"Gerçekten" haber verir 09 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Bütün zalimlere karşı



Zulüm ve haksızlıklar karşısında ortaya konulamayan ‘ittifak’ zalimlerin zulmünün devam etmesine sebep oluyor. Oysa hepimiz, “Küfür devam eder, ama zulüm devam etmez” prensibini tarihî hadiselerin de tasdik ettiğine şahidiz.

Küfrün devam edip, zulmün devam edemeyeceği kaidesi unutulmaması gereken kurallardan biri. Sebebine gelince; ‘zulm’de başka pek çok yanlışın yanı sıra ‘kul hakkını ihlâl’ de var ve yine herkesin bildiği gibi ‘kul hakkı’nın İlâhî adalet nezdinde ‘aff’ı yoktur. Kul hakkının affı, mağdur edilen kişinin ‘zalim’i affı şartına bağlıdır. Bu prensip, zalimleri mazlûmlara karşı zulmetmekten uzat tutabilen en önemli kaidelerden biridir.

İnancımız gereği, her türlü zulme ve zalime karşı çıkmak durumundayız. ‘Kul hakkı’nı ihlâl eden her kim olursa olsun, onun karşısında ve ‘zulme uğrayan’dan yana tavır almak insanlığın gereği. Aksi her tavır ve davranış, inanç değerlerimizce kabul edilebilir davranışlar değildir.

Son günlerde Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşanan ‘hak ihlâlleri’ karşısında Türkiye’yi yönetenlerin tavır alamadığı yorumlar yapılıyor. Hatırlanacağı üzere Uluslararası Ceza Mahkemesi, Darfur’daki katliâmlar sebebiyle Sudan’daki iktidarı suçluyor. Maalesef, ‘gözden uzak olan gönülden de uzak olur’ kaidesince; Darfur’da neler yaşandığını bütün ayrıntılarıyla kavrayamıyoruz. Fakat, ‘yaşandığı’ ifade edilen katliâmın değil yarısı, çeyreği bile gerçek olsa insanlığın utanması gerekir. 21. yüzyılı yaşayan insanlık, nerede olursa olsun böyle katliâmlara, insanlık dışı uygulamalara ve insan hakkı ihlâllerine karşı susamaz, susmamalı.

Bu konuda atılması gereken ilk adım, her ne pahasına olursa olsun ‘insan’ların zulme maruz kalmasına mani olmaktır. Bu konuda dil, din ve ırk ayırımı da yapılamaz. Sonra da kim olursa olsun zulme imza atanların adalete teslim edilmesi gerekir.

Fakat şunu da unutmamak lâzım ki, gerek Sudan ve gerekse dünyanın herhangi bir bölgesinde ‘kan’ akıyorsa; bu kanda büyük ölçüde “Asya münafıkları ve Avrupa ve Amerika’nın dessas zalimleri”nin eli, parmağı, menfaati ya da dahli vardır! Hasis menfaatleri uğruna ülkeler işgal etmeyi göze alan ülkeler, bir defa dahi olsun akan kan ve göz yaşlarını dindirmek için adım attılar mı?

Kendisini ‘dünyanın jandarması’ olarak gören ülke ya da ülkeler, gerçekten arzu etseler dünyada bir damla kan akar mı? Dünya barışını temin için kurulan BM, üzerine düşen görevi yerine getirse ve kuruluş gayesine göre çalışsa, bütün dünyada barış havası hakim olmaz mı?

Bu yapılmayıp, akan kan ve gözyaşından ‘Müslümanlar’ın sorumlu tutulması doğru değildir. Eğer İslâm ülkelerinin üst kuruluşu olan İKÖ gibi kurumlar; akan kan ve gözyaşları karşısında susuyorsa elbette onların da vebali vardır. Ama asıl kabahatin “Asya münafıkları ile Avrupa ve Amerika zalimleri”nde olduğunu görelim, görmek istemeyenleri de uyaralım.

Nerede olursa olsun bütün zalimlere ve zulümlerine karşı olmalıyız ve karşıyız. Aynı zamanda bütün mazlûmlardan da yanayız. Dünya bunu böyle bilsin...

09.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.03.2009) - ‘Darbe’lere karşı ittifak

  (07.03.2009) - Bir dakika!

  (06.03.2009) - Yüz puanlık soru

  (05.03.2009) - Doğru kanun, doğru uygulama

  (04.03.2009) - Gönüllü sansürcüler

  (03.03.2009) - Güven kaybı

  (02.03.2009) - Geçim, hürriyetleri unutturmasın

  (01.03.2009) - Merhaba asker!

  (28.02.2009) - Kaldı 988 yıl!

  (27.02.2009) - ‘Kaza’dan oy çıkarmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla