"Gerçekten" haber verir 08 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Oy namustur



Demokrasilerde “oy”un önemi büyüktür. Ekonomik kriz dünyayı kasıp kavururken, Türkiye’de de kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Dolar aldı başını gidiyor, işsizlik hat safhada. Bu arada da mahallî seçimler yaklaşıyor. Geçtiğimiz günlerde bir fotoğraf kamuoyuna yansıdı. Bir çok televizyon kanalı ve gazetede de yayınlanan fotoğrafta, Antalya’da, “Satılık 20 rey” yazılı pankartla dolaşan bir vatandaş, “oyunun satılık olduğu”nu söylüyordu?

İşlerinin kötü gitmesi sonucu iş yerini kapatan daha sonra da borçları yüzünden mahkemelik olduğunu söyleyen vatandaşa bazı insanlar tepki gösterirken vatandaş kendini şöyle savunmuş: “Doğu’da o kadar yardım yapılıyor. Bana da yardım yapılsın. Şu an borçlar nedeniyle mahkemelik oldum. Borçlarımı kim öderse ya da borçlarımı ödeyen kişi kime isterse oyumu ona vereceğim...”

Neresinden bakarsanız bakın olayın her tarafı yanlış. Klâsik olacak ama şöyle bir söz vardır: “Oy namustur ve satılamaz.”

* * *

ALÇAKLARA KAR YAĞIYOR

Üniversitelerin ya da YÖK’ün öğretim üyeleri hakkında açtığı çok soruşturma gördük, ama bunun gibisine şahit olmamıştık. “Garip bir soruşturma” geçtiğimiz günlerde gündeme geldi. Bir öğretim üyesine ıslakla, “Alçaklara kar yağıyor üşümedin mi? Sen bu işin sonunu düşünmedin mi?” nakaratlı “Halimem türküsü”nü okulun koridorunda çaldığı için soruşturma açılmış.

Öğretim üyesi kendisini, “Genelde ıslıkla bir sürü şarkı söylerim ama soruşturmaya konu olan parçayı hatırlamıyorum” diye savunurken, Fakülte dekanı, “Soruşturma, bölüm başkanına meydan okuduğu gerekçesiyle açıldı” demiş.

“Islık çalmak suçu” bize ilginç geldi doğrusu…

* * *

GECE YARISI MİTİNG OLUR MU?

Bu soruya “Normalde gece yarısı miting olmaz” diyebilirsiniz. Ancak altında uçağı, helikopteri olmayan ve seçim kampanyalarında daha fazla halka partisinin görüşlerini anlatmak isteyen birisi için yapılacak başka bir seçenek kalmayabiliyor.

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu da, gece yarılarına kadar il il, ilçe ilçe, kasaba kasaba dolaşan liderlerden. Geçtiğimiz günlerde gece mitinglerinin seçim yasaklarına girdiği gerekçesi ile Soylu’ya suç duyurusunda bulunulmuş. Bu durum Soylu’yu hayli kızdırırken suç duyurusundan hükümeti sorumlu tuttu. “Gece mitinglerine devam edeceğim” diyerek de tepkisini dile getirdi. “On günde, seksene yakın açık hava toplantısı yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz” diyerek gece mitinglerine devam sinyali verdi.

Bakalım bu işin sonu nereye varacak?

* * *

İŞTE FEDAKÂRLIK BUDUR (!)

Mahallî seçimler öncesi Ankara’da farklı bir tartışma yaşanıyor. Bir dönem Keçiören, üç dönemde büyükşehir belediye başkanlığı olmak üzere 20 senedir belediye başkanlığı yapan Melih Gökçek, bu dönemde de AKP’nin adayı. CHP’nin adayı Murat Karayalçın’la Gökçek arasındaki “ağız dalaşı” devam ederken, bazı anketlerde MHP’nin adayı da ön plâna çıkarılıyor. Bu da haliyle önceki seçimlerde “Bana oy vermezseniz sol kazanır” korkutmacası ile sağ kesimden oy isteyen Gökçek’i hayli tedirgin ediyor.

Gökçek MHP’li tabanı küstürmemek için de hep alttan alıyor. Karayalçın’a karşı yaptığı eleştirilerin çok azını MHP’nin adayına yapıyor. Geçenlerde yaptığı bir toplantıda büyük bir fedakârlık örneği (!) göstererek şöyle dedi. “Bilsem ki ben kazanamayacağım, MHP kazanacak; inanın ki, şerefim üzerine söylüyorum, seçimlere girmezdim…” Bu söz bir çok kişinin gözlerini yaşartmış olabilir ancak biz bu sözü duyunca “İşte fedakârlık budur” deyiverdik.

* * *

BAŞKANLIK DİVANI OLUŞAMAYINCA…

Meclis alınan karar gereği milletvekillerinin seçim bölgelerine gidip çalışabilmeleri için Perşembe günü tatile girecekti, ancak öyle olmadı. Salı ve Çarşamba günleri “Başkanlık Divanı oluşamadığı” için Meclis, fiilî olarak Salı’dan itibaren tatile girdi.

Bu durum Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı: “3 Mart 2009 Salı. Değerli milletvekili arkadaşlarım, Başkanlık Divanında görevli kâtip üye arkadaşlarım Sayın Harun Tüfekci ve Fatoş Gürkan gelmediği için Başkanlık Divanımız oluşmamıştır. Bunun için TBMM’nin 64. Birleşimini açamıyorum. 4 Mart 2009 Çarşamba. TBMM’nin 64. Birleşimini Divan oluşamadığı için açamıyorum.”

Meclis genel kurulunun 26 Şubat’ta en son çalışması dikkate alındığında milletvekilleri bir aylık bir “mahallî seçim arası” vermiş oldular. Geldiklerinde nasıl bir moralle gelecekleri kesin olmamakla birlikte, hayli yorgun olacakları da kesin…

08.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.03.2009) - ‘Nereden girdiyseniz oradan gidin’ mi denilecek, yoksa…

  (06.03.2009) - Üslupsuzluk

  (01.03.2009) - 28 Şubat’tan Ergenekon’a

  (28.02.2009) - Oy için demokrasiye zarar verilemez

  (27.02.2009) - Âhirete kadar okumaya devam

  (22.02.2009) - Pantolona özgürlük var da...

  (21.02.2009) - 13 bin 994

  (20.02.2009) - Kimse topu taca atmasın

  (15.02.2009) - Uydurukça!

  (14.02.2009) - Bir gariplik yok mu?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla