07 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Başbakan çok gergin, çok…


A+ | A-

Başbakan Tayip Erdoğan’ın üslûbu mâlûm. Kasımpaşalı olması ile övünen Erdoğan, ‘azarlaması’ ile ünlendi. Kimi zaman çiftçilere, kimi zaman işçilere, kimin zaman da gazetecilere sinirlendi.

Suriye sınırlarında mayınların temizlenmesine ilişkin kanun etrafında yapılan tartışmalar sinirlerini hayli yıpratmış olacak ki, seçim meydanlarındaki sert üslûbuna geri döndü.

Başbakan, olur olmaz konularda fırça geçmekten kendini alamıyor. Son günlerde kendisini en çok sinirlendiren de partisinin adının kısaltması şekli oldu. “Bizim partimizin kısaltılmış adı AK Parti’dir, AKP değil. AKP diyenler, ne yazık ki demokratik noktadaki etik kurallara uymadan, siyasî etiği hiçe sayarak, bunu edep dışı söylemektedirler” dedi. Yani AK Parti yazan edepli, AKP yazanlar edepsiz!

Erdoğan’ın bu çıkışı partililerine de ilham kaynağı oldu! Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, “Bizim her söze verilecek cevabımız var. Ama iftirada, ahlâksızlıkta, edepsizlikte yarışamayız…” dedi.

Dikkat edilirse, haberlerde partilerin tam isimleri değil de kısaltmaları kullanılır. Cumhuriyet Halk Partisi için “CHP”, Milliyetçi Hareket Partisi için “MHP” olduğu gibi… Bu dikkate alındığın da Adalet ve Kalkınma Partisi için AKP kullanmak kadar normal bir şey yok. Şöyle formüle edersek: Adalet’in (A)sı, Kalkınma’nın (K)si, Partisi’nin (P)si=AKP…

Erdoğan partilerinin kuruluş dilekçesinde kısaltma olarak “AK Parti” yazdıklarını söylese de, AKP yazanları edepsizlikle suçlaması bir başbakana ne kadar yakışır, siz karar verin… Bir başbakan bunlarla mı uğraşmalı? Hem kendisi, bir parti için “yavru muhalefet” demiyor mu? Meclis’teki başka bir partinin adını dahi ağzına alıyor. Başbakanın böyle demesi hemen bir kutuplaşmaya yol açtı bile. Gereği var mıydı?

Biz bu sertliği, istediği olmayınca yaşadığı psikolojisine bağladık. Yoksa yanılıyor muyuz?

* * *

BU NE PERHİZ, NE LAHANA TURŞUSU

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ile ilgili kanunun Meclis’teki görüşmelerinde CHP’nin sert muhalefeti olmuştu. CHP’li milletvekilleri, başkanvekili ile sert tartışmalara girmişler, başkanvekili kürsüyü bırakıp onlarla tartışmıştı. Sonrasında ise başkanvekili kolundan tutularak oradan götürülmüş ve yönetimi Köksal Toptan devralmıştı.

CHP’nin itirazı Suriye sınırındaki mayınların temizleme işinin İsrail’e verilmesi ile ilgiliydi. Lâkin, öyle bir olay oldu ki, adeta “Bu ne perhiz, ne lahana turşusu” sözünü akıllara getirdi.

Tasarının görüşülüp hararetli tartışmaların yaşandığı ve kabul edildiği gün Meclis’te İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy’nin görülmesi heyecanla ve şaşkınlıkla karşılandı. Gazeteciler sağa sola koşturuyor, Levy’nin nereye geldiğini öğrenmeye çalışıyorlardı. Bir süre sonra gerçek anlaşıldı. Levy, CHP’li bir milletvekili ile görüşmüştü. Tabi bu daha çok şaşkınlık yaşattı herkeste. Bir tararftan yalın temizleme işi İsrail’e verilmesin diye muhalefet edeceksin, diğer yandan büyükelçi ile görüşeceksin…

Levy ile görüşen CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Bergama doğumlu Levy ile tarih konuştuklarını kahve içtiklerini söyledi ama Mengü’nün bu sözleri ile kendi partili arkadaşlarını bile inandıramadı. Bakalım altından ne çıkacak?

Malûm, bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı olurmuş.

* * *

BU NE DEMEK ŞİMDİ?

Bülent Arınç, AKP’in kuruluşundan beri beyin takımında olan dört kişiden birisi. (Şimdi bu dört kişiden sadece ikisi kaldı.) Bu dört kişiden birisi Başbakan, diğeri Cumhurbaşkanı, Arınç da Meclis başkanı olmuştu. Dördüncü kişi başbakan yardımcısı oldu, ama bir süre sonra partiden kopup, yeni parti kurdu.

Arınç, Meclis başkanlığından sonra sade bir milletvekili olduğu dönemde, sessizdi, pek basına çıkmıyordu. Son kabine revizyonunda Başbakan yardımcısı olduktan sonra konuşmaları ile dikkatleri üzerine toplamayı başardı.

Başbakanla birbirlerine kızdıkları, gücendikleri günler olduğunu ancak Erdoğan’ın “one minute” çıkışından sonra bütün haklarını helâl ettiğini açıkladığı konuşmasında öyle bir söz söyledi ki, biz içinden çıkamadık. Çetelerin AKP iktidarını devirmeye çalıştığını söylerken, “Meydan okuyoruz. Ateş-i Nemrut’tan korkar mı İbrahim olan? Hodri meydan, hodri meydan!”

Biz bu söze bir anlam veremedik.

07.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.06.2009) - Kanunlaştı, ama sorular hâlâ cevapsız

  (05.06.2009) - Fasıl mı, reform mu?

  (31.05.2009) - Şimdilik çözüldü, ya sonra

  (30.05.2009) - Mayınlar temizlenmeli, ancak…

  (29.05.2009) - 49 yıl sonra darbeleri konuşuyorsak…

  (24.05.2009) - Eğitimin sorunları...

  (23.05.2009) - Hâlâ mı değişmeyecek?

  (17.05.2009) - Yapan da, teşebbüs eden de yargılanmalı

  (16.05.2009) - DP’de kongre günü…

  (15.05.2009) - Çözüm demokraside...

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis