"Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Ali OKTAY

Lem’î Atlı



Kasım ayı, müziğimizin en büyük çınarlarının—tabiri caizse—devrildiği aylardandır. Zekâi Dede Efendi ve Hamamizade İsmail Dede Efendi, Lem’i Atlı ve diğerleri. Bugünkü yazıda son dönem büyük bestekârlarımızdan biri olan Lem’î Bey’i kalemimizin döndüğünce anlatmaya çalışacağım:

Lemî Bey, 1870 yılında İstanbul ‘da doğdu. Okul camiinde her ikindide okuduğu ezan ile hem okuldakilerin, hem de Fatih semtinin dindar kesimi içinde sesinin güzelliği ile ilgi ve takdir toplamaya başladı. Hafız Yusuf Efendi’den dersler almaya başladı. Hacı Arif Bey’in de talebesi oldu. 18 yaşında iken, güftesini Reşid Mümtaz Paşa’nın yazdığı “Hüsnüne reftar-ı nazın şan senin” şeklinde başlayan ilk bestesini yaptı. Müzikli toplantıların aranan sesiydi artık. Müzisyen kişiliğinin yanı sıra idarî görevlerde de bulundu. 1925 de Selahattin Pınar’ı tanıdı. Onu oğlu gibi sevdi. 1940’lara gelindiğinde ününün doruğundaydı, ama artık 70’li yaşlardaydı. 25 Kasım 1945’te vefat etti.

Lemi Bey az konuşur dedikodudan hiç hoşlanmazdı. Eserlerinin yanlış okunmasına müthiş sinirlenir ve sinirlenince de tarağını çıkarır saçını taramaya başlardı. İyiliksever bir insandı. Kendisine kötülük edenlere dahi ‘Allah’tan bulsun’ der hiç bir zaman kötülüğe kötülükle mukabele etmezdi. Bunun sebebini soranlara

“ Çok görmüşüz zevalini gaddar olanların

Eyyamı fırsatında dil zar olanların” beytini okumak sıkça yaptığı bir işti.

Dindar bir insandı Lemi Bey. Ramazan aylarında evde kılınan teravih namazlarında müezzinliği kendisinin yapmasında ısrar eder ve yapardı. Namazdan sonra Şehzadebaşı’nda Direklerarası’na gider çayını orada içerdi. En çok uşşak makamında eser bestelemesine rağmen Kürdilihicazkâr makamını da çok kullanmıştır. İki yüz civarında beste yapmıştır.

GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ...

Mahmut Celâleddin Paşa (1839-1899) aynı zamanda bir şair ve besteci idi. Bir yaz gecesi yalısının balkonunda yardımcısı Nazım Bey’e yeni bir şarkısını öğretiyordu. Lavta çalan Nazım Bey eserin bazı yerlerini Mahmut Celaleddin Paşa birçok kez tekrarladığı halde bir türlü ne sesiyle ne de çalgısıyla seslendiremiyordu. O sırada arkadaşları ile sandal gezintisi yapan Lemi Bey de yalının önünden geçerken Paşanın Nazım Paşa’yla çalışmasını duydu. Sandalı durdurup çalışmayı dolayısıyla paşanın eserini baştan sona dinledikten sonra eseri yüksek sesle okudu. Bunu duyan Mahmut Celaleddin Paşa hayretler içinde kalarak adamlarını hemen sandaldakileri çağırmak üzere gönderdi. Lem’i Bey ve arkadaşları Paşanın yanına getirildiler. Mahmut Celaleddin Paşa o gece Lemi Beyi tanımış oldu ve ölünceye kadar onun teşvik ve takdir etti. Lemi Bey bu tanışmadan yıllar sonra ‘Hocam Yusuf Efendiden ve Hacı Arif Bey’den sonra benliğimi Muhtar Beye ve Mahmut Celaleddin Paşa’ya borçluyum. Bu iyiliklerini unutmam” demiştir.

Bir gün dönemin piknik yerlerinden Sultansuyu’na giderlerken İbrahim Paşa Korusu önünde Neyzen Aziz Dede’ye ( 1835–1905 ) rastlar. Onu ilk kez burada gören ve tanıyan Lem’i Bey, Neyzen Aziz Dede’nin neyle yaptığı segâh taksime aynı makamda gazelle karşılık verince, Neyzen Aziz Dede tarafından çok beğenildi. Neyzen Aziz Dede Lem’i Beyi alnından öpüp “Ömrümde segâh makamından bu kadar güzel ve doğru bir taksimle karşılaşmadım. Bugün beni ihya ettin” diyerek takdir etti. Lemî Bey bugünü asla unutamadı ve onu Neyzen Hüseyin Dede’den de çok beğendiği bir neyzen olarak hep andı.

Bir Şarkı

Son Aşkımı Canlandıran

Makam: Hicazkâr

Bestekâr: Lem’i Atlı

Son aşkımı canlandıran en tatlı emelsin

Bir hande-i sevda gibi bin zevke bedelsin

Ettikçe tebessüm akıyor nuru letafet

Halinde var başka eda başka teravet

Bir hande-i sevda gibi bin zevke bedelsin

Mecliste de tenhada da her yerde güzelsin

12.11.2008

E-Posta: alioktay@alioktay. net


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.10.2008) - Gönülden Dile!

  (14.10.2008) - Onlara ölü demeyin. Şehitler ölmez!

  (16.09.2008) - Mahyalar

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır