"Gerçekten" haber verir 05 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Doğru kanun, doğru uygulama



Geçtiğimiz dönemde Avrupa Birliğine uyum maksadıyla hazırlanan ‘demokrasi paketleri’ sırasıyla açıklanıyor; umumî bir memnuniyet hissediliyordu. AB cenahından ise her yeni paket sonrası “Yeni paketler/çıkarılan kanunlar iyi de uygulamayı da görmemiz lâzım” anlamında beyanatlar veriliyordu.

Son dönemde, ‘1982 darbe dönemi anayasası’ndan kurtulmak gerektiği yönündeki fikirler benzer tesbitleri gündeme taşıyor. Ekseriyet ‘sivil bir anayasa yapılsın’ derken, bazıları da “Mevcut anayasa değişmese de olur. Yeter ki doğru dürüst uygulansın” diyorlar.

Hemen herkesin kabul edeceği bir gerçek var: Her konuda önemli olan uygulamadır. Çok ‘güzel’ kanunlarla çok kötü uygulamalar yapılabileceği gibi, ‘kötü’ kanunlarla da iyi uygulamalar yapılması ‘teknik’ anlamda mümkündür. Fakat bu, ‘kötü’ kanunlar değişmesin, ilel ebed devam etsin anlamına da gelmez. İdeal olan ‘iyi/güzel’ kanunlar ve aynı ölçüde ‘iyi ve güzel’ uygulamalardır. Kanunlar ihtiyacına göre düzenlenmesi gerektiğine göre, ‘kötü’ kanunlarda ısrar etmenin de bir anlamı yoktur.

Her şeyin ‘güzel’ kanunlar hazırlamakla halledilemediğinin en güzel örneklerinden biri, geçmişte TCK’da yapılan 142-142 ya da günümüzde yapılan 312, 301 gibi maddelerle ilgili düzenlemelerdir. Bilhassa 312. madde ile ilgili olarak yapılan düzenlemeler, uygulamanın değişmemesi ya da daha ‘kötü’leşmesi sebebiyle netice vermemiştir. Bir başka nokta da; aynı ‘kötü’ kanun maddelerinin her dönem yürürlükte olmasına rağmen bazı dönemlerde ‘özel’ olarak kullanıma sokulmasıdır. Öyle ya, son yıllarda meşhur olan TCK 312 ya da 301. maddeler son yıllarda yürürlüğe girmedi ki! Ya da bu maddeler tamamen devre dışı bırakılmış olsa bile şu anda ‘uyumakta’ olan başka maddelerin devreye girmesi ve hatta 301 gibi maddeleri aratmayacağı ne malum?

Hadise gelip ‘uygulama’ noktasında düğümleniyor. Özgürlükleri kısıtlayan kanun maddeleri bile, iyi niyetle ve özgürlükleri genişletici yönde yorumlanabilir. Böyle durumlarda ‘kötü’ maddelerle bile ‘doğru ve iyi’ hükümler kurulabilir. Zaten AB yetkililerinin de her imkân ve fırsatta ‘uygulama’ya dikkat çekmesi bu sebeptedir.

Bütün bunlara rağmen Türkiye’nin; 12 Eylül’ün ‘hediyesi’ olan 1982 ihtilâl anayasından kurtulması gerektiği de bir vakıa. Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olduğu uygulamalarla ortaya çıkmış ve bu sebeple onlarca maddesi değiştirilmiş bu anayasadan kurtulmak lâzım. Ancak ‘hal ve gidiş’e bakınca, ‘yeni ve sivil bir anayasa’ taleplerinin ciddiye alınmadığı anlaşılıyor. Daha da üzücü olan, gelmesi muhtemel yeni bir anayasanın ‘ihtilâl anayası’nı aratması ihtimali... Çünkü yeni anayasa çalışmaları ta baştan değişmez ana muhalefet partisi CHP’nin arzusu ve keyfine havale edilmiş görünüyor.

Hayır, yeni ve sivil bir anayasa çalışması CHP’nin arzusu ve keyfine bırakılacak kadar sıradan bir iş değildir. Yeni anayasa hazırlanacaksa, söz hakkı baştan sona kadar millette olmalı. Başkasında değil!

05.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.03.2009) - Gönüllü sansürcüler

  (03.03.2009) - Güven kaybı

  (02.03.2009) - Geçim, hürriyetleri unutturmasın

  (01.03.2009) - Merhaba asker!

  (28.02.2009) - Kaldı 988 yıl!

  (27.02.2009) - ‘Kaza’dan oy çıkarmak

  (26.02.2009) - Aziz cemaat!

  (25.02.2009) - Sizi şarapçılar sizi!

  (24.02.2009) - 40. yıla yakışan coşku

  (23.02.2009) - Onun adı kumardır

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla