batı arasında İstanbul

  (12.10.2008) - Cezayir’den Kosova’ya…

  (11.10.2008) - Osmanlı bakiyesi lider

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır