07 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Yasemin GÜLEÇYÜZ

ABD’nin tesettür açılımı!


A+ | A-

Hangi şekilde olursa olsun siyasetin her türünden kendimi uzak tutmaya çalışırım. İlgim, seçim zamanları hiç aksatmadan gidip oyumu kullanmaktan ibarettir. “Neden oyunu oraya verdin?” sorusunu da hiç detaylara girmeden Risâle-i Nur’lardan alabildiğim ders kadarıyla anlatmaya çalışırım.

Oysa ki, bugünkü Satırarası birazcık siyasetle, hem de dış siyasetle ilgili! Ama ne yapalım işin içinde kadın ve tesettür var. Yazmaya elim ve kalbim mecbur! O yüzden “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” demeyin.

Başörtüsü kanunen

muhafaza altInda!

Obama, Başkanlık seçim kampanyası sırasında “İktidardaki ilk 100 gün içinde bir Müslüman ülkeden İslâm dünyasına sesleneceği” sözü vermişti. Üzerinden daha fazla zaman geçse de bu konuşmayı geçtiğimiz günlerde nihayet Kahire’de yaptı.

ABD Başkanı Obama’nın İslâmla ilgili Mısır’da sarf ettiği sözler bütün dünyada ve İslâm âleminde ilgiyle izlenildi, üzerinde yorumlar yapıldı, yapılmakta. Özellikle Müslüman kadınlara yönelik sözlerini mü’mine bir kadın olarak dikkatle okudum ve dinledim.

Obama’nın, Hucurat Sûresi’nden yaptığı alıntıda kadın- erkeğin eşitliğine yaptığı vurgu ve kadının kıyafeti ile ilgili sözleri dikkat çekici. [“Ey insanlar! Biz sizi bir erkek, bir dişiden yarattık” (Hucurat Sûresi, 13.) “Kadınlara ne giyeceği dikte edilmemeli” diyor ve ABD’de başörtüsü takmanın yasal koruma altında olduğunu söylüyor.]

Oysa ki, ABD sabık başkanının yeni bir Haçlı Savaşı’ndan bahsedip Irak işgalini başlattığı, özgürlük ve demokrasi getirmek adına (!) türlü çalışmaların yapıldığı Afganistan’da kadınların geleneksel tesettür biçimi olan “burka” ile mücadele edildiği, Büyük Ortadoğu planlarından bahsedildiği günlerin üzerinden fazla zaman geçmemişti!

KadIn haklarI

BÜTÜN dünyada problemlİ!

Bediüzzaman Hazretlerinin tâbiriyle “Avrupa dinsizleri ve Asya münafıkları” olan malûm çevrelerin yüzyıllardır süregelen “İslâmın kadın haklarını hiçe saydığı” tekerlemesinin, suçlamasının dışında bir söylem vardı Obama’nın tesbitlerinde. Kur’ân’ın Hucurat Sûresi’nde kadın ve erkek eşitliği üzerine yaptığı vurguyu dile getirerek Müslümanların Kur’ân emirlerini uygulamalarındaki tezatı gözler önüne sermek istiyordu sanırım. Tabiî diplomatik bir üslûpla!

Obama, kadın haklarının sadece İslâm ülkelerinde değil, Batı dünyasında da problemli olduğunu belirtiyor: “Batı’daki bazı insanların, başı kapalı olan kadınların eşit olmadığı yönündeki fikrine katılmıyorum. Ancak eğitim hakkı elinden alınan kişinin, eşitlik hakkı da elinden alınmıştır. Dolayısıyla eğitim alan kadınların olduğu ülkelerin daha zengin olmasına şaşırmamak lâzım. Türkiye’de, Pakistan’da, Bangladeş’te, Endonezya’da kadınların Başbakan olduğunu gördük. Kızlarımız, oğullarımız gibi toplumlarımıza katkıda bulunabilirler” diyordu.

(Evet, İslâm’da kadın haklarının en mükemmel hâliyle yer aldığı, Peygamberimizin (asm) kızların diri diri gömüldüğü bir toplumda eşleriyle, kızlarıyla, kadın ve erkek sahabeleriyle bir iman inkılâbı gerçekleştirdiği hakikati ortadayken hâl-i hazırdaki kimi cahilâne uygulamaların Kur’ân ve Sünnete aykırı olduğu bir gerçek!)

Obama, bu sözleri, diplomasi gereği başörtüsü yasağının bütün üniversitelerinde, hatta yavru vatan Kıbrıs’ta bile uygulandığı Türkiye’de elbette sarf edemezdi. Mısır Kahire tam da uygun adresti! Zira ülkemizde başörtüsü yasağı üzerinden eğitim hakkı elinden alınan kızlarımız için uzun yıllardır Mısır üniversiteleri en çok başvurulan adresler arasında! Sadece kızlarımız için değil, zaman zaman erkeklerimiz için de! Malûmunuz, YÖK’ün uygulamalarının benzeri dünyada yok!

Aslına bakarsanız, gazetemizin “Mısır Mektubu” köşesinin yazarı sevgili Fatmanur Zengin’in konu ile ilgili yazısını merakla bekliyorum. Biliyorsunuz üniversitelerimizdeki başörtüsü yasağı yüzünden Mısır’da eğitimine devam etmekte.

Evet, Obama bakalım Müslüman kadınların eğitim hakkı üzerine söylediklerinde ne kadar samimî! Bakalım ülkemizde onun sözleri nasıl yankılanacak!

07.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.05.2009) - Modada yeni bir dönem: Başörtüsünün dönüşü

  (24.05.2009) - Batılı kadınların dönüşümü!

  (17.05.2009) - Terhisât var!

  (10.05.2009) - Kur’ân-ı Kerim’den aile modelleri

  (26.04.2009) - Mevlânâ diyarı Konya'dan notlar

  (19.04.2009) - Âhir zamanda kadın olmak

  (12.04.2009) - Günümüzde Asr-ı Saadet’i yaşamak

  (05.04.2009) - Kastamonu Yılları Sergisinden notlar…

  (29.03.2009) - Onlar gökteki yıldızlar gibi…

  (22.03.2009) - Almanya notları

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis