22 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Halil USLU

Kâinat kitabını okuyan zât


A+ | A-

Geçen hafta aramızdan vatan-ı aslîsi olan dar-ı bekaya vuslat eden merhum Ali İhsan Tola, kendini ve kâinatı okuyan, ehl-i kalb ve ehl-i kerâmet mümtaz bir şahsiyetti. Onun yanına vardığımızda ve onunla birlikte olduğumuz zemin ve mekânda, üzerlerine bir vurdumduymazlık gafleti içinde bastığımız ve çiğnediğimiz bitkileri anlatır, bir mânâda adeta onlarla konuşurdu. Ömrünü vakfettiği bu bitki hizmetinin en ince sırlarına, en ince kılcal yollarına ve zerrelerine kadar anlatır, şifalı hallerini sergiler ve vahdaniyete giden mühürlerini ayrıca gösterirdi.

Merhum Ali İhsan Tola, Hz. Bediüzzaman’ı sağlığında müteaddit kereler görmüş, bitkiler ve sâir konular üzerinde konuşmaları olmuştur. Merhum Yüksek Orman Mühendisiydi; bitkiler üzerinde çok derin tetebbusu, araştırması ve tatbikatı vardı. DP Isparta eski milletvekili merhum Tahsin Tola’nın da yeğenidir. Ömrünün büyük kısmını Senirkent’te bir mânevî şifahâne haline getirdiği evinde geçirmişti. Mükerrer ziyaretlerimizde bize ders mânâsında okuduğu, Hz. Bediüzzaman’ın:

“Bak kitab-ı kâinatın safha-i renginine,

Hâme-i zerrîn-i kudret, gör, ne tasvir eylemiş.

Kalmamış bir nokta muzlim çeşm-i dil erbâbına,

Sanki âyâtın Hüdâ nur ile tahrir eylemiş.”

ifadesini gayet muknî bir şekilde anlatırdı. Onların çoklarını birer ilâç ve macun haline getirmişti. Yapılan tesbitlere göre Isparta ve civarı, Akdeniz, Ege ve Orta Anadolu’nun iklimlerinin kesiştiği bir nokta. Bu itibarla da çeşitli bitkilerin çok olduğu ve çok randıman alındığı bir mevki. Kâinat kitabının rengârenk ayrı bir sahifesi ve Kudret-i İlâhiyenin bin bir tecelliyâtının görüntüleri...

Maddî mânâda ve insan kisvesinde ayrı çiçek olan merhum ve muhterem Ali İhsan Tola’nın yanında, saatler nasıl geçtiği bilinmezdi. Elinde çiçekler dilinde bitkilerin isimlerini zikrederdi, durmadan gece ve gündüz. Aşina idi ona bütün gençler ve gönül insanları. Herkesi ve her kesimi kucaklayan şefkat âbidesi, gerçek gönül eri, büyük bir ummandı.

Kendilerinden feyz ve ders alarak “Hikmet dilleri ve şifa yaprakları” başlıklı bir kitap hazırladığımı ifade etmiştim. “Bitir, bana getir, elden geçirdikten sonra neşredersin” demişti. 120 sahifeye geldiğim kitabı tam bitiremedim, merhum Tola Ağabey de rahatsızdı, rahatsız etmeyeyim ve bugün yarın derken dar-ı bekaya avdet etti.

Kendileri Risâle-i Nur Talebelerinin ehl-i ilim kısmından idi. Başladığı dersin derunî mânâlarını anlatır, kâinatla birlikte okur ve gösterirdi. Kendileri ile bir çok hatıramız var. Yanına vardığımda bana daima hizmetleri ve gittiğim yerdeki inkişafları sorar, duâlar ederdi. Bir defasında: “Ali Uçar trafik kazasında şehit oldu Bayram Yüksel Ağabeyle ve Uçar’ın görevine artık sen devam edeceksin, eğer bir şehirde sıkılırsan öbür şehre git, o şehirde de sıkılırsan başka bir beldeye git. Çünkü hizmette durmak ve küsmek olmaz. Hatta evin içinde sıkılırsan bir odadan öbür odaya geç, insanın üstündeki sıkıntı ve mânevî baskı kalkar” demişti.

Keşke onun için makaleler yazsam. Keşke onun için kitaplar yazsam. Hangisini sığdıracağız onların içine. Meselâ, 1943’te Denizli Ağır Ceza’da Hz. Bediüzzaman ve talebelerine beraat kararında imzası olan ve Tola merhumun akrabası bulunan Hesna Hanıma Hz. Bediüzzaman’ın gönderdiği selâmın tafsilâtını mı yazsak?

Hz. Bediüzzaman’ın “Üç talebemin bulunduğu bir yerde ruhaniyatım tecellî eder” sözünün Yozgat’taki tecellisini mi yazayım veya Sav Köyünün ayrı ayrı tepelerinde Risâle-i Nur tashihatı yaparlarken, bir km mesafeden Hz. Bediüzzaman’ın “Ali İhsan ekmeğimizi getir” diye sadasının gelmesini mi yazayım.

İnancım odur ki; onun bitki derslerini melekler dinlemektedir. Ruhu ebeden şâd olsun…

22.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.05.2009) - Ahi Evren diyarı

  (08.05.2009) - Özbekistan ve Nurlar

  (01.05.2009) - Denizli'den İzmir'e

  (24.04.2009) - Hollanda’da Kutlu Doğum bereketi

  (17.04.2009) - Rotterdam’da Kültür Haftası

  (10.04.2009) - Obama ve yeni bir ışık

  (03.04.2009) - Kocaeli’de iktisad gecesi

  (27.03.2009) - Aydınlar Ocağı’nda 49. yıl

  (20.03.2009) - Kavgasız bir Türkiye!

  (13.03.2009) - Denizli’de nurlu gece

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis