"Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Robert MİRANDA

Amerikan ekonomisinin kamulaşması



Amerika’daki neo-konservatifler bugünlerde kırmızı kart görmüş gibiler... Bunlardan eski Cumhuriyetçi başkan adayı Alan Keys gibiler ise çizmeyi oldukça aşarak Başkan Barack Obama’nın bir komünist olduğunu iddia ediyor. Keys’e göre Obama’nın icraatları Birleşik Devletleri bir sosyalist-komünist topluluğa dönüştürecek.

Bu türden konuşmalar Başkan Obama’nın seçimleri kazanmasından sonra dozunu arttırdı. Beyaz Hristiyan topluluğun çoğunluğu halen Obama’nın başkanlığı kazandığı gerçeğiyle yüzleşemedi ve bu sebeple de sinirli. Şimdi ise tarihî gerçekleri çarpıtırcasına sanki ekonomik problemler Barack Obama’nın seçilmesiyle birlikte başlamış gibi Obama’yı karalamaya kalkıyorlar.

Bankaları kurtarma planına karşı olağanüstü bir tepki sözkonusu ve Amerikalıların hepsinin, ABD’yi 2 trilyon dolarlık bütçe batağına sokan kişinin eski Başkan George W. Bush olduğunu bilmesine rağmen, Obama’yı eleştiren ve kınayanlar da çoğunlukta.

Bush iktidarda iken onun kapitalist destekçileri hükümetin kurtarma planlarına asla karşı çıkmıyordu. Hatta, şimdi ortalığı ayağa kaldıran konservatif medya o dönemde kurtarma paketlerinden gelen paraya el uzatanların başında geliyordu.

Şimdi ise başkan Obama ve bu Hristiyan pro-kapitalist yandaşlarının çoğu, güçsüz Amerikan ekonomisi yüzünden Obama’yı suçluyor hem de bunu yaparken hükümetin kurtarma paketlerinde dağıttığı paralarla elde ettikleri ve ağızlarının kenarına bulaşan krema ve çikolata artıklarını unutuyorlar.

Bu bankalar vergi mükelleflerinin paralarıyla beslendiler, gerçekten trajikomik, zira kendimi hiç bir bankanın sahibi gibi hissetmiyorum. İşte sosyalizm bu olmalı, değil mi? Kâr üreten kaynaklar halkın eline geçmiş olacak. Ve bu sebeple de bankacıların aldıkları kararlar genelde herkesin hayrına olacak.

Neo-conlara göre ise bu mümkün değil. Çünkü onlara göre Amerika böyle olamaz. Amerika’da olması gereken vahşi kapitalizmdir ki büyük burunlu yöneticiler büyük kârlar elde etmeye yönelik analizlere göre kararlar alsın ve sihirli bir şekilde paradan para üretmeye devam etsinler. İşte tam bu sebeple, biz Amerika’da hep benzin canavarı, sportif arabalar üreten araba firmalarına, hep oteller ve gazino-kumarhanelerle dolu şehirlere, dört aileye yetecek büyüklükte devâsâ evlere, çöküşün eşiğinde bir ulaşım sistemine, bataktaki okullara ve dünyanın geri kalanının satın almak isteyeceği herhangi bir şey üretemeyen felaket bir ekonomiye sahibiz.

Hepimiz biliyoruz ki son olarak planlanan nakit paketi Amerika’daki finansal sistemin tıkanıklığını gidermek için kullanılacak ancak bu ne yazık ki çeyrek trilyon dolar tutarında, hiçbir bankanın elde edemeyeceği bir kaynağı çarçur etmekten öte birşey değil...

Belki de bankalar kendilerini batmaya sürükleyen para çarçurunu yapmadan önce, Amerikalılar Kongre’nin bu harcamaların önüne geçmesi konusunda ısrarcı olmasını sağlayabilir, böylece bankalar üst düzey yöneticilerine yüksek maaş artışları ve özel emekli ikramiyeleri vermemeyi öğrenebilir.

Bu şekilde bir kamulaştırma yahut özelleştirmenin sağlayacağı tek şey vergi mükelleflerinin paralarının boşu boşuna harcanması ve Amerika’yı bu felakete sürükleyen insanların zenginliklerine zenginlik katılmasından başka birşey değildir.

Eğer bu bankaların sosyal sahipleri biz olacaksak, o zaman bıraksınlar da onların kontrolünü de biz yapalım!

TERCÜME: UMUT YAVUZ

26.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.02.2009) - Açgözlülük Amerika’daki ekonomik krizi ateşledi (2)

  (11.02.2009) - Amerikan vahşi kapitalizminin yükselişi ve düşüşü (1)

  (04.02.2009) - Şimdi Obama’yı zorlama zamanı

  (28.01.2009) - İsrail’in Siyonist savaş suçluları yargılanmalı

  (14.01.2009) - Amerikan medyası duyarsız ve tarafgir

  (07.01.2009) - Siyonist ve Neo-conlar Filistin devletini mayınlıyor

  (31.12.2008) - İsrail ve Filistin

  (25.12.2008) - Evet ey Hıristiyanlar!

  (17.12.2008) - Kurban Bayramı ve Noel

  (03.12.2008) - Müslümanların Hz. İsa inancı nedir?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır