"Gerçekten" haber verir 31 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Seçimin ardından



29 Mart yerel seçimini de geride bıraktık. Ve görünen o ki, epeyce bir zaman bu seçimin ortaya çıkardığı sonuçlarla meşgul olacak, bunlara göre yeni sürecin nasıl şekilleneceğini kestirmeye çalışacağız.

Burada öncelikle üzerinde durulması gereken nokta, tabiatıyla, AKP’nin almış olduğu netice.

Erdoğan bir taraftan bu sonucu “güvenoyu göstergesi” olarak yorumlarken, diğer taraftan “tatmin olmadığı”nı söylüyor ve değerlendirmelerinde de ikinci şıkkın ağır bastığı görülüyor.

Yüzde 40’ın altına düşüp, evvelce elinde tuttuğu belediye başkanlıklarından hatırı sayılır bir kısmını kaybetmek herhalde başarı sayılamaz.

Erdoğan bunun belli başlı sebeplerini izah ederken, “Tüm partilerin hedefi bizdik. Birçok medya gruplarına karşı mücadele verdik. Krizin olduğu bir dönemde bu seçimi yaptık. Hizmet siyaseti geçerli olmadı” gibi maddeler sıraladı.

Sonuçta özellikle krizin belirleyici olduğu kesin. Ama onun dışında, Erdoğan’ın zikretmediği 28 Şubat mağduriyetlerinin devamı, AB ve demokratikleşme sürecinin durması, devletçi ve milliyetçi çizgiye kayma, önceki seçimlerde verilen halk desteğinin iyi değerlendirilemeyip heba edilmesi gibi sebeplerin de altı çizilmeli.

Eğer esintisi bir miktar zayıflamış da olsa Davos rüzgârının ve seçime üç gün kala açıklanan Ergenekon iddianamesinin, azımsanmayacak bir seçmen kitlesindeki “Herşeye rağmen AKP” duygusunu güçlendiren tesiri olmasaydı, bu yüzdenin daha aşağıya inmesi işten bile değildi.

2002’de yüzde 34’le gelip, 2004’te 42’ye ve 2007’de 47’ye dayanmış bir partinin 2009’da yeniden 40’ın altına inmesi, her yönüyle iyi tahlil edilmesi ve ders çıkarılması gereken bir hadise.

İşin bir başka ciheti de şu: 22 Temmuz seçiminde AKP oy oranını arttırdı, ama milletvekili sayısı azaldı. 29 Mart’ta ise hem oy oranı geriledi, hem de elindeki bir hayli başkanlığı kaybetti.

AKP açısından alarm zillerini çaldıran, “İniş süreci başladı mı?” diye sorduran bir tablo bu, Başbakanın “Dersimize çalışacağız” sözüyle işaretini verdiği parti içi değerlendirmelerde bakalım bu hususların da üzerinde durulacak mı?

Peki, AKP gerilerken, karşısındaki muhalefet partileri bir “oy patlaması”nı başarabildiler mi?

Bazı münferit örnekler sayılmazsa, genelde hayır. CHP’nin de, MHP’nin de kaydettikleri artış iki-üç puanı geçmiyor. Aynı şey DTP için de büyük ölçüde geçerli. Kazandıkları belediye sayısını arttırmaları ayrı konu, ama genel oy dağılımındaki oranlar fazla bir ilerleme göstermiyor.

Meclis içi muhalefetin DSP ayağı da, kendi başına girdiği bu seçimde aldığı sonuçla, gerçek gücünün ne olduğunu bir defa daha sergiledi.

Meclis dışı muhalefete gelince: Hiç şüphesiz, hem bu kategoride, hem de genel anlamda seçimin en başarılı partisi, oylarını iki katından fazla arttırmayı başaran SP. Ve onun yanında, lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nu seçim öncesi trajik bir kazada kaybeden BBP. Özellikle SP’nin AKP aleyhine gelişecek yükselişi bir miktar daha devam edebilir, ama hangi sınıra kadar, belli değil.

Gelelim DP’ye. Süleyman Soylu’nun samimî ve canhıraş çabalarının da, partideki kan kaybını durdurmaya yetmediği ve hâlâ birşeylerin eksik olduğu görülüyor. 22 Temmuz’daki 5.4’ün bu seçimde 4’ün de altına inmesi bunun işareti.

Bilhassa Anadolu’nun belli yerlerinde teşkilâtlar canla başla, fedakârca, ihlâsla çalıştılar. Ama bu dinamizmin genel merkeze çok fazla yansımadığı; son kongrede oluşan yapılanmanın da, yıllardır birikip kronikleşerek partiyi buralara sürükleyen sorunların aşılmasına yetmediği; özellikle medyada yer alacak ve gündem oluşturacak çıkışlar yapılamamasının önemli bir problem olmaya devam ettiği bir defa daha görüldü.

Sonuç: 29 Mart, siyaseti tıkayan 22 Temmuz tablosunu değiştirmedi, ama AKP’ye esaslı bir rötuş yaptı ve belirsizliklerle dolu yeni bir süreç başlattı. Neler getireceğini ise yaşayıp göreceğiz.

31.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.04.2009) - Katmerli kilitlenme

  (31.03.2009) - Seçimin ardından

  (29.03.2009) - Karar günü

  (28.03.2009) - AKP ile gelinen yer

  (27.03.2009) - Ergenekon ve seçim

  (26.03.2009) - Mesafeli duruş

  (25.03.2009) - Destek ve istiğna

  (24.03.2009) - Nurcular ve DP

  (22.03.2009) - “Siyaset” dersleri

  (21.03.2009) - AKP'ye bakışımız

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis