21 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

M. Latif SALİHOĞLU

Bediüzzaman Külliyesinin ihtiyaçları


A+ | A-

Ekseriyetle İstanbul'da okuyan üniversite seviyesindeki genç kardeşlerimizin katılmış olduğu kalabalık bir kafile ile beş gün süren uzun bir Şark seyahatinde bulunduk.

Ağırlığını "Nur menzilleri"nin teşkil ettiği bu seyahatimizin güzergâhı şu şekilde gerçekleşti: Malatya, Solhan (Bingöl), Van, Hizan, Nurs, Veyselkaran (Baykan), Tillo (Siirt), Batman ve Şanlıurfa.

Koca bir otobüsü dolduran 45–50 kişilik kafilemizin öncelikle Malatya'daki kardeşlerden görmüş olduğu hüsn–ü alâka ve muhabbetli karşılama, on altı saatlik yol yorgunluğunu izâle ettiği gibi, fevkalâde yüksek bir moral ve şevk unsurunu da ateşlemiş oldu.

Aynı muhabbet ve alâkadarlığı Van'da, Hizan'da, Nurs'ta, Siirt'te, Batman'da ve Şanlıurfa'da da görmenin mürüvvetini, bahtiyarlığını bihakkın yaşayarak İstanbul'a döndük.

Solhan'da ise, bambaşka bir sürprizle karşılaştık. Kafilemizin akşam namazını camide kıldığını gören o yörenin eşrafından bazıları, ısrarlı bir şekilde bizleri dâvet ederek izzet û ikramda bulunmak istediler. Yolumuz uzundu; ancak onları kırmak da olmazdı. Mecburen dâvete icabet ederek, ilk defa karşılaştığımız bu civanmert insanların gönlünü almaya çalıştık.

İşte, o bölgenin insanı ekseriyet itibariyle böyledir: Merttir, cömerttir, dindardır, kalbîdir, hasbidir... Dahası, fevkalâde bir misafirperverlik meziyetiyle sizleri ağırlayıp uğurlamaktan, ayrıca bir sevinç ve memnuniyet hissediyor. Yani, sizlere hem hizmet ediyor, hem de bundan dolayı apayrı bir haz ve lezzet alıyor.

Hâsılı, Şark vilâyetlerinde yaşayan insanlarımızın buna mümasil meziyetlerini saymakla bitiremeyiz. Bizlerin duyduğu memnuniyeti hakkıyla ifade etmeye ise, cidden kelimeler kifâyet etmez.

Cenâb–ı Hak, onlardan ebeden razı olsun ve bu insanlarımızı bir ân evvel terör belâsından kurtararak huzura, sükûna kavuştursun.

NURSLULARIN BEKLENTİSİ

Nursluların anlattığına göre, bu seyahatimizde bir ilk gerçekleşmiş oldu: Elli kişi kapasiteli bir büyük otobüs (üstelik Mercedes 403 model), Nurs Köyüne ilk defa vasıl olmuş. Ancak, hemen ifade edelim ki, bu koca otobüsle Nurs'a varmak hiç de kolay olmadı.

Nurs'ta iklim şartları çok çekindir. Yapılan yollar, köprüler, vesaire, kar, yağmur ve bilhassa coşkun akan sel sularının tazyikine dayanamıyor, çabuk bozuluyor.

Bu arada, Nursluların pek mühim bir beklentisini ifade etmeden geçemeyiz.

Çoğunuzun bildiği gibi, Nurs Köyünde üç–dört sene evvel inşasına başlanan ve artık bitirilme safhasına gelinen bir Bediüzzaman Külliyesi var.

Esasında, şu ana kadar inşaatı tamamen bitirilmesi, hatta hizmete açılmış olması gereken bu külliyedeki inşa faaliyeti, yaşanan kriz ve maddî imkânsızlıklar sebebiyle maalesef geri kaldı. Hele yapılan nakdî yardımlar, neredeyse durma noktasına geldi.

Neredeyse tamamı fakir olan Nurslular ise, yaşanan bu tavakkuftan dolayı hayli üzüntülüdürler. Onlar bedenen çalışıyor, her türlü işçilik, amelelik yapıyorlar.

Ancak, onlar bilhassa Nur Talebelerinden de aynî ve nakdî yardım bekliyorlar. Zira, külliyenin bitmesi ve hizmete girmesi için buna şiddetle ihtiyaç duymaktadılar. Bizim onlarla birlikte tesbit edebildiğimiz aynî yardım listesi şöyledir:

* Külliyenin üst kaplaması için, yaklaşık 2.5 ton kadar alüminyüm. Bunun maliyeti, 30 bin liranın üzerinde.

* Yer döşemesi için "rabıta" denilen tahta parke. Yaklaşık 700 metre kare.

* İç mekânda kullanılacak lambiriler. Bu da 350 metre kare olarak tahmin ediliyor.

* Külliyenin cami kısmı için ahşaptan bir mimber ve mihrap kaplaması.

* Altı bölümlük külliyeye ayrıca ilâve etme ihtiyacı duyulan yemekhane bölümünün duvarı için yekûn 90 metre kare tutarında tuğla.

Ayrıca, resmî bir dernek tarafından inşası takip edilen bu külliyeye nakdî yardımda bulunmak isteyenler için de gerekli bilgileri tekraren belirtelim.

Ziraat Bankası Hizan Şubesi

Hesap no: 4450 6210

Dernek Başkanı ve Külliyenin bilfiil sorumlusu: Hikmet Okur

Telf: 0505 950 00 62 0532 593 07 97

Tarihin yorumu 21 Mayıs 1971–97

MNP'nin kapatıldığı gün, RP'ye dâvâ

Bugünkü Saadet Partisinin temsil etmiş olduğu Millî Görüş çizgisinin ilk halkası olan Millî Nizam Partisi, 21 Mayıs 1971'de kapatıldı.

Aynı çizginin bir başka halkasını teşkil eden Refah Partisi ise, ne tuhaftır ki, yıllar sonra (1997) yine bir 21 Mayıs günü kapatma dâvâsıyla karşı karşıya geldi. RP, sekiz ay sonra kapatıldı. (16 Ocak 1998)

Birbirinin devamı mahiyetinde olan bu iki partinin kapatılması kararı da Anayasa Mahkemesi tarafından verildi. Üstelik aynı gerekçeyle: "Laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı davranışlarda bulunmak."

Kapatılan bu her iki partinin başında yine aynı siyasetçi vardı: Necmettin Erbakan. Erbakan'ın genel başkanı olduğu bir diğer parti, 12 Eylülcüler (1980) tarafından kapatılan Millî Selamet Partisidir. Erbakan'ın fahrî başkanı olduğu ve yine "laikliğe aykırı hareketler" gerekçesiyle kapatılan bir başka parti ise, Fazilet Partisidir.

* * *

Bu partiler arasında en kısa ömürlü olanı, Millî Nizam'dır. 26 Ocak 1970'te kuruldu, bir yıl dört ay sonra kapatıldı. Erbakan, yurdu terk etti ve bir müddet için gidip İsviçre'de kaldı. Partisi kapatılmasına rağmen, kendisine herhangi bir "siyasî yasak" getirilmediği için, bir buçuk yıl kadar sonra tekrar yurda döndü ve 11 Ekim 1972'de kurulan Millî Selamet Partisinin başına geçti.

Dikkate değer bir başka nokta şudur: Erbakan'ın lideri olduğu RP, 1997'de iktidarda iken, yani Erbakan Başbakan iken kapatılma kararıyla karşı karşıya kaldı.

21.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.05.2009) - İzmir'de ateşlenen işgal yangını

  (14.05.2009) - Demokrat Parti nasıl şahlandı?

  (13.05.2009) - Cumhur, başkanını seçerse...

  (12.05.2009) - Ümitsiz darbe çığırtkanlığı

  (11.05.2009) - Mânevî buhranın geniş coğrafyası

  (09.05.2009) - Köyde 20 kişiyi katletmek üzereydim

  (07.05.2009) - Çare silâhta mı?

  (06.05.2009) - Husûmet ateşi yakıyor

  (05.05.2009) - Mahiyetini bilmenin ehemmiyeti

  (04.05.2009) - Yüz binleri kurtarmak

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis