"Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Umut YAVUZ

KKTC’de Ergenekon zaferi mi?



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Pazar günü genel seçimler gerçekleştirildi. Dün de sonuçlar açıklandı. Buna göre Derviş Eroğlu’nun liderliğini yaptığı Ulusal Birlik Partisi (UBP) seçimi birincilikle ve tek başına iktidarı garantileyecek milletvekili sayısıyla tamamladı.

KKTC’de yapılan milletvekilliği Erken Genel Seçimleri’nde ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP), 20 Şubat 2005 erken genel seçimlerine oranla oylarını yüzde 12’den fazla arttırdı. 2005’te kazandığı 19 milletvekili sayısını 26’ya çıkardı.

2005 seçiminde yüzde 44.51 oranında oy alarak 24 milletvekili çıkaran iktidarın büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) oyları ise yüzde 15 oranında azalırken, 2005’te 24 olan milletvekili sayısı da 15’te kaldı. Pazar günkü seçimde, Demokrat Parti’nin (DP) oyları da 2005’e göre yaklaşık yüzde 3 civarında düştü. 2005’te 6 milletvekili çıkaran DP, 5 milletvekilliği kazandı. Seçime ilk kez giren, ancak daha önce UBP ile iktidar ortağı olan Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) ile Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) birleşmesiyle kurulan Toplumcu Demokrasi Partisi de (TDP), yüzde 5 olan ülke barajını aşarak, meclise 2 milletvekili ile girmeyi başardı. Eylül 2006’da kurulan ve kurulmasının hemen ardından CTP’nin hükümet ortağı olan Turgay Avcı başkanlığındaki Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) de, seçim öncesi anketlerin aksine, barajı geçerek, meclise 2 milletvekili ile girdi.

KKTC seçimleri Türkiye’deki Ergenekon gündeminin gölgesinde yapıldı. Çünkü Pazar günkü seçimleri birincilikle tamamlayan UBP’nin ve UBP lideri Eroğlu’nun Ergenekon yapılanmasıyla bağlantıları olduğu ve bir nev'î Ergenekon’un KKTC ayağında faaliyet gösteren bir parti olduğu iddiaları gündeme bomba gibi düşmüştü. Bizzat seçimden önce iktidarda bulunan KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer’in ağzından da dillendirilen bu iddialara, Eroğlu ve partisi büyük bir tepki gösterdiyse de, bir çok çevreler tarafından UBP’nin görüşleri ve faaliyetlerinin aslında Türkiye’deki Ergenekon yapılanmasından pek de farklı olmadığı dillendirildi.

En başta Eroğlu’nun eskiden beri, adada “en iyi çözümün çözümsüzlük” olduğunda ısrarlı olması eleştiriliyor. Her ne kadar son dönemlerde artan AB yanlısı eğilimlere göre söylemlerini değiştirmiş ve yumuşatmış olsa da Eroğlu’nun ve partisinin AB karşıtı olarak bilinmeleri de bu eleştirilere tuz biber eker nitelikte. Netice itibariyle KKTC’deki erken seçimlerde, Türkiye’de de yükselen “menfi milliyetçi” ve “ulusalcı” düşüncenin etkinliğinin ön plana çıkmış olduğu söylenebilir. Yeni dönemde KKTC’de Ergenekon yapılanmasıyla bağlantılı olduğu öne sürülen UBP’nin iktidarı yaşanacaktır. UBP 26 milletvekili gibi kritik bir rakamda kaldığı için koalisyon yaparak iktidarını garantilemek isteyebilir. Çünkü 50 milletvekilinden oluşan KKTC parlamentosunda 26 milletvekiliyle iktidar olmak bir istifa ile yıkılabilecek bir hükümet anlamına gelmektedir.

Eroğlu, iktidarları döneminde Rum tarafıyla yürütülen çözüm müzakerelerine devam edileceği yönünde garanti verdi. Ancak masada Türkiye’ye göbekten bağlı ve KKTC’nin temel yapısından taviz vermeyen, daha hırçın bir müzakere taktiği izleyecekleri aşikâr. Bu durumun Kıbrıs adasının geleceğini ne yönde etkileyeceğini ise zaman gösterecek.

Ancak seçim sonuçlarının bu neticelerle tamamlanması ve Ada’da yükselen ulusalcı dalga, aslında Ergenekon yapılanmasının Kıbrıs adasında da son zamanlarda etkin olduğu ve başarıyla propaganda yaptığının bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

21.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.04.2009) - Mescid El Aksa’yı Yahudileştirme planları

  (17.04.2009) - Obama doktrinleri ve İsrail’in tutumu

  (16.04.2009) - Müzmin düşmanlıklar ve kardeş ülkeler

  (14.04.2009) - Savaşsever İsrail

  (11.04.2009) - Sahte şeyh ve imamlar

  (10.04.2009) - Amerikalı Müslümanlar umutlu

  (17.03.2009) - Amerika’da bir Medresetüzzehra

  (14.03.2009) - Bireysel silâhlanma ve uçak kazaları

  (13.03.2009) - İslâm âlemiyle kucaklaşmak

  (05.03.2009) - İslâm alemi Kosova’ya sahip çıkmalı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis