"Gerçekten" haber verir 11 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

Çatışmacı siyasetin ihmali



Artık gına getiren ve “horoz dövüşü” olarak nitelenen gâliz ve hakaretâmiz söylemler arasında sıkışmış siyasetin ortasında Türkiye’nin temel problemleri üzerinde durulmuyor. En bâriz ihmallerden biri, Avrupa Birliği müzâkere sürecindeki tıkanmayla demokratik reformların siyasetin gündeminde yer almaması.

Türkiye’de yerel seçim hayhuyu içinde reformların âdeta unutulduğunu ve son derece az reformu yapan Ankara’nın birkaç yıldır bu konuda verdiği hayal kırıklığını açıklayan Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk, üniversitelerde başörtüsü yasağını buna misal veriyor.

AB temsilcisi, Türkiye’nin AB katılım müzakereleri kapsamında reform sürecine geri döneceğine ilişkin Avrupa’ya pekçok söz verildiğine atıfta bulunarak Ankara’ya reformların devam etmesi çağrısında bulunuyor.

Aslında daha Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un geçen hafta 17 saatlik Ankara ziyaretinde Türkiye’yi bir tek ABD’nin bölgedeki egemenlik ve çıkarları açısından değerlendirmesi, bir başka gerçeği ortaya koyuyor. ABD’nin işgal ettiği Irak’tan Türkiye üzerinden asker tahliyesi, Afganistan’a ek askerî birlik göndermesi, başta İncirlik olmak üzere mevcut üslere ilâveten yeni askerî üs talepleriyle AB’nin evvelemirde demokratikleşme ve özgürlükleri öne çıkaran taleplerinin mukayesesi, iki eksen arasındaki farkı su yüzüne çıkarıyor.

Bu fark, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını önceleyen AB ile Türkiye’yi “küresel çıkarları”na bir nev'î taşeron olarak kullanmak isteyen ABD’yi aynı görenlerin yanlışlığını gösteriyor..

AMERİKAN POLİTİKALARI

Özetle biri, demokrasi ve özgürlükleri tavsiye ediyor, diğeri “güvenlik” ve “terörle mücadele” perdesinde hep işgal, savaş, silâh, askerî üs ve salt menfaatlerini dayatıyor; ve ne garip ki AKP siyasî iktidarı baştan beri ikincisini “tercih” ediyor.

“BOP eşbaşkanlığı”na varan bu “tercih”le Davos’ta Peres’e çıkışan ve “Davos Fatihi” olarak karşılanan ve “kahraman” ilân edilen Erdoğan, bir buçuk milyonu aşkın insanın katledildiği Irak işgaline, yüzbinlerce sivilin öldürüldüğü Afganistan istilâsına karşı ses çıkarmıyor, susuyor.

Doğrusu siyasî iktidar o denli Amerikan politikalarına ram olmuş ki AB’yi görmüyor. “2B orman yasası” gibi rant şâibeli yasaları çıkarmak, çoğu suya sabuna dokunmayan sathî yasal değişiklerle günübirlik gözbayama peşinde. Türkiye’nin AB Ulusal Programında ve Katılım Ortaklığı Belgesinde taahhüd ettiği uyum yasalarını ve uygulamaları hükûmetin ve Meclis’in gündemine bile almıyor.

Seçim propagandasında halka karşı her gün yeni bir “atışma hikâyesi” bulan Başbakan, milyonlara yüzbinlerin eklendiği işsizler ordusunu, binlerce küçüklü büyüklü fabrika ve işyerinin kapanmasını, çok önemsediği TL’nin tırmanan dolar karşısında erimesini ağzına bile almıyor.

Türkiye’de inanç özgürlüğünün kısıtlanmasını, din eğitimi ve öğretiminin yetersizliğini, insan haklarındaki eksiklikleri, düşünceyi ifâdenin suç sayılıp yargılanmasını ve cezalandırılmasını ne Başbakan ve ne de medyanın manşetlere ve ekranlara çıkardığı Meclis’teki muhalefet partilerinin liderleri dert edinmiyor.

Meydanlarda halkın problemlerini kulakardı eden, “Deniz Feneri dâvâsı”nı hararetle savunan ve tartışan Başbakan ve medyadaki siyasî rakipleri, seçim sürecinde bile sözkonusu demokratikleşme ve özgürlüklere dair reformlardan tek kelimeyle bahsetmiyorlar.

BÜTÜN VAADLER UNUTULMUŞ

Öncelikle AKP ile CHP, devamında MHP ve DTP’nin mitingleri televizyonlarda uzun uzun veriliyor. Erdoğan, Baykal ve Bahçeli’nin birbirine sözlü saldırılarını en ince ayrıntıya kadar yayınlayan “yandaş” ve “karşıt” medya, bunların dışında kalanları başta DP olmak üzere görmezden geliyor. AKP ile CHP’ye hapsedilen seçim sathı mailinde halka başka hiçbir alternatif gösterilmiyor.

Ülkenin gerçek gündemini sorgulamak ve konuşmak yerine karşılıklı polemiklerle geçiştiriliyor. “Tencere dibin kara, seninki benden kara” taktiğiyle “yolsuzluk” ve “ihâleye fesad karıştırma” iddialarına yine aynı iddialarla cevap veriliyor.

Ne kirlenen siyasetin temizlenmesi için“yolsuzluk iddiaları”nın araştırılması ne yargının işlemesi için dokunulmazlıkların kaldırılması ve yargı reformu. Ne siyasetin halktan kopukluğunu giderecek, partilerdeki lider sultasına son verecek, tercih sistemiyle seçmenin önüne konulanı değil, tercihini seçtirecek siyasî partiler ve seçim kanunları…

Ne YÖK yasası, ne “GAP eylem programı”, ne Diyanet’e bağlı Kur’ân kurslarında ve camilerde çocukların dinlerinin temel kitabı olan Kur’ân-ı Kerimi öğrenmelerini sınırlayan yaş yasağı, ne subay ve astsubayların yargısız - sorgusuz sualsiz mesleklerinde ihraç eden “YAŞ yasası.”

Ne 12 Eylül darbesin anayasasının yenilenmesi ve 28 Şubat postmodern darbesinden kalma yasaların, yasakların, dayatmaların düzeltilmesi. Ne iktidar partisinin son altı yıldır seçim bildirisinde, “âcil eylem plânı”nda, hükûmet programında vaad ettiği düzenlemeler…

İktidar ve Meclis’teki muhalefet, Türkiye’nin AB projesiyle birlikte demokratikleşme ve özgürlükler unutmuş, defterden silmiş. Ülke meselelerine karşı proje yok, irâde yok…

Varsa yoksa Erdoğan ve Baykal arasındaki “maganda” kavgası, söz düellosu, ağız dalaşıyla lâf yetiştirmeler…

11.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.03.2009) - Türkiye, ABD’nin “taşeron”u mu?

  (09.03.2009) - Washington’un Ankara’dan “talepleri”

  (08.03.2009) - Davos sonrası derin kırılma… (2)

  (07.03.2009) - Davos sonrası derin kırılma… (1)

  (05.03.2009) - Türkiye’nin en büyük problemi…

  (03.03.2009) - Ekonomik tufandan siyasî tsunamiye

  (02.03.2009) - Siyasetin zehirlenmesi

  (01.03.2009) - “28 Şubat” sürüyor... (2)

  (28.02.2009) - “28 Şubat” sürüyor... (1)

  (26.02.2009) - Gerçek gündem devre dışı…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla