27 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Vehbi HORASANLI

İşsiz gencin rüyası


A+ | A-

Dünyada büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor. Uzmanların dediğine göre 1929 yılında yaşanan büyük krizden daha dehşetlisini yaşıyoruz.

Birkaç ay önce Ortadoğu ülkelerinde, İspanya ve ABD’de gördüğüm denizcilik piyasasındaki müthiş çöküş diğer sektörlerde de kendisini göstermiş durumda. Zaten denizcilikte yaşanan gelişmeler birkaç ay sonrasını tahmin etmede kullanılan en önemli gösterge aracıdır.

Ekonomik kriz beraberinde işsizlik patlamasını getirmiş durumda. Dünyanın her yerinde karın tokluğuna çalışmayı dahi kabul edecek o kadar çok işsiz var ki bazen olmadık tehlikelere atılarak hayatından oluyorlar. Bir defasında Afrikalı bir insan gemimizin yeke üstündeki küçücük boşluğa saklanarak ülkesinden kaçma yoluna başvurmuştu. Tam 13 gün yolculuktan sonra Brezilya’da demirleyince fark ettik. Allah’a çok şükür mu’cize eseri yaşıyordu. Onca deniz, fırtına ve açlığa rağmen gemi pervanesinin hemen üstündeki küçücük bir boşlukta iki hafta kalarak canlı kalabilmişti.

Demek ki bazı insanlar hayatlarından o kadar bıkmışlar ki neredeyse intihar denebilecek bir yola başvurmaktan kaçınmıyordu.

Kriz sadece Afrika’da değil, hemen hemen her yerde çok etkili. ABD gibi ırkçılığı meşhur olmuş bir ülkede bile “zenci” bir vatandaş ABD başkanı olmuştu. Zavallı Obama, başkanlıktaki bir yılını doldurmadan ekonomik kriz yüzünden saçlarını beyazlatmıştı.

Keza İspanya’da işyerleri sinek avlıyor yüz binlerce işsiz insan perişan bir vaziyette ayakta kalma mücadelesi veriyordu. Birleşik Arap Emirliklerinde ise binlerce gemi, işsiz güçsüz “laid-up” yaparak Arap Denizini doldurmuştu.

Kısaca dünyanın her yerinde insanlar işsizlik denilen büyük bir sıkıntının içine düşmüş vaziyettedir. Ülkemizde de durum farklı değil. Hükümet “teğet geçiyor” dediği krize tam göbekten vurulmuş durumda.

İnsan hakları ihlâllerini engelleyemeyen hükümet, cuntacılığı ayyuka çıkmış askerlere dahi dokunamıyor. Maalesef bir gazetenin ortaya çıkardığı darbe teşebbüslerini o gazeteye fırça atarak örtbas etmeye çalışıyor.

Hadi bu konuda zaten sabıkası var, beceriksizliğini tescil etmiş durumda. Peki, ekonomik alanda ne yapıyor? Maalesef o konu daha da içler acısı. Bizdeki işsiz sayısı her geçen gün artıyor ve pek çok insanı perişan etmeye devam ediyor. Bu konuda sayfalar dolusu acı halleri yazmak mümkün, fakat ben bu yola başvurmayacağım. Bilâkis bütün işsizlere teselli olacağına inandığım ibretli bir hikâyeyi anlatmak istiyorum.

Bir işsiz genç varmış. Uyurken yanına pek gururlu ve zengin ağabeyi gelmiş. Onu uykudan uyandırmış.

Uyandığında ağabeyine şöyle demiş: “Keşke beni uyandırmasaydın zira öyle güzel bir rüya görüyordum ki. Bir işyerim vardı ve içinde onlarca işçi, usta çalıştırıyordum. Çalışarak hem kendime hem de insanlara faydalı oluyordum”.

Mağrur olan ağabeyi biraz da küstahça “Sen böyle bir şeyi ancak rüyanda görürsün, bak bu dediklerinin hepsi bende var. Hizmetçilerime şöyle bir bakmam yeter, hemen isteklerimi yerine getirirler”.

Küçük kardeş işsizmiş ama çok akıllı imiş. Dinî kitaplar okuduğundan dünyanın halini çok iyi bir şekilde analiz edebiliyormuş. Ağabeyine demiş ki: “Bu kadar çok büyütüyorsun ama aslında senin ile benim aramda öyle pek büyük bir fark yok. Sadece şu fark var ki sen gözlerini kapadığın zaman yani öldüğünde rüyadan uyanacaksın, ben ise gözlerimi açtığım zaman rüyadan uyanıyorum.”

İşte bu söz üzerine gaflet içinde olan ağabeyi çok önemli bir gerçeğin farkına varmış. Dünyanın bir imtihan yeri olduğunu ve imanla yaşamanın en büyük erdem olduğunu idrak etmiş.

Evet, kıssadan hisse bu dünyanın gerçek mahiyeti işte budur. Nasıl ki Allah bazen hastalıkları verir, bakalım kulum sabretmesini biliyor mu? diye imtihan eder. Bazen de işsizlik gibi bazı musîbetleri verir. Kulunu sınar.

Eğer bir insan gerçek rızkı verenin Allah olduğunu bilir ve ona iman ederse her türlü belâ ve musîbetten emin olur. Dünyanın bir imtihan yeri olduğunu ve her türlü malın elde kalmayacağını ve bunların hiçbirini beraberinde götüremeyeceğini bilir. İşte ne mutlu o insana…

Sözümü Bediüzzaman’ın güzel bir sözü ile bitireyim: “Eyvah! Aldandık. Şu hayatı dünyevîyeyi sabit zannettik. O zan ile bütün bütün zayi ettik. Evet, şu güzeranı hayat uyku gibidir bir rüya gibi geçti. Şu bedelsiz ömür dahi rüzgâr gibidir uçup gider…”

27.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.11.2009) - Mehmet Güvenç Ağabeyden bir hakikat dersi

  (27.10.2009) - Toka sancak, arya sancak

  (04.10.2009) - AİHM’in Türkiye’yi mahkûm eden kararı

  (27.09.2009) - Gelen gider, giden gelmez

  (24.09.2009) - 12 Eylül icraatlarını devam ettiren hükümet de suçludur

  (22.09.2009) - Çinlilere, Allah’ın varlığını anlattım

  (17.09.2009) - Akıllı bir şekilde silâhlanalım

  (13.09.2009) - Dünyanın en dehşetli felâketini gördüm

  (07.09.2009) - New York köprüleri

  (05.09.2009) - Badıllı yanlış yapıyor

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl