"Gerçekten" haber verir 11 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Sami CEBECİ

40 yıllık Yeni Asya misyonu



Yeni Asya adı bir markadır. Risâle-i Nur Hareketinin basın camiasındaki sözcüsüdür. Kur’ân’ın bu çağa mesajı ve son dersi olan Nur Külliyatının nâşir-i efkârıdır.

Kırk sene evvel Bâb-ı Âli’de dalgalanan Yeni Asya bayrağı, üzerinden bu kadar sene geçtiği ve çok olumsuz dahili ve harici tahrip hareketlerine mâruz kaldığı halde, ihlâs ve inâyet-i İlâhiyeye dayanarak bu günlere kadar gelmeyi başardı. İnşallah kıyamete kadar böyle devam edecektir.

Yeni Asya’nın en önemli misyonu, Risâle-i Nur’un meslek ve meşrebini aynen muhafaza ederek hayata geçirmek ve onu orijinal kimliğinden çıkararak bozmak isteyenlere fırsat ve meydan vermemektir.

Fen ilimleriyle din ilimlerini mezc ederek birlikte sunan Yeni Asya, geniş bir âiledir. Dünyevî bir cemiyet veya teşkilât yapılanmasından farklı olarak, en aşağıdan en yukarıya kadar meşvereti esas alan uhrevî bir cemaat yapılanmasına sahiptir. “Onların işleri aralarında istişâre iledir..” âyeti, bu zincirleme meşveret yapılanmasının temelini teşkil eder. Ne tarikat, ne de dünyevî cemiyet yapılanmasına benzeyen bu duruş, Sahabe Mesleğinin bu zamana yansımasıdır. Kadrolaşmak sûretiyle din adına devlete hâkim olmak gibi sun’î hedefi olmayan bu mesleğin asıl hedefi, Allah’ın rızâsını kazanmaya dayalı sâfî bir iman hizmetidir. Toplumun İslâmı doğru anlamasını ve dosdoğru yaşamasını, aynı zamanda hem dünya, hem de âhiret saadetini elde etmesini ana gaye olarak bilir ve tatbik eder.

Risâle-i Nur’un müsbet hareket prensibi, Yeni Asya’nın en temel esaslarından birisidir. Radikal ve şiddete dayalı her türlü metotları reddeder. Onun yerine, müsbet harekete dayalı formüller üreterek problemlerin halledilmesine çalışır. Asla fikir çatışmalarından korkmaz. Farklı fikirlerin eşit şartlarda tartışılmasının, hakikatlerin ortaya çıkmasına vesile olduğunu kabul eder. Baskı ve zulüm kime yapılırsa yapılsın onu tasvip etmez ve fikir bazında derhal karşısına çıkar. Zulme uğrayanları ve mağdur edilenleri hangi tarafta olduğuna bakmaksızın müdafaa eder.

Yeni Asya, gerçek bir demokrat kimliğiyle samimî olarak demokrasiyi savunur. Adalet, meşveret ve hukukun üstünlüğüne dayalı kanun hâkimiyetini esas alan bir demokrasinin İslâmiyetle çelişmediğini, bilâkis bir çok cihetle örtüştüğünü ispat eder. Batı standartlarında ileri bir demokrasinin ülkeye gelmesi için bütün gücüyle gayret eder. Bu bağlamda, lâikliği, din ve vicdan hürriyetinin teminatı olarak görür. Lâikliği dinsizlik olarak algılayıp dayatmak isteyenlere karşı mücadelesini fikren sürdürür.

Siyasî partileri demokrasinin vazgeçilmez unsurları olarak gören Yeni Asya, dinin ne siyasete, ne de ticarete âlet edilmesini asla tasvip etmez. Irkçılık üzerine siyaset yapmanın da milletin birliğini tahrip eden bir bomba ve fitnenin uyandırılması olarak kabul eder. Bu yüzden, ideolojik partilere veya dindar kimlikle siyaset yapanlara mesafeli dururken, gerçek bir demokrasiyi savunan ve ideolojilere karşı eşit mesafede olup milletin tamamını kucaklayan Demokrat Misyonu tasvip ve teyit eder.

Yeni Asya, ihtilâl ve darbelerin her türlüsüne karşıdır. İktidarların, kansız kavgasız, milletin hür irâdesiyle el değiştirmesinden yanadır. Askerlerin siyasete karışmasını asla tasvip etmez. Siyaseti sivillerin işi olarak görür. Kapatılmak pahasına da olsa, bütün muhtıra ve ihtilâllere karşı çıkması bundandır.

Otuz yıldır Yeni Asya Gazetesinin bir çalışanı ve yazarı olarak tecrübe ve birikimlerini ortaya koyan Latif Salihoğlu, iki saate yaklaşan semineriyle, Asya Nur Kültür Merkezini dolduran kalabalık bir topluluğa Yeni Asya misyonunu ve tavizsiz istikrar çizgisini anlattı. Soru ve cevap bölümüyle seminer tamamlandığında herkes memnun olmuştu.

11.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.03.2009) - Kütahya yollarında

  (26.02.2009) - Çile dolu bir kırk yıl

  (18.02.2009) - Bediüzzaman ve cihad kavramı

  (11.02.2009) - Ümraniye ve İstanbul hizmetleri

  (04.02.2009) - Değişimin gücü

  (28.01.2009) - Gazze soykırımı ve İslâm birliği

  (21.01.2009) - Ergenekon her yerde

  (07.01.2009) - Nur mesleğinin iki mühim eseri

  (24.12.2008) - Meslek ve meşrep hassasiyeti

  (17.12.2008) - Hüsn-ü zan ve sû-i zan

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla