"Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Ahmet DURSUN

Kime kurban olmalı?



“Yılda bir kurban keser halk-ı âlem iyd içün/Dem be dem, saat be saat ben senin kurbanınam” diyen şair gibi gönülden, her an, her zaman kime kurban olmalı?

Aşk… Modernizmin yıkıcı etkilerinin bizlere unutturduğu büyülü kelime. Maddeten doyurulan modern çağ insanının tarifi imkânsız bir açlık hissiyle en çok aradığı, varlığına en çok muhtaç olduğu, uğrunda kurban olunası bir değerdir aşk.

Lâkin, kime kurban olmalı? Fani olana mı, baki olana mı? Fenaya mı, bekaya mı? Maddeye mi, manaya mı? Hakka mı, batıla mı?

Vedud’a kurban olmalı. Seven ve sevilene, sevme duygusunu sevdirene, sevgiyi yüreğimize nakşedene, aşkı hece hece bize ezberletene… Peygamberlerini, meleklerini ve mü’min kullarını seven ve onlar tarafından da sevilen Allah’a; seven ve sevilene.

Hz. Peygamber’e kurban olmalı. Uğruna âlemlerin yaratıldığı, levlâke sırrına mazhar olan Sevgililer Sevgilisine… Bu aşk, ümmetî ümmetî münacatıyla kelimelere dökülür, Hira’dan doğar, Taif’te şefkate dönüşür, Aksa’dan âlemlerin Rabbi’ne yükselir, Arafat’ta yüz binleri göz yaşlarına boğar, milyonları kendine cezbeder…

Vatana kurban olmalı. Aşk, bir vatan müdafasında ortaya çıkar bazen. Çanakkale’de Seyyid Çavuş olur, “Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım!”larla mısralara dökülür, şehidlikle müjdelenir, al kanlara boyanır.

Bir dâvâya kurban olmalı. Aşk bir dâvâdır bazen. “Kur’ân’ın sönmez ve söndürülmez manevî bir güneş hükmünde olduğu”nu işkencelere, sürgünlere rağmen tüm dünyaya haykırır. Böyle aşklar “aşk mücadelesi içinde değil, mücadele aşkı içinde olanlar”ın aşkıdır. Beşeri aşkların böylesine ulvî aşklar karşısında ne kıymet-i harbiyesi olur?

Çağımız insanının en büyük problemlerinden biri günlük hayatın cazibedarlığı ve meşgaleleri içinde, maddi hevesler peşinde başta yaratıcısı olmak üzere sevgi merkezli ilişkilerden uzaklaşması değil midir? Hayatın anlamını yitirmiş, aşkı yalnızca şarkılarda hatırlayan, sevgiyi bir türlü kalbe ve hayata aktaramayanlardan hangi aşkı yaşamalarını bekleyeceğiz? Mutluluğu teknolojinin kendilerine sunduğu sanal alemlerde arayanlar, aşkı maddeleştirenler, bedensel hazlardan medet umanlardan neye kurban olmalarını isteyeceğiz?

Sevdalarını yitirmiş bir milletiz artık. Sevdalarımızı besleyen rüyalarımızı yitirdik, hayallerimizi yitirdik, şuurumuzu kaybettik. Bizim üzerimizden rüya görenlerin piyonları olduk. İslâm âleminin kurban bayramını tebrik ederken, bayramın tüm İslâm alemi için hayırlara vesile olmasını, yeni uyanışların habercisi olmasını dilerken… “Irak’ta masumların bayramı ne olacak?” sorabildik mi birbirimize? Buralara bombalar yağdıranların neresindeyiz, tezkerelerin neresinde durduk? Bu soruları kendime soramazsam hangi bayramı yaşayacağım, hangi aşkı savunacağım, neyin kurbanı olacağım?

Kin, nefret ve düşmanlık duygularının yerleştiği, çatışma kültürünün alenileştiği, kendi menfaatini düşünme hastalığının yaygınlaştığı, doğruluktan uzaklaşmanın fazilet sayıldığı bir toplumda hangi aşkları yaşayacağız? Komşularımızın yükselen feryatları ve bedduâları arasından sıyrılabilirse eğer; İslâm âleminin Kurban Bayramı’nın hayırlara, yeni uyanışlara vesile olmasını kurban olduğum Allah’ımdan niyaz ediyorum.

09.12.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.12.2008) - Tarafsız değilim

  (25.11.2008) - Öğretmenler odası

  (18.11.2008) - Hastayım

  (11.11.2008) - Bir Obama'mız bile yok

  (04.11.2008) - UTANIYORUM DEVLET BABA!

  (28.10.2008) - Cumhuriyet projesine eleştirel bir yaklaşım

  (14.10.2008) - Durdurun dünyayı, inecek var

  (07.10.2008) - 'BBG Evi'nden gelen saldırı

  (30.09.2008) - Yolsuzluk terakkisinin telâkkisi

  (23.09.2008) - Boykot

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır