13 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Yasaklı imtihanlara devam…


A+ | A-

Haziran ayı öğrenciler için imtihan ayı. Bu imtihanlar öğrenciler ve aileleri için çok önemli. Öğrenciler, 6. sınıftan 12. sınıfa kadar dershanelere gitmek durumunda kalıyor. Bu sıkıntı yetmezmiş gibi, öğrencilerin önüne çeşitli yasaklar konularak, psikolojileri bozuluyor. 6 sene boyunca verdikleri emek, bir takım yasaklar yüzünden boşa gidebiliyor.

Bunların başında kanunsuz bir şekilde uygulanan başörtüsü yasağı geliyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın yaptığı açıklamaya göre bu sene de başörtülü olanlar sınavlara alınmayacak.

Yarın 1 milyon 451 bin öğrenci üniversite için ter dökecek. Üniversitelerin kontenjanları arttırıldı. Dolayısıyla bu sene imtihana girecek adayların şansı biraz daha fazla. Son 7 yılda olduğu gibi bu sene de ÖSS’de başörtüsü “kesiklikle yasak”… Bir de cep telefonu yasak kapsamında. Tıpkı SBS’de olduğu gibi…

Mazlumder ve Özgür Eğitim-Sen üyeleri yaptıkları eylemde bu yasakların kanunsuzluğuna temas edip, yasağı protesto ettiler. Hem de ÖSYM önünde… Başörtüsü ile imtihana alınmayanlara hukukî destek olacaklarını söylediler. Herhangi bir yasal düzenleme olmaksızın kılık kıyafeti dolayısıyla imtihana girişleri engellenen ve başörtülerini açmaya zorlanan öğrencilerin bina sorumlusu, salon başkanı ve gözetmenler hakkında suç duyurusunda bulunmalarını istediler.

28 Şubat sürecinin eğitime getirdiği başka yasaklar da devam ediyor. Meslek liselerine uygulanan katsayı adaletsizliği devam ediyor. Okulların kapanması ile birlikte Kur’ân kursularına gitmek isteyen öğrencilerin önündeki yaş engeli de kaldırılmış değil.

Bu yasakları kaldırıp daha özgür bir eğitimi sağlayacak olanlar da zaten bunu dert edinmiyorlar, böyle bir gayret de yok. Ama mutlaka çözülmesi gerekiyor. Yasaksız imtihanlar milletin arzusu.

* * *

OKULLAR KAPANDI, SORUNLAR BİTMEDİ

İlk ve ortaöğretimde okullar dün kapandı, öğrenciler karnelerini aldılar. İlköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 15 milyon öğrenci 3,5 ay sürecek yaz tatiline başladı ama eğitimin önündeki sorunlar çözülebilmiş değil.

Geçen hafta ilköğretim 7. ve 8. sınıflar Seviye Belirleme Sınavına (SBS) katıldı. Bugün 6. sınıflar aynı sınava girecekler. Bu öğrencilerin toplamı 3 milyondan fazla.

Dershaneye gitmeyi azaltacağı söylenen sistem, tam tersine etki yaptı. Bunu, Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma da ortaya koydu.

Buna göre, 6. sınıftaki öğrencilerin yüzde 33’ü, 7. sınıfların yüzde 39.3’ü ve 8. sınıfların yüzde 49.3’ü SBS için dershaneye gidiyor. Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2008 yılında öğrenciler üzerinde yaptığı bir araştırmada, 6. sınıfların yüzde 22.9’u ve 7. sınıfların yüzde 31.3’ü SBS için dershaneye gittikleri ortaya çıkmıştı. Bu sonuçlara göre, 6. sınıflarda yüzde 10.1’lik ve 7. sınıflarda yüzde 8’lik bir artış söz konusu.

Ayrıca SBS’nin diğer bir sakıncası da bu çalışmayla ortaya çıktığı gibi, öğrencilerin “sınav stresini” arttırıyor. Öğretmenler, ilköğretim çağındaki öğrencilerin bu kadar çok sınava tabi tutulmasını doğru bulmadıklarını bu ankette söylemişler.

Öğretmen açığı 100 binleri geçiyor. Öğretmenler, maddî sorunlarla boğuşuyorlar. Türkiye’nin bir çok bölgesinde öğrenciler 50-60 kişilik sınıflarda okumak durumunda kalıyor. Bunlarda eğitimin önündeki büyük sorunlardan ve çözülmeyi bekliyor.

* * *

Yarın yapılacak olan ÖSS’ye girecek bütün öğrencilere başarılar dilerken, başta Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu olmak üzere, bu sorunları çözmekle yükümlü olan herkesten hiç değilse önümüzdeki yıl bu sorunların aşılmasını üç çocuğu okulda okuyan bir baba olarak beklediğimi ifade etmek istiyorum. Emin olun ki, bu istek yasaklardan ve sorunlardan bunalan ailelerin ortak istediğidir…

13.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.06.2009) - Sıcak günlerin habercisi mi?

  (07.06.2009) - Başbakan çok gergin, çok…

  (06.06.2009) - Kanunlaştı, ama sorular hâlâ cevapsız

  (05.06.2009) - Fasıl mı, reform mu?

  (31.05.2009) - Şimdilik çözüldü, ya sonra

  (30.05.2009) - Mayınlar temizlenmeli, ancak…

  (29.05.2009) - 49 yıl sonra darbeleri konuşuyorsak…

  (24.05.2009) - Eğitimin sorunları...

  (23.05.2009) - Hâlâ mı değişmeyecek?

  (17.05.2009) - Yapan da, teşebbüs eden de yargılanmalı

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.