"Gerçekten" haber verir 23 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

İktisat eden âlim



Bugün 23 Mart, büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin 49. vefat yıl dönümü. Son yıllarda geleneksel hale gelen ‘anma toplantıları,’ başta İstanbul olmak üzere çeşitli il ve ilçelerin yanı sıra, yurt dışındaki bazı merkezlerde de yapılıyor.

Bu yılki anma toplantılarında ‘iktisat’ konusu ele alınıyor. Risâle-i Nur, Kur’ân’ın bu asra bakan bir tefsiri olduğu için yaşadığımız ekonomik krizle başa çıkmak için de yine ona müracaat etmek durumundayız. Hakikaten “İktisat Risâlesi” bu konuda hem akılları, hem de nefisleri ıslâh ve ikna eden tavsiyeleri içinde barındırıyor.

Bediüzzaman’ın, eserlerinde dikkat çektiği önemli bir konu da, ‘medeniyet’in; ihtiyacını çoğaltmak yoluyla insanları ‘fakir’ haline getirmiş olmasıdır. Geçmişte bir-iki şeye muhtaç olan insan, günümüzde onlarca, belki de yüzlerce ürüne muhtaç hale gelmiştir. Bütün bunlar ‘medeniyetin gereği’ olarak insanlara dayatıldığı için, bu ihtiyaçları temin edemeyenler ‘fakir’ kabul ediliyor. Meselâ, günümüz şartlarında ‘cep telefonu’ olmayan bir kişi ‘hükmen fakir’ sayılıyor. Çoğu zaman da bu ve benzeri, hayatı devam ettirmek için zarurî olmayan bir ihtiyacı temin edemeyenler de fakir kabul edilmenin dışında garip de karşılanıyorlar.

Huzur ve mutluluğu maddî imkânların gelişmesinde arayanlar, ‘babalarımızdan daha zengin’ olduğumuz halde niçin mutlu ve huzurlu olamadığımız sorusunun makul bir cevabını veremiyorlar. Öyle ya, genel anlamıyla hepimiz dedelerimizden, babalarımızdan daha zengin değil miyiz? Türkiye’nin ‘millî gelir’i 80 yıl öncesine göre katlanarak artmadı mı? Peki, aynı oranda; dedelerimizden ya da babalarımızdan daha mutlu ve huzurlu muyuz?

Vefat yıl dönümü sebebiyle rahmetle andığımız Bediüzzaman, insanlığın huzur ve mutluluğunun yolunu da Risâle-i Nur ile ortaya koymuştur. Risâle-i Nur’u okuyup, anlayıp ona göre hayatımıza çeki-düzen verdiğimiz ölçüde maddî sıkıntılardan da kurtulacağımız açıktır.

Bediüzzaman’ın ayırd edici bir vasfı da, hayatında uygulamadığı bir prensibi, talebelerine tavsiye etmemesidir. Dolayısıyla onun hayatı, iktisatla yaşamaya da en güzel örnektir. Gazetemizin verdiği “23 Mart özel/İlâhî ikaz: Kriz” eki sebebiyle ziyaretine gittiğimiz muhterem Mehmet Fırıncı Ağabey, Üstadın bu yönüne dikkat çekti. Hatıralarını anlatırken verdiği bir örnek, sadece ‘iktisatlı yaşama’yı değil, aynı zamanda ‘kıymet bilir’liği de gösteriyor. Üstad, kullandığı eski kaşığının sapının kırılması üzerine tamir etmesi için talebesine veriyor. Talebesi de, “Bu kaşığı tamir ettirmeye gerek yok. Üstada yeni bir kaşık alayım” diye düşünüyor ve öyle de yapıyor. Yeni kaşığı Üstada götürünce “Nerede benim kırık kaşığım? O benim 20 yıllık arkadaşımdı. Onu tamir ettir ve bana getir” cevabını alıyor. Talebesi Mehmet Çalışkan da attığı kaşığı bulup, yeniden tamir ettiriyor ve Üstada teslim ediyor.

Fırınca Ağabeyin anlatımıyla, şahsî masrafları için her türlü sınırlamayı yapan aynı Üstad, Risâle-i Nur’a ait bir hizmet için yapılan harcamanın bir bakıma hesabını dahi sormuyor.

Her yönüyle örnek alınması gereken bu eserlerle tanışma şerefine nail olduğumuz için şükrolsun... İnşallah Risâle-i Nurları lâyıkıyla okuma ve anlamaya muvaffak oluruz. Mekânın cennet olsun Aziz Üstad...

23.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.03.2009) - Kaybeden millet olmasın

  (21.03.2009) - İnternet çağında e-devlet kuyrukları

  (20.03.2009) - Bu ne şiddet, bu celâl?

  (19.03.2009) - Ümit bize, ümitsizlik başkalarına

  (18.03.2009) - Her yer Çanakkale

  (17.03.2009) - Açık konuş, açık görüş

  (16.03.2009) - ‘İkna odaları’ kimin işiydi?

  (15.03.2009) - Yesinler sizin bilimselliğinizi!

  (14.03.2009) - Kriz, silâh üreticilerini etkilemez mi?

  (13.03.2009) - Kolayı zor kılalım!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis