26 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Başbakanın Libya gezisi sona ererken


A+ | A-

Başbakan Erdoğan’ın Libya gezisi bugün bitiyor. Şu ana kadar kaydedilen somut ilerlemeler—vizenin kaldırılması, Türk firmalarının alacaklarının ödenmesi ve ikili işbirliği anlaşmaları—gezinin hayli verimli geçtiğini gösteriyor.

1996 yılındaki olaylı Erbakan ziyaretinden bu yana Libya’ya başbakan düzeyinde yapılan bu ilk ziyarette, Kaddafi, Erdoğan’a çok yakın ilgi gösterdi. Bütün bu sıcak görüntüleri bir yana bırakırsak, Libya son yıllarda önemli bir bölge ülkesi haline geldi. 2003 yılında kitle imha silâhları üretme programını terk ederek, uçak saldırılarında ölenlerin yakınlarına 3 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etmesiyle birlikte, Batının bu ülkeye bakışı değişti. 2004 yılında ABD ekonomik ambargoyu sona erdirdi. Avrupa Birliği ile karşılıklı ekonomik anlaşmalar imzalandı. İtalya Başbakanı Berlusconi bir yılda iki kez bu ülkeyi ziyaret ederek, sömürge döneminde Libya’ya verdikleri zararları tazmin etmek için 5 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Kaddafi ünlü İtalyan futbol kulübü Juventus’un bir kısım hisselerini de aldı. Libya’nın petrol kaynaklarına bağlı zenginliği, bu ülkede yatırım yapmak isteyen Batılı ülkeleri cezbetmeye başlamıştı. Hatta İngiltere, ünlü Lockerbie uçak kazasının sanığını sağlık gerekçesiyle bıraktığında, dünya bunun ardında gizli ekonomik çıkarların yattığını düşündü. Sadece Batı değil, Rusya ve Çin de bu ülkeye yatırım yapmak için yarışıyor. Libya şu anda BM Güvenlik Konseyi üyelerinden.

Türkiye ile Libya ilişkileri hep inişli çıkışlı oldu. Türk firmalarının dışarıda yaptığı işlerin toplamının yüzde 20’sini bu ülkedeki yatırımları oluşturuyor. Ancak geçmişte bazı Türk firmalarının bıraktığı olumsuz izler, ekonomik ilişkilere sekte vurdu. Özellikle inşaat sektörü uzun yıllar boyu alacaklarını tahsil edemedi. Bu ziyaret başlarken Kaddafi jest olarak bütün Türk firmalarına olan borçları ödettirdi. Geçen yıl 1,4 milyar dolar düzeyinde olan ticaret hacminin bu yıl 2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak bu rakamın 8-10 milyar dolara çıkarılması çok da güç değil.

Libya ile ilişkilerin bir başka yönü de; bu ülkenin Afrika ülkeleriyle iyi ilişkileri olması. Kaddafi Afrika Birliği başkanlığına seçildi. Mısır, Tunus ve Fas ile yakın ilişkileri var. Afrika ülkelerindeki iç çatışmalarda en büyük arabulucu Libya. Ayrıca bu ülke ekonomik yardımlarıyla Nijer ve Zimbabwe gibi bir çok Afrika ülkesinde nüfuz sahibi oldu. Bu yönüyle, Türkiye’nin Afrika açılımında önemli bir rol oynayabilir.

Ancak bütün bu ekonomik ilişkilerin yanı sıra, Libya ile tarihten gelen ortak bağlarımız var. Libya’da Türklere karşı büyük bir sevgi var. İsrail-Filistin, Filipinler-Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi arasındaki uzlaşmazlıklar konusunda iki ülke de arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Ne yazık ki; ilişkilerimiz bir türlü bu bir çok ortak yönün gerektirdiği gelişmişlik düzeyine ulaşamadı.

Umarız bu gezi ile hız kazanan ilişkilerin sağlam bir işbirliğine dönüştüğünü görmeye altmış yedi yaşındaki, kırk yıllık Libya Lideri Kaddafi’nin ve bunca yıldır İslâm ülkeleriyle güçlü ilişkiler kurulmasını özlemini duyan bizlerin ömrü yeter.

26.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.11.2009) - İngilizler tartışıyor: Irak’ı işgalde haklı mıydık?

  (24.11.2009) - Aliyev ile Sarkisyan uzlaşamasa da!

  (23.11.2009) - Türkiye, Filipinler’de arabulucu olacak mı?

  (21.11.2009) - Yeni Türkiye karşıtı Avrupa Başkanı

  (20.11.2009) - Obama’nın ibretlik Çin ziyareti

  (19.11.2009) - İran, Türkiye’ye mi yaklaşıyor?

  (18.11.2009) - Dünya gıda zirvesi: Havanda su dövmenin İtalyancası!

  (17.11.2009) - Felluce’de hâlâ bebekler ölüyor!

  (16.11.2009) - Yemen ellerinde kardeş kardeşi vuruyor!

  (14.11.2009) - Rusya, süper güç olmanın neresinde?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl