"Gerçekten" haber verir 01 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Katmerli kilitlenme



29 Mart seçiminde sandıktan çıkan sonuç, siyaseti kilitleyen 22 Temmuz tablosunu değiştiremedi, ancak o tablonun yol açtığı kilitlenmeyi daha da katmerli hale getirebilecek bir netice ortaya çıkardı.

Bunun önemli sebeplerinden biri, 22 Temmuz konjonktüründe aldığı halk desteğini, anayasanın yenilenmesi başta olmak üzere temel reformları gerçekleştirmek için kullanmayı başaramayan AKP’nin şimdi hareket alanının daha da kısıtlandığı bir konuma gerilemiş olması.

AYM’deki kapatma dâvâsından çıkan karar, iktidar partisi üzerindeki yargı vesayeti gölgesini iyice koyulaştırmıştı. 29 Mart seçiminin sonucu, AKP’nin buna karşı yaslanabileceği halk desteğinde de ciddî aşınma olduğunu gösterdi.

Gerçi AKP gerek 2002, gerek 2004, gerekse 2007 seçimlerinde aldığı, giderek artan güçlü halk desteğini akılcı bir şekilde değerlendirmeyi ve hakkını vermeyi zaten hiç başaramamıştı...

29 Mart’tan sonra bu iş daha da zorlaştı.

22 Temmuz tablosunun Meclis içi muhalefet ayağını oluşturan partilerin seçimden artı iki-üç puan artışlarla çıkmaları ise, demokrasinin önünü açmaktan ziyade, yaşanan tıkanıklığın iyice derinleşmesine sebep olacak gibi görünüyor.

Çünkü ne CHP’nin, ne MHP’nin, ne DTP’nin demokrasinin önünü açarak olumlu yöndeki değişime destek vermek gibi bir meseleleri var.

Samimiyeti tartışmalı “açılım” çabalarıyla “eski çizgide ısrar” direnişi arasında sıkışıp kalan ve son kertede galiba yine statükocu zihniyetin ağır bastığı CHP ile hangi reform yapılabilir ki?

Aynı şey, Erdoğan’ın “CHP ile ruh ikizi” olarak nitelediği MHP için de geçerli. CHP ile olduğu gibi bu partiyle de ne yeni bir anayasa yapılabilir, ne de AKP’nin dört buçuk yıldır ara verdiği AB reformlarına sür’at kazandırılabilir...

Keza, bölgeci ve etnik bir anlayışa kendisini hapsedip, terör örgütüyle irtibatını kesmeye yanaşmayan DTP ile de bunların hiçbiri yapılmaz.

AKP’nin yapmaya zaten gönlü yok.

Ancak Türkiye’de her alanda yaşanan tıkanıklıkların altında, ihtilâl anayasasının koruduğu hukuk dışı ve antidemokratik sistem yatıyor.

Dolayısıyla, anayasayı yenileyip demokratikleşme reformlarını gerçekleştiremediğimiz sürece, sistemin kaynaklık edip ürettiği tıkanıklıklar aşılamaz, aksine daha da derinleşerek sürer.

Bu durumun diğer kritik meselelere yansımaları ise, meselâ Ergenekon sürecinde özellikle asker ve yargı kaynaklı engellerin aşılamaması, 28 Şubat ürünü mağduriyetlerin daha da şiddetlenerek ilânihaye devamı veya dış politikanın en sancılı alanlarından İsrail’le ilişkilerin hiçbir şey olmamış gibi sürmesi gibi sonuçlar verir.

Veya Güneydoğu, Kuzey Irak, Kürt meselelerinde Telaviv bağlantılı denizaşırı adreslerce hazırlanan projeler uygulamaya konulurken, bizim sadece içeriye karşı hükmü geçen meşhur “kırmızı çizgiler”imizin oralarda hiçbir hükmü kalmaz, inisiyatifimiz tamamen devredışı kalır.

Bu bakımdan, yine riskli bir sürece giriyoruz.

22 Temmuz tablosunun, iktidar ayağı zayıflamış ve muhalefet ayağı cüz’î bir artış kaydetmiş olarak devamı, sistem üzerindeki yargı vesayetinin mâlûm sebeplerle daha da kuvvetlendiği bir ortamda, topyekûn siyasetin ağırlığını azaltarak ülkeyi farklı bir ara rejim modeline götürebilir.

Gerçi, Aydın Menderes’in ifadesiyle Türkiye 27 Mayıs’ta girdiği ara rejimden hâlâ çıkmış değil. Zira ülke bugün de, 12 Eylül’ün tahkim edip pekiştirdiği 61 Anayasasının millî iradeyi zoraki ortaklarla kısıtlayan hükümleriyle yönetilmekte.

Ve bu anayasadaki tuzak düzenlemeler, söz konusu bürokratik vesayetin mütemadiyen genişletilip derinleştirilmesine müsait olduğu için, halen bu gerçeğin yeni tezahürlerini yaşıyoruz.

Türkiye’nin, sivil toplumun desteğiyle bu vesayeti, kuşatmayı ve çemberi yarıp demokratik alternatif oluşturacak dirayet ve cesarete sahip bir siyaset inisiyatifine ihtiyacı iyice şiddetlendi.

01.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.03.2009) - Seçimin ardından

  (29.03.2009) - Karar günü

  (28.03.2009) - AKP ile gelinen yer

  (27.03.2009) - Ergenekon ve seçim

  (26.03.2009) - Mesafeli duruş

  (25.03.2009) - Destek ve istiğna

  (24.03.2009) - Nurcular ve DP

  (22.03.2009) - “Siyaset” dersleri

  (21.03.2009) - AKP'ye bakışımız

  (20.03.2009) - Bağımsız kurul işbaşına

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis