"Gerçekten" haber verir 06 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Halil USLU

Mart'ın ilk haftası



İkaz ve hatırlatma babındaki ay ve haftalara; havaya, suya ve toprağa düşen cemreler gibi girdik. Çok yüklü ve çok anlamlı haftalar... Mart’ın ilk haftası, Türkiye’de “Yeşilay Haftası”. İnsanları ve bilhassa gençleri tarumar eden “zararlı alışkanlıklar”la mücadele için 1920 yılında ve İstanbul’da münevver ve mütefekkir ilim adamları bir araya gelip, 5 Mart 1920 tarihinde kurduklara cemiyete, “Yeşil hilâl” mânâsına gelen “Hilâl-i Ahdar” adını vermişlerdir. O tarihten itibaren devam edip gelmiştir. 1950 öncesi akamete uğrasa da 1950’den sonra yine geniş mânâda bu görevler yapılmaktadır. Fakat ne kadar yapılıyor? Ayrı bir tartışma şeklidir ve lüzumludur.

Çoklara ders, ibret ve doküman olsun diye kurucu üyelerini takdim etmeyi bir vefa borcu görmekteyim. Esasında bu kurucu üyelerin her birisinin tek tek hayatının incelenmesi ve sene-i devriyeleri yapılması lâzımdır. Fakat çok kişiler kendilerini anlatacaklar diye bu muazzam insanları ve bu himmet kahramanlarını bazen unutmaktadır ama biz unutmayacağız ve unutturamayacaklar. Nesilden nesile ancak böyle intikal eder. Gençlere ders mahiyetinde örnek kişilerdir onlar. O günlere gitmek, o günkü şartları bilmek ve kıyas yapmak elzemdir.

Gönüllerde ma’kes bulup yaşayan ve daima alkış ve duâ alan kurucu üyeler şunlardır: Ord. Prof. Mazhar Osman Uzman, Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, Ord. Prof. Dr. İsmail Hakkı İzmirli, Bediüzzaman Said Nursî (Darü’l-Hikmeti’l-İslâmiye Azâsı), Dr. Şükrü Hazım, Eşref Edip, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Dr. Tevfik Rüştü Aras, Dr. Hacı Emin Paşa, Haydarizade İbrahim (Şeyhü’l-İslâm).

Bu hafta kim ne derse desin, çok mekânlarda sigara yasağı ve zararları, ardından da alkol ve uyuşturucu hakkında derin malûmatlar verilecek ve faaliyetler yapılacaktır. İnşallah bu sene yeni çıkan yasalar mucibince de, daha geniş bir çerçevede deruhte edilmeli ve edilecektir. Fakat atalarımızın “Balık baştan kokar” tesbiti manidar ve marekaverdir. Çünkü elimizdeki tesbitler düşündürücüdür ve bir ders-i ibret babında buraya nakletmek istiyorum.

Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı tarafından 2 bin 503 kişi üzerinde yapılan araştırmada ortaya çıkan çarpıcı bilgilere göre, en çok sigara içen meslek gruplarının başında gazeteciler geliyor. Bunu öğretmen, sanatçı ve doktorların takip ettiği görülmüştür.1 Neden ürkütücü? Çünkü gençlere model ve örnek olabilecek meslek gruplarında sigara içme oranı yüksek. Çünkü, bir konferansımda, sigara içen 100 kişi üzerinden yaptığım ankette talebelerin yüzde 82’si: “Bizi sigaraya teşvik eden, anne-baba ve öğretmenimizdi. Eğer kötü olsaydı onlar içmezdi, biz onlara aldandık” demekteydiler. Şimdi bu babda doktor, gazeteci, sanatçı da ön plana çıkarsa, işin vahameti daha da artmaktadır.

7 milyarlık büyük dünya ailesinde yılda 56 milyon kişi ölmektedir. 5 milyonu sigaradan. Türkiye’de ise 200 bin civarında sigaradan ölmekte. Bunun 40 bini de, duman altı tâbir edilen pasif içiciler. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tesbiti ise “Sigara içmeden dolayı veya dumanından ötürü her 8 saniyede bir insan ölmektedir.”

Bu ve buna benzer tesbitlere bazı vurdumduymazlar burun bükmekte ve bazıları neredeyse karşı gelmektedir. Onlara dedim; öyle ise gelin bütün tıp fakültelerini ve sağlık kuruluşlarını kapatalım ve doktorların da diplomalarını yırtalım. Madem ki; insan olarak ve akıl taşıyan bir varlık olarak bunları yapmamız mümkün değil. Öyle ise doğrularda buluşmanın ve yangının olduğu yerlere su dökmenin potansiyelini oluşturalım. Başka çıkış yolu yok. Tek bir çıkış yolu var! O da A’raf Sûresi 31. âyet: “Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” 25 milyon kişinin sigara içtiği bir ülkede bu âyete çok muhtacız.

Dipnot:

1- Tercüman gazetesi

06.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.02.2009) - Ne çabuk geçti 40 yıl

  (20.02.2009) - Her eve bir kedi!

  (13.02.2009) - Göz ve gözler

  (06.02.2009) - 3’ler, 33’ler, 99’lar, 19’lar

  (30.01.2009) - ABD yol ayrımında

  (23.01.2009) - Kuvvetiniz de elden gider

  (16.01.2009) - İttihad-ı İslâm nerede?

  (09.01.2009) - Gazze ve 57 İslâm ülkesi

  (02.01.2009) - Dünya gençliği ve çıkış yolları

  (26.12.2008) - Lâleler diyarında hanımların himmeti

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla