"Gerçekten" haber verir 29 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Umut YAVUZ

Helâl Gıda büyüyen bir pazar



Geçtiğimiz haftasonu İstanbul’da Helâl Gıda Konferansı düzenlendi. İki gün süren konferansta dünyada giderek artmakta olan helâl gıda sertifikasyonu ihtiyacı ve helâl gıda pazarı bütün boyutlarıyla ele alındı. Biz de bu konferansın bir kısmını takip etme imkânı yakaladık. Öncelikle bu önemli konferansta sunulan tegliğler sonucunda elde edilen neticeleri burada sizlerle paylaşalım.

1. Ülkemizde helâl sertifikalı ürünlerin gerekliliği uluslar arası çeşitli uzmanlarca teyit edilmiştir.

2. Türkiye’nin bulunduğu coğrafî, demografik ve stratejik konumu itibariyle bu konuda öncülük etmesi gerekliliği vurgulanmıştır.

3. Helâl Gıda Sertifikalandırmaya geçiş Türkiye ekonomisine de büyük katkılar sağlayacaktır.

4. Helâl sertifikanın gerekliliği kamu oyunca kabul gördüğünden bir an önce kurumumuzca sertifikalandırma işlemleri başlatılmalıdır.

5. Dünya piyasasında helâl sertifikalı ürün talebinin giderek artması sebebi ile Türkiye’deki üreticilerin de bir an evvel helâl sertifikalı ürünlere geçişi sağlanmalıdır.

6. Helâl sertifikalı ürünlerin tüketimi konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesi ve üreticiyi helâl sertifika noktasında sorgulaması sağlanmalıdır.

7. Helâl sertifikalandırma işlemleri sadece gıda ürünleriyle sınırlı olmayıp; kozmetik, ilâç ve benzeri sektörleri de içerdiği vurgulanmıştır.

8. Birleşmiş Milletlerin kodeksine helâl gıdayı aldığı, İslâm Konferansı Teşkilâtı kendi üyesi olan ülkelerde helâl sertifikalandırma işlemlerini başlatmayı planladığı günümüzde, ülkemizde de ilgili resmî makamlar, yapılan başvuruları hızlı bir şekilde neticelendirmelidirler.

Bu önemli konferansa dünyanın bir çok ülkesinden önemli katılımcılar iştirak ettiler. Konferansın basına tanıtım toplantısında uzunca dinleme imkânı da yakaladığımız bu katılımcılardan bazılarının verdiği ilginç bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Meselâ ABD’den konferansa iştirak eden ABD Helâl Gıda Ticaret Odası Başkanı Habib Ghanim, ABD’de 7 eyalette helâl gıda ile ilgili yasaların geçtiğini ve burada helâl gıda sertifikasyon kurallarına uymayanların cezaî müeyyidelerle karşı karşıya kaldıklarını müjdeledi. Yeni Zelanda’dan gelen bir başka misafir ise bu ülkede kesilen hayvanların yüzde 95’inin helâl gıda sertifikası sahibi olduğundan bahsetti. Zira ülkedeki gayri müslimlerin bile, helâl olarak kesilmiş olan hayvanları hem nezafet, hem de sağlık açısından tercih ettiğini ifade etti. Avusturya’dan iştirak eden iki katılımcı da parlamentoya helâl gıda sertifikasyonu ile ilgili yasa teklifi sunduklarını ve bu yasanın geçmesi halinde bütün Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olabilecek bir helâl gıda standardına erişebileceklerini belirtti.

Helâl gıda meselesi hem İslâm ülkelerinde, hem de bilhassa gayri müslim ülkelerde yaşayan Müslümanların tüketebilecekleri gıdaya ulaşmaları açısından pek tabiî ki önemli bir mesele. Bunun yanında da konferansta dikkat çekilen diğer husus ise helâl gıda pazarının 2 trilyon dolarlık bir pazara tekabül etmesiydi. Yani İslâmiyetin dünya genelinde hızla yayılmasıyla helâl gıda sertifikasyonuna olan ihtiyaç ve bunu karşılayacak endüstriyel pazar muhteşem boyutlara ulaşıyor. Dolayısıyla ekonomik anlamda da böylesi bir pazardan istifade etmek isteyen ülkelerin mutlak surette ülkelerinde uluslar arası ölçekte bir helâl gıda standardına sahip olması gerekiyor.

Domuz gribi gibi bir vebanın dünyayı kasıp kavurduğu bu günlerde, hem nezih ve sağlıklı gıda temini, hem de bu Helâl gıda pazarına dahil olunması için Türkiye’nin helâl gıda sertifikalandırılmasına derhal geçmesi gerekmektedir.

29.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.04.2009) - KKTC’de Ergenekon zaferi mi?

  (18.04.2009) - Mescid El Aksa’yı Yahudileştirme planları

  (17.04.2009) - Obama doktrinleri ve İsrail’in tutumu

  (16.04.2009) - Müzmin düşmanlıklar ve kardeş ülkeler

  (14.04.2009) - Savaşsever İsrail

  (11.04.2009) - Sahte şeyh ve imamlar

  (10.04.2009) - Amerikalı Müslümanlar umutlu

  (17.03.2009) - Amerika’da bir Medresetüzzehra

  (14.03.2009) - Bireysel silâhlanma ve uçak kazaları

  (13.03.2009) - İslâm âlemiyle kucaklaşmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis