"Gerçekten" haber verir 27 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Ergenekon ve seçim



SP’’nin İstanbul başkan adayı Mehmet Bekâroğlu, seçime birkaç gün kala Ergenekon’da yeni ve şok gözaltılar olabileceği iddiasıyla bazılarının tepkilerine hedef olmuştu.

Sonuçta, dün itibarıyla Bekâroğlu’nun tahmini doğru çıkmadı; ama onun yerine, aylardır beklenen ek Ergenekon iddianamesi ilginç bir zamanlamayla açıklanarak gündemi doldurdu.

Bunun sonucunda Türkiye iki gün sonra yapılacak seçimi değil, Ergenekon’u konuşuyor.

Aslında ikinci iddianamede Eruygur ve Tolon’a yöneltilen suçlamalarda bir sürpriz yok.

Ancak tuhaf olan, iki ismin de baştan sonra soru işaretleriyle dolu bir tahliye süreci ile dışarıda olması. Eruygur’un eşi, medyada çıkan ses kayıtlarıyla ilgili olarak savcılığa ifade verdi, ama kendisinin durumu hâlâ tam bir muamma.

Yine GATA yoluyla tahliye edilen Tolon ise, bırakılma gerekçesi sağlığındaki bozulma olarak açıklandığı halde, bu izahla bağdaştırılması pek mümkün olmayan bir zindelikle Genelkurmay’a, savcılara, valiye, emniyet müdürüne, gazetecilere çok ağır ifadelerle tehditler savuruyor.

İşin bir başka ilginç boyutu, Levent Ersöz’ün GATA’ya sevkiyle ilgili olarak yapılan Sağlık Bakanlığı soruşturmasında sevkin usulsüz olduğu tesbit edilerek imzacı doktorlara uyarı ve kınama cezaları verildiği halde, Eruygur ve Tolon sevkleri için Adalet Bakanlığınca açıldığı belirtilen soruşturmadan hâlâ ses çıkmamış olması.

Ek iddianamede dikkat çeken bir diğer nokta, Özden Örnek’in günlüklerinde bahsi geçen darbe planlarına da dosyada ver verilmesi ve bu planlarla ilgili olarak Örnek’le beraber iki kuvvet komutanına da soruşturma sinyali verilmesi.

Dosyalarının ayrıldığı ve adlî yargıya sevk edileceği belirtilen bu kişiler, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı e. Ora. Özden Örnek, Kara Kuvvetleri Komutanı e. Org. Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı e. Org. İbrahim Fırtına.

Ama burada da garip olan birşey var:

Ek iddianamede darbe günlükleri için “Ona ait olduğu sabit olmuştur” denilen Örnek’in ifadesine başvurulmamış; bu husus, diğer iki komutanla birlikte belirsiz bir tarihe ertelenmiş.

Hilmi Özkök’le ilgili olarak, “Darbe girişimlerini önledi, ama sahiplerini tasfiye etmedi. Bu yüzden, aynı amaca yönelik kadrolaşma devam etti” şeklinde özetlenen ifadeler de çok düşündürücü.

Dosya içinde yer aldığı belirtilen “demokrat generaller” imzalı mektup ise, gerçekte Eruygur tarafından yazıldığı ifade edilen “Genç subaylar rahatsız” mektubuna mukabil, hükümetle mücadelenin darbeyle değil, demokrasi kuralları içinde verilmesini savunan bir anlayışı yansıtıyor.

Gerek bu iddianamede, gerekse Örnek ve Balbay günlüklerinde yer alan ipuçları, asker içinde derin bir çatışmanın cereyan ettiğini ve bunun, Büyükanıt’ı zehirleme girişiminde bulunmaya kadar vardırıldığını gösterirken, Özkök’ün “Karargâh yemeğini değil, evden sefertasıyla getirdiğimi yedim” sözleriyle açığa vurduğu tedbir ve temkinin sebebi biraz daha açıklığa kavuşuyor.

(Hatırlanacağı gibi, yıllar önce de Doğan Güreş’in kahveyle zehirlenmek ve Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun KKTC’de bir tören esnasında vurulmak istendiğine dair haberler yayınlanmıştı...)

Sonuç olarak, Ergenekon’un bir “iç hesaplaşma” olduğu kanaatini güçlendiren ipuçları bunlar. Ancak askerin hâlâ kendi bünyesinde Ergenekon soruşturması açma gereği duymadığı ve söz konusu hesaplaşmanın emekli generallere yönelik olarak devam ettiği bir süreç yaşanıyor.

Ve Kemalizmi artık darbeyle değil, sivil mekanizmalarla ayakta tutma stratejisi öne çıkıyor.

* Seçime dört gün kala Muhsin Yazıcıoğlu’nun başına gelen müessif helikopter faciası ne kadar üzücü ise, kazanın duyulmasının üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen kazazedelere ulaşılamaması da o derece düşündürücü. Bu satırlar yazılırken hâlâ bir haber yoktu. BBP camiasının hissiyatını paylaşıyor, sabır diliyoruz.

27.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.03.2009) - Mesafeli duruş

  (25.03.2009) - Destek ve istiğna

  (24.03.2009) - Nurcular ve DP

  (22.03.2009) - “Siyaset” dersleri

  (21.03.2009) - AKP'ye bakışımız

  (20.03.2009) - Bağımsız kurul işbaşına

  (19.03.2009) - Nurcular ve AKP (3)

  (18.03.2009) - Nurcular ve AKP (2)

  (17.03.2009) - Nurcular ve AKP (1)

  (15.03.2009) - Siyaset topuzu ve nur

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis