"Gerçekten" haber verir 30 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Daha fazla ciddiyet



Yaklaşık 50 milyon kişinin seçmen olduğu bir seçimi daha geride bıraktık. Bu defaki seçim, geçmiş seçimlerden biraz daha farklı oldu. Liderlerin sert konuşmaları sebebiyle başlangıçta gergin olan siyasî hava, son günlerde meydana gelen elim ve feci bir kaza sebebiyle yerini hüzne bıraktı.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopterin düşmesi sonucu, son günlerde yapılması planlanan bütün mitingler iptal edildi, siyasî çalışmalar yavaşladı. Bu sebeple siyasî gerginlik de yerini daha temkinli davranışlara bıraktı. Gazete ve televizyonlar bile sanki ‘seçim yasağı varmış’ gibi yayınlar yaptı.

Elbette olması gereken de buydu. Bir siyasî partinin genel başkanı ve beraberindekilerin feci bir kazaya uğrayıp cesetlerine bile bir kaç gün sonra ulaşılmasına rağmen tartışmalar süremezdi.

Siyaset ve siyasetçiler bu yönüyle iyi bir imtihan verirken, aynı imtihanı ‘sistem’in verebildiğini söylemek kolay değil. Tabiî ki kazanın meydana geldiği bölgede çok çetin kış şartları hüküm sürüyordu ve kaza yerine ulaşmak kolay değildi. Fakat insan yine de “Daha fazla ciddiyet, daha fazla gayret gerekiyordu” demeden kendini alamıyor.

Az çok; köy ve dağ şartlarını bilen bir kişi olarak, kaza yerine geç ulaşıldığı noktasındaki endişelere hak vermemek mümkün değil. Kaza sonrasında yapılan çelişkili açıklamalar sebebiyle kamuoyunun bilgi kirliliğine maruz kaldığı da açık. Şu sorunun cevabını ikna edici bir şekilde veren olmadı: “Benzer bir kaza, dünyanın başka bir ülkesinde gerçekleşmiş olsa yine aynı ‘hata’lar yapılır mıydı? Bu ve benzeri kazalar karşısında bütün dünya çaresiz midir?”

Bu sorulara cevap olarak, “Evet, bugünkü teknik imkânlar sebebiyle başka türlü hareket edilemezdi. Hiçbir dünya ülkesi de bunu yapamaz” deniyorsa itirazımızı geri alırız. Ama “Ne edelim, bizim imkânımız bu kadar. Çok ‘zengin’ olmadığımız için gerekli altyapıyı kuramadık. Bundan sonra kurmaya çalışacağız” deniliyorsa o noktada itiraz ederiz.

Kaza sonrası aleyhte hava şartları olduğu gibi, kazadan ‘çok erken haberdar olma’ gibi büyük bir avantaja da sahiptik. Bu avantajı iyi şekilde değerlendirebildik mi? Ve nihayet, kaza yerine ilk ulaşan ekiplerin de “dededen, babadan kalma usullerle hareket eden ‘köylü’ler olması” manidar değil mi? Köylülerin kaza yerine ulaşıp haber vermesinden sonra cesetlerin naklinde de geç kalınmadı mı?

Bunları ifade ederken, “Bu işte bir kasıt var, kasten çalışmalar yavaştan alındı” demiyoruz. Çünkü bir ‘insan’ın böyle bir hareket yapabileceğine ihtimal vermiyoruz. Maksadımız, ‘sistem’ dediğimiz şeyin iyi işlemediğine dikkat çekmek. Allah korusun, yarın bir gün daha büyük bir felâketle karşı karşıya kaldığımızda da ‘sistem’ bu şekilde işleyecekse vay halimize!

Türkiye’yi idare edenler, geçmişte yaşadığımız deprem felâketlerinden ders alındığını söylemişti. Bu kaza ile ‘sistem’ test edildi ve maalesef geçer not alamadı. Bu vesile ile kazada vefat edenlere Allah’dan rahmet ve mağfiret, aileleri ve yakınlarına tekraren başsağlığı diliyoruz. Mevlâm hepimizi daha beter imtihanlardan korusun. Amin.

30.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.03.2009) - Olduysa ne oldu?

  (28.03.2009) - Acaba ikna oldular mı?

  (27.03.2009) - Türkiye'yi kilitleyen kaza

  (26.03.2009) - Gözünü kapayan kendine gece yapar

  (25.03.2009) - Bu kampanyaya destek verilir

  (24.03.2009) - “İktisat Risâlesi”ni örnek alan krize kapılmaz

  (23.03.2009) - İktisat eden âlim

  (22.03.2009) - Kaybeden millet olmasın

  (21.03.2009) - İnternet çağında e-devlet kuyrukları

  (20.03.2009) - Bu ne şiddet, bu celâl?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis