"Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Tedbir almamaktan kork



Hastalıklara tedbir babında söylenen bir söz var: Hasta olmaktan korkma, geç kalmaktan kork. Çünkü, hastalıklar karşısında tedbir almakta geç kalan, tedavisi mümkün olan hastalıklar sebebiyle bile vefat edebilir!

Hükümet de dünyayı sarsan ekonomik kriz konusunda tedbir almayı geciktirdi. Çoğu zaman olduğu gibi, “Bize bir şey olmaz” anlayışı baskın çıktı ve yaklaşan krizi görmezden geldik. Tabiî krizi inkâr ederek bir yere varmak mümkün değil. Başta Anadolu sermayesi olmak üzere “Sıkıntıdayız, fabrikalarımız kapanmak üzere” denmeye başlandı.

Akademisyen ve ekonomistler de hızla Türkiye’ye doğru yaklaşan krize karşı tedbir alınmasını istiyor. Her ne kadar ‘tek çare’de ittifak olmasa da bazı ortak sıkıntıları dile getirmişler. Radikal’in (14 Kasım 2008) araştırmasına göre, uzmanların tekliflerini şöylece özetlemek mümkün:

Korkmaz İlkorur (ekonomi yazarı): Türkiye’nin büyümeye ihtiyacı var. Mevcut durumda gerileme söz konusu olduğuna göre büyümeyi kışkırtıcı bir pakete ihtiyaç var. Mevcut durumda büyümeyi teşvik edici paket ya da önlem alınmalı. Yani faizleri düşürmek daha geniş bir para politikası takip etmek illaki enflasyona yol açacak diye bir şeyi ben kabullenmiyorum. Büyüme için Türkiye’nin uzun süredir yapmadığı şeyler var. Yapısal refarmları yapıyor gibi görünüyor ama hiçbir şey yapılmıyor. Türkiye’nin bir pakete ihtiyacı var.

Prof. Dr. Asaf Savaş Akat: Kime vereceğimizi tartışmadan önce ne kadar verebileceğimizi ve ne vermemiz gerektiğini tartışmamız lâzım. Ben IMF ile anlaşmaya hiçbir zaman çok sıcak bakmadım. Anlaşmanın yararı olacağını da fazla düşünmüyorum.

Dr. Mahfi Eğilmez (ekonomi yazarı): Malî disiplini biraz gevşetmek uğruna biraz sanayiye destek olunmalı. Vergileri düşürmek lâzım. Merkez Bankası’nın faiz indirimine giderek tüketiciye giden faizi düşürmesi gerekiyor.

Doç. Dr. Metin Ercan: Türkiye’de malî değil ama reel sektörde ciddî problem yaşanabilir. Büyük şirketler kendini kurtaracak durumda ama KOBİ’lerde büyük sorun olabilir.

Prof. Dr. Güven Sak: Malî piyasalardan doğan ekonomik dalgalanma bize doğru geldi. Altı ay içinde ciddî olarak hissetmeye başlayacağız. En kötü senaryoya göre şimdiden tedbirlerimizi oluşturmalıyız.

Prof. Dr. Fatih Özatay: İşsizliği azaltmak için beceri arttırıcı kurslar oluşturmak gerekiyor.

Prof. Dr. Mustafa Aysan: Türkiye’yi bekleyen en büyük tehlike, işsizlik ve üretimin düşmesi. Bu nedenle maliye politikaları buna göre düzenlenmeli.

Prof. Dr. Erinç Yeldan: Hazırlanacak paket reel sektöre yönelik bir vergi reformunu kapsayabilir.

Prof. Dr. Vefa Tarhan: Hükümet enflasyonu düşünmeden faizleri indirmeli, çünkü bunu düşünmek lüks olur. 2009 da ekonomi için kayıp yıl olacak.

Prof. Dr. Hurşit Güneş: Hükümet hâlâ topluma güven vererek, ‘sıkıntı yok’ diyerek krizi ertelemeye çalışıyor, ufak tefek bazı çalışmalar dışında somut önlem almıyor.

Prof. Dr. Seyfettin Gürsel: Krizin Türkiye’ye etkisi beklediğimizden daha şiddetli oldu. Türkiye’nin maliye politikası ve kamu harcamalarında da reform gerekiyor, bir yerden kısmak lâzım.

Prof. Dr. Taner Berksoy: Bu krizin bize uzanacak ucu durgunluk olacak. Bizim politikalarımızı durgunluğa karşı kurgulamamız lâzım. Canlandırma paketi olabilir. Olacaksa bir ucunda faiz indirmek diğer ucunda kamu harcamalarını arttırmak var.

Uzmanların da ifadeleriyle, tedbir almakta geç kaldığımız ortada. Faizin düşürülmesi ve reel sektör ile KOBİ’lere destek verilmesi de dikkate alınması gereken teklifler olarak öne çıkıyor. İnşallah 2009 kayıp yıl olmaz...

16.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.11.2008) - İzleme, dünyanı koru

  (14.11.2008) - Bir ileri, iki geri

  (13.11.2008) - Başka hukukçular da konuştu

  (12.11.2008) - Bir hukukçu konuştu

  (11.11.2008) - Tarıma dönüş

  (10.11.2008) - Arun aleyküm!

  (09.11.2008) - Yanlış mı yalan mı?

  (08.11.2008) - Özgürlük, zenginlik getirir!

  (07.11.2008) - Kırık notlarla dolu karne

  (06.11.2008) - Türkiye’ye de bir Obama lazım

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır