"Gerçekten" haber verir 30 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

Siyaset seçimden ders almalı



Türkiye mahallî idâreler seçimini yaptı. Seçimin sonucu ne olursa olsun Türkiye’nin bundan böyle gerçek gündemine dönmesi gerekir.

Zira hiçbir projenin olmadığı, hiçbir vaadin bile verilmediği, iktidar ve anamuhalefet partilerinin karşılıklı söz düellosuyla geçen seçim sürecinde ülke meselelerinin hiçbiri konuşulmadı. Çözüm ve çâreler aranmadı.

Bu satırların yazıldığı sırada henüz sandıklar açılmış değildi. Ancak bir sene içinde yedi milyon yeni seçmenin ortaya çıktığı ve “kimlik numarası” tartışmaları kargaşası içinde yapılan bir seçimde iktidar partisinin oylarını arttırması sürpriz olmayacak.

Esasen mahallî seçimlerin karakteri olan siyasî iktidarın adaylarının tercihi, iktidar imkânlarını alabildiğine kullanılması, bakanların ve hatta Başbakan’ın ağzından “bizim adaylarımız seçilmediği takdirde yerel yönetimlere merkezî hükûmetin desteğinin verilmeyeceği ve hizmetin gelmeyeceği” şeklindeki açık “tehditler” ve bol harcama ile propaganda araçlarını hoyratça kullanma avantajları arasında geçen bir seçimde, iktidar partisinin yerinde sayması ve hele az da olsa oy kaybetmesinin anlamı büyük olacaktır.

Asimetrik tahrikle kavgalı ve gürültülü siyasetin her halûkârda bundan ibret alması, başta iktidar partisi olmak üzere dersler çıkarmaları lâzım.

KUTUPLAŞMA SİYASETİ

Bu seçimin bir başka özelliği, ilk defa milletin ortak dinî değerleri üzerinde açık bir tartışmanın olmamasıydı. Yeniden “laik - anti laik” ve “irtica tehlikesi” uydurmasının gündeme gelmemesiydi.

Gerçi başta Başbakan olmak üzere bazı iktidar partisi sözcüleri, özellikle CHP’nin çarşaflıları partiye kabulüyle başlayan ve bazı adayların kazandıklarında kimsenin kılık ve kıyafetine karışmayacaklarıyla, “mahalle evleri”nde vatandaşların Kur’ân öğrenimlerini deklâre eden sözlerine karşı siyasî salvolarda bulundular.

İstanbul’da protesto için CHP’nin parti otobüsüne binen “çarşaflı” bir partili kadının “AKP’li” diye tartaklanması, bizzat Başbakan tarafından, “Bunların çarşaf açılımı bu kadar” söylemiyle siyasî çekişmeye âlet edilmeye çalışıldı. Mâlum medyanın tâbiriyle “çarşaf açılımı” ve “Kur’ân öğretilmesi” samimiyet sorgulanmasına tabi tutuldu. Ancak başarılamadı.

Aslında her ne kadar “gömlek değiştirdikleri”ni belirtseler de, iktidar partisinin dini dünyevileştirme ve siyaset malzemesi yapma yanlışı örtülü bir biçimde de olsa bu seçimde de devam etti.

Başbakan’ın ekonomik krizin “teğet geçtiği”ni “Hamdolsun”la izâh edip, bu mânevî boyutlu kelimeyi siyasetin acımasız arenasında istihza aracı haline getirmesi, bunun en açık örneği idi. Tıpkı dünyevîleşmenin en zirvesindeki siyasette ve iktidarda, vaki “yolsuzluk” iddialarına karşı “İnsanın bu dünyada alacağı bir kefendir; kefenim bile onlardan büyük olacak” türü sözleri gibi…

Seçimin başta gelen temel handikaplarından biri de partilerin tanıtım imkânları arasındaki adaletsizlikti. Kamuoyu Batı’da AKP ile CHP’nin ve yanında bir nev'î çeşni olarak MHP’nin haber ve polemikleri propagandasına mâruz bırakıldı. Doğuda ise AKP ve DTP’nin atışma ve çatışma gürültüsü dışında bir şey duymadı…

Meclis dışında kalan partilerin, kutuplaşma ve kamplaşma siyaseti ortasında milletin nabzını tutan ve iktidar partisine alternatif olma kapasitesine sahip olan Demokrat Parti’nin çalışmaları, mesajı ve projeleri verilmedi.

DP’Yİ “UNUTTURMA OYUNU”

Belki CHP’nin işine yarar diye yer yer SP’nin mitingleri yayınlandı; yeni lideri ulusal televizyonlara çıkarıldı. Ne var ki DP’nin binlerce araçlık konvoyları, onbinleri aşan mitingleri tek kelimesi yayınlanmadı.

Bilhassa DP “yok” sayıldı; medyada adı dahi telâffuz edilmeyip âdeta unutturuldu. Başta Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun ve DP sözcülerinin bir tek projesi ve konuşması bir cümleyle dahi duyurulmadı. Bazı yerel televizyonlarda parti adaylarının ekrana çıkarılması hâricinde, partinin toplantı ve çalışmalarına tek karelik resim ve bir iki saniyelik görüntüyle olsun bile verilmedi. Partinin amblemi ve ismi, diğer partilerin televizyonlardaki jeneriklerindeki kadar bir yer almadı.

Türkiye’de siyasetin sağlam zemine oturması ve kulvarına kavuşması adına DP, baştan sahnelenen siyasî senaryodaki bu “unutturma oyunu”ndan yılmamalı, yoluna devam etmeli…

Kanlı bir darbe sonucu demokrasi şehitleri veren Demokrat Parti’nin ihtilâlin ardından karşı karşıya bırakıldığı şaşırtmalara, “kuyruk ve düşük” baskılarına karşı verdiği mücadeleyi, AP’nin 12 Mart muhtırası dayatmasına mukabil gösterdiği demokratik azmine sahip çıkmalı.

DYP’nin 12 Eylül darbesiyle dayatılan kapatılma ve vetolara, muvazaalara, siyasî yasaklara karşı gösterdiği direnç ve irâdeyi göstermeli…Başka yolu yok…

30.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.03.2009) - Millet irâdesinin hakkını veren alternatif öne çıkarılmalı

  (27.03.2009) - AKP’nın yasakları savunması…

  (26.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (4)

  (25.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (3)

  (24.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (2)

  (23.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (1)

  (21.03.2009) - “AKP yüzde kaç alır?”

  (19.03.2009) - Yargı reformu…

  (18.03.2009) - Türkiye’nin ayıbı

  (17.03.2009) - “Türkiye raporu” ya da “AKP’nin demokratikleşme karnesi”

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis