06 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Zafer AKGÜL

Gerçekler panoyla örtülemez


A+ | A-

ABD Başkanı Barack Hüssein Obama’nın Mısır ziyaretindeki konuşmasının yankıları sürüyor. Bizdeki kimi haber ajanslarına ve medya organlarına göre tarihî bir konuşmaydı. Kimilerine göre ise bildik şeyler, mavi boncuk dağıtmalar, vs. mesabesindeydi. Her ne olursa olsun ana çerçevede olumlu, detaylarda olumsuz karşılanabilecek bir konuşmaydı.

Kabul edelim ki bu dünya kamuoyu, geçmiş dönemde başkan Bush, bir sabah kalkıp Kahire’de böylesi bir konuşmanın aynısını yapmış olsaydı çok daha “tarihî konuşma, dönüm noktası konuşması, şok şok şok edici konuşma, inanılamaz, unbelieved açıklama” olarak niteleyecekti. Ve hepimizin yüreğine su serpecekti. Ne var ki Obama’nın bu ilk olmayan demokrat, hoşgörülü konuşması karşısında çoğumuz umursamaz bir tavır sergiliyoruz. Hele de rütbesi yüksek askerî yetkililerin basın açıklamalarını bir İlâhî kelâmı tefsir edercesine satır satır, kelime kelime tevil ve tefsir etme alışkanlığının genlerine işlediği ülkemizde ve İslâm dünyasında bu tür açıklamaların pek de kayda değer görülmemesi ilginçtir.

Bize göre ilk elde İslâm dünyasında bu tür sözlerin samimî ve doğru da olsa ilgi görmemesi sözün ucuzlamış ve aşınmış olmasından ileri gelir. Zira bizde nutuk çekme, çok önemli konuşmalar yapma ve alkış toplama hastalığı yüzyıllardır mevcut. ”Kellim kellim la yenfa’” yani “Konuş konuş boş” atasözündeki gibi etkili ve yetkililerimiz hep büyük ve iddialı konuşmalar yapmışlar, vatan, millet, ulus, haklar, hukuklar, müreffeh dünya, mesut hayat, kalkınma, ilerleme, vb. terimlerini büyük bir heyecan ve coşku içinde kullana kullana ıskartaya çıkarmışlardır. Bundan dolayı bu tür konuşmalar, özellikle hamaset dolu ifadeler kimseyi sarmıyor. Bıkkınlık verdi de diyebiliriz, gına geldi de diyebiliriz bu durum için. Halbuki Obama bu tür konuşmayı sadece İslâm ülkelerinde yapmadı. Obama’nın ABD halkına başkanlık yemini töreninde kendi halkı ve ülkesi için önemli değişimlerin sinyalini veren, çok derin mesajlarla yüklü konuşması da güzeldi ve hayli müsbet karşılanmıştı.

İkinci elde ise İslâm dünyası yüzyıllardır boğuştuğu problemlerin kaynağını hep başkalarında ve dışarıda aramış, çözüm için kendisine yardımda bulunmamıştır. Nefis muhasebesi yaparak bizatihi kendi içinden beslenen problemleri halletmek için hiçbir ciddî çaba sarf etmemiştir. Kendisini özeleştiriye tabi tutmamıştır. Suçu hep başkalarında aramıştır. Bilimsel, bürokratik, kurumsal istibdatları izale etme, demokrasi, hoşgörü, hakça paylaşma, ilim ve fen yolunda terakki etme, ahlâkî buhranlara karşı mücadele etme gibi kendi içinde halletmesi gereken ana problemlerle hiç uğraşmamış aksine bunları besleyecek bir mekanizmayı sürdürüp gitmiştir. Bediüzzaman Said Nursînin vurguladığı “Avrupa zalimleri”nin yanında bir de “Asya münafıkları” vardır ki biz işte o Asya münafıklarıyla hiç meşgûl olmadık. Aksine onları daima vatansever; yurtsever, kahraman, kurtarıcı olarak nitelemeye devam ettik ve onların din, vatan, millet kavramlarına yönelik üç-beş hamasî nutkuna kanarak sürgit teslimiyet ve tembellik alışkanlığımızı devam ettirdik.

Bu çok uzun ve çok maddeli ve çok gerekçeli iddiamıza bir iki örnek vermekle yetinip kısa keseceğim. Bu mesele çok su götürür çünkü... Obaman’ın gelişi üzerine Mısır’daki fakir fukara evlerinin çirkinlikleri görünmesin diye önlerine panolar konulmuş. Uzaktan bakınca çok güzel manzaralar varmış gibi bir imaj uyandıran payandalarmış bunlar.. Müthiş bir zekâ, müthiş bir buluş(!) Bana söyler misiniz Mısır—veya Mısır değil de başka bir ülke fark etmez.—niçin bu kadar senedir hâlâ böyle bir sefalet içinde kıvransın ve bu sefaleti örtmek için manzara resimlerinin yer aldığı panolarla bir ayıbını örtmek zorunda kalsın? Bir zamanlar Turgut Özal’ın da Esenboğa Havaalanı ile başbakanlık arasındaki yol boyunca yabancı bir devlet başkanının Türkiye’yi ziyareti sırasında gecekonduları görmemesi için güzergâh değiştirdiğini ve baypaslı yollardan geçirilerek misafirimizin sefaletimizi görmesinin önüne geçildiği hâlâ hatırlardadır. Aynı yıllarda Suriye’de yapılan uluslar arası bir futbol müsabakasında bakımsızlıktan sararmış, kurumuş çimlerin yeşile boyandığı, böylece ne kadar düzenli ve bakımlı bir ülke olduğu imajı verilmeye çalışıldığı da medyada haber konusu haline gelmişti.

Ergenekon soruşturma sürecinde yapılan her türlü itham ve isnatlara karşılık “Atatürkçüyüz, laiklik elden gidiyor. Şeiratçılar ülkeyi ele geçirecek. Bunlar Atatürkçü oldukları için tutuklandılar” yaygarası da yukarıdakilerden pek farklı değil aslında. Hepsinin ortak özelliği pisliği halının altına süpürüp gizlemek gibi ucuz yollu bir Şark kurnazlığından ibarettir.

İslâm dünyası ABD’yi, İsrail’i, Rusya veya İngiltere’yi suçlamada şöyle veya böyle haklı olabilir. Ama problemin en büyük diliminin kendisinden kaynaklandığını unutmamalıdır. Kimden, neyi, niçin gizliyoruz. Geri kalmışlığı mı, diktatörlüğün sefaletini mi, Asya münafıklığını mı, milletin parasını çar çur eden yağmacılığı mı, darbeciliği mi, cehalet ağalığını mı, intikam paşalığını mı, mösyö gevezeliğini mi? Madem utanıyorsunuz bu utanılacak durumdan kurtulmak için neden kılınızı bile kıpırdatmıyorsunuz?

06.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.05.2009) - Kör parmağım kör gözüne

  (09.05.2009) - Sadece ağalık töresi mi?

  (01.05.2009) - Çok mühim konuşmalar bunlar!

  (23.04.2009) - Değişim ne zaman?

  (16.04.2009) - Anlamak isteyene!

  (27.03.2009) - Maymun muhabbeti

  (21.03.2009) - Ah, Tolon Tolon!

  (07.03.2009) - Biz de ümitliyiz

  (24.02.2009) - Rüzgâr durmadan eserdi

  (30.01.2009) - Kantarın topuzu kaçmasın

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis