"Gerçekten" haber verir 14 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Kriz, silâh üreticilerini etkilemez mi?



Bütün dünya krizle yatıp krizle kalkıyor. Bazı dev firmalar iflâslarını açıklarken, bir sanayi dalı var ki şimdilik işlerinde bir aksama görünmüyor. Başta Amerika’dakiler olmak üzere silâh üreten firmalar ekonomik krizi fırsata dönüştürmek üzere.

Belki diğer ülkeler için durum farklı, ama hadiseye Türkiye penceresinden bakılınca böyle olduğu söylenebilir. Gazetelerde yer alan haberler doğru ise, krizle çalkalanan ülkemiz toplamda 2 milyar dolara yakın para ile (1.8 milyar dolar) yeni ‘savaş uçakları’ almış. (Yeni Şafak, 12 Mart 2009)

Türkiye’nin silâha ayırdığı paranın TBMM’de bile gündeme gelemediği, gelmesini istemenin bile iyi karşılanmadığı malûm. “Niçin bu kadar silâh alınıyor, gerçekten ihtiyaç mı, daha uygun fiyata alternatif silâhları almak mümkün değil mi?” gibi soruları gündeme taşıyanlar en son söylenmesi gereken sözlerle susturulur. “Vatan, millet menfaati, devlet sırrı” gibi sözler sarfedilmek suretiyle hesap vermekten kaçınılır.

Elbette Türkiye’nin ne ölçüde silâhlanmaya para ayırması gerektiği konusu bir uzmanlık işidir. İşin ehli olanlar bu konuda konuşmalı ve varsa yanlışlar, ilân ve ifade edilmelidir. Ancak ‘sade vatandaş’ olarak her halde şu kadarını da söylemeye ve sormaya hakkımız vardır: “Yaşanan ekonomik kriz sebebiyle her konuda tasarrufa teşvik edilirken silâhlanma konusunda da bir tasarruf gerekmez mi? Varsayalım ki bu siparişler kriz öncesi verildi. Peki kriz patlak verince yeniden bir değerlendirme yapıp bu miktarı düşürmek gerekmez miydi? Anlaşmalarda böyle ‘acil durum’lar için uygun maddeler yok muydu ya da olması gerekmez miydi?”

Bu ve benzeri soruların makul cevapları verilmesi gerekir. Böyle soruları gündeme taşıyanlara karşılık; “Siz verginizi verin, gerisini karıştırmayın. Uslu vatandaş olun! Hatta, yeni silâhlar için daha fazla para lâzım. Bunun için biraz daha çalışın ve daha fazla vergi verin” demek mi gerekir?

Bir öğretmen ahbabımız, uzun yaz tatilleri sebebiyle kendisine “Bu hayatta öğretmen olmak vardı! Biz çalışalım, sen aylarca tatil yap! Bu adalet mi?” diye takılan komşularına şöyle seslenirdi: “Çok çalışın, devlete çok vergi verin ki devlet hem maaşımızı zamanında, hem de zamlı ödesin!”

Bu sözler vatandaş arasında ‘şaka’ olarak belki bir anlam kazanabilir, ama Türkiye’yi ‘idare edenler’in de bu anlayışla hadiseye yaklaşması doğru olmaz.

Hem krizin derin yaralarını sarmaya çalışıyoruz, hem de PKK hariç ‘savaş’tığımız bir ‘düşman’ yok. Son yıllarda komşularımızla aramızdaki ‘düşman’lık nisbeten sona erdiğine göre bunca parayı silâha ayırmakla doğru mu yapıyoruz? Türkiye’de ve dünyada ‘barış’ı esas alan bir anlayış, böyle bir kriz ortamında milyar dolarları silâha yatırır mı?

Ülkemizin hesapsız harcayabileceği tek kuruşu yoktur. O halde silâhlanma dahil her türlü harcama bir değil, bin defa hesaplanarak yapılmalıdır. Krizin, silâh tüccarlarını alt etmesi belki de en faydalı netice olur!

14.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.03.2009) - Kolayı zor kılalım!

  (12.03.2009) - Mescid yok, ‘duâ odası’ verelim!

  (11.03.2009) - Git, çocuğuna sahip çık!

  (10.03.2009) - Rekorları kıra kıra

  (09.03.2009) - Bütün zalimlere karşı

  (08.03.2009) - ‘Darbe’lere karşı ittifak

  (07.03.2009) - Bir dakika!

  (06.03.2009) - Yüz puanlık soru

  (05.03.2009) - Doğru kanun, doğru uygulama

  (04.03.2009) - Gönüllü sansürcüler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis