"Gerçekten" haber verir 19 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Umut YAVUZ

Obama'ya zaman tanınmalı



Amerika Birleşik Devletleri’nin seçilmiş başkanı Barack Obama, yarın yapılacak görkemli törenlerle ABD başkanlığını resmen halefi Bush’tan devralacak. Barack Obama’nın görev başına geleceği 20 Ocak tarihi, ne yazık ki ABD’nin en birinci müttefiki İsrail’in Gazze’de yaptığı ve insanlık tarihine eşi görülmemiş zulümlerden biri olarak geçecek olayların hemen akabine rastgeldi. 1250 dolayında Gazzelinin şehit olduğu, 5-6 bin dolayında insanın yaralandığı, yüzlerce masum kadın, çocuk ve erkeklerin öldürüldüğü bu savaşa ABD Başkanı Barack Obama’nın görevi devralmasından 48 saat önce tek taraflı ateşkes ilân edilerek ara verilmesi ise manidardı.

İsrail’in, insanlık ayıbına bütün tepkilere rağmen devam etmesi, Obama öncesi dönemde Filistinlilere son ve sıkı bir darbe vurmak istemesi şeklinde yorumlanıyordu. Aslında Obama görevi devralmadan hemen önce tek yanlı bir ateşkes ilân edilmesi bu yorumları bir bakıma haklı çıkarıyor denilebilir. Çünkü Dışişleri Bakanımız Ali Babacan’ın da belirttiği BM’nin uyarılarına rağmen İsrail’in bazı ülkelerden yüz bulduğu -ki burada ABD’yi kastediyor- gerçeği, Obama döneminde bu şekilde devam etmeyecektir. Yani Barack Obama döneminde İsrail, en büyük müttefiki ABD’yi Bush dönemindeki kadar arkasında veyahut yanında bulamayacaktır. Bunun farkında olan İsrail, Obama’dan önceki son dönemde, hazır İsrail’de seçim dönemi de yaklaşmışken böylesi bir zulmü Filistinlilere reva gördü.

Peki gerçekten Obama döneminde İsrail, ABD’den eskisi gibi yüz bulabilecek midir? Amerikan tarihi boyunca ve özellikle de Bush döneminde İsrail’in bir çok zulmü hep ABD desteğiyle yaptığı aşikârdır. Birleşmiş Milletler gibi uluslar arası bir kurum bile ABD’nin baskıları ve etkinliği yüzünden zulümlere sessiz kalıyordu. Zira BM’nin yapısı gereği daimî üyelerden biri olan ABD bir çok yaptırıma engel olabiliyordu. Ancak Obama döneminde ABD’nin Bush dönemindeki kadar İsrail’e karşı hoşgörülü olacağını tahmin etmiyorum. En azından temennim ve beklentim bu yönde. Bu bakımdan ABD’nin BM temsilcisi Zalmay Halilzad’ın da görev süresinin dolmuş olması ve son toplantısına geçtiğimiz günlerde katılıp BM’ye veda etmesi de olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Şimdi, 58 yaşındaki Zalmay Halilzad’ın yerini alacak 45 yaşındaki Susan Rice’ın, ABD’nin yeni BM Daimî Temsilcisi olarak yakında göreve başlaması bekleniyor. BM’deki bu kan değişikliğinin Obama dönemindeki politika değişikliklerinin habercisi bir gelişme olmasını ümit ediyorum.

Kimileri Barack Obama hakkında erken yargılara varabiliyor. Özellikle Gazze konusunda sessiz kalması kimileri tarafından “hayal kırıklığı” olarak karşılandı. Ancak ben iki cihetten bu yargıları haksız buluyorum. Birincisi Barack Obama henüz ABD Başkanı değil. ABD adına konuşma yetkisi halihazırda Bush’a aittir. Dolayısıyla Obama’yı sessiz kalmakla suçlamak gibi bir yargıya varma hakkımız yok. İkincisi ve daha önemlisi ise, Barack Obama’nın henüz yetkileri eline almadan, herhangi bir yaptırım gücü olmadan konuşmasının Gazze’ye ne faydası olabilirdi? Bilâkis sadece konuşmakla kalacak ve görevi devraldığında, kartları eline aldığında daha etkili olma şansını ve kredisini önceden badı heva sözlerle harcamış olacaktı. Tıpkı şu anda dünya liderlerinin takındığı tavırlar gibi... Onlar, ellerinde yetkileri ve güçleri olmasına rağmen sadece konuşmakla kalmış ve dünyada Venezüela ve Bolivya dışında İsrail’e yaptırım uygulayan başka ülke ve liderler olmamıştır. Bu liderler arasında Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı da saymak mümkündür. Zira her ne kadar Yemenlilerin çok hoşuna gitse de, Başbakan’ın İsrail’e karşı somut bir yaptırım yoluna gitmediği ve sadece naralar atmakla yetindiği gün gibi ortadadır. Evet bize Obama’nın daha görevi devralmamışken konuşması değil, görevi devralınca çözüme yönelik yaptırımlarda bulunması gerekmektedir. Bu sebeple de Obama’ya görevinin ilk dönemlerinde ve hatta ilk bir yılında biraz zaman verilmeli ve gücü ve yetkiyi elinde bulundurma fırsatı tanınmalıdır. Zira iktidar olmakla, muktedir olmak aynı şeyler değildir. Bunu biz Türkler çok iyi biliriz.

Netice itibariyle 20 Ocak’tan sonrası için umut taşıyabiliriz. ABD’deki güçlü İsrail lobisine ve ekonomik baskılara rağmen yeni başkan döneminde daha barışçıl bir dünya neden olmasın? Bu bakımdan da Obama’nın işi herkesten zor. Dileriz ki bu umutları boşa çıkarmaz.

19.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.01.2009) - Savaş, başka cephelere sıçrarsa...

  (08.01.2009) - Şimdi ateşkes lâzım!

  (05.01.2009) - Gazze saldırısı ‘büyük planın’ bir parçası mı?

  (04.01.2009) - BM ne işe yarar?

  (03.01.2009) - Barış hayalleri

  (16.12.2008) - Ellerin dert görmesin!

  (15.12.2008) - Anarşizm uyanıyor mu?

  (06.12.2008) - Gazzeliler zulme ‘kurban’ olmasın

  (01.12.2008) - İkinci 11 Eylül yakıştırması ne kadar doğru?

  (29.11.2008) - Kıbrıs meselesi, kimin meselesi?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır