27 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Memurlardan “uyarı eylemi”!


A+ | A-

Kurban Bayramının ilk gününü idrak ediyoruz. Bugün herkeste bir heyecan ve telâş var. Kurbanlarımızı kesip ihtiyaç sahiplerini sevindirecek, önce aile fertlerimizle bayramlaşıp, sonrasında da büyüklerimizi ziyaret edeceğiz. Bu vesileyle öncelikle bayramınızı tebrik eder, Cenâb-ı Hak’tan hayırlar getirmesini dileriz.

* * *

Bayram öncesi yaşanan siyasetteki sert tartışmaların nerelere vardığı görüldü. Hem hükümetin, hem de muhalefet partisi liderlerinin birbirleri hakkındaki seviyesi düşük konuşmalar milleti gerdi. İş, İzmir’de parti otobüslerinin taşlanmasına, sonrasında da tehditvâri konuşmalara kadar vardı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Libya ziyaretine giderken yaptığı konuşma, parlamentoda grubu bulunan partilerin genel başkanlarının cevap vermesine yol açtı. CHP Dersim, MHP Kürt açılımı, DTP ise Erdoğan’ın İzmir mitingleri hakkındaki sözlerine cevaplar verdi. Ama ne cevaplar… Yine yatıştırıcı değil, ortamı daha da geren konuşmalar yapıldı.

Bayramın ilk günü bu tartışmalara girip de sinirlerinizi germeyelim. Bugün asıl konumuz bayrama iki gün kala memurların yaptıkları iş bırakma eylemi olacak. Başbakan Libya’ya giderken memurları eylem öncesinde ikaz edip, “Yasal olmayan bir hak her halde olamaz. Yapılacak olan iş de yasal bir iş değildir. O zaman da tabiî neticesine katlanırlar. Biz her şeyi masada konuşarak, görüşerek halletmek durumundayız. Masada konuşulan, görüşülen neyse biz de hükümet olarak bu adımları atarız” demişti.

2010 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı TBMM Plân ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Bayramdan sonra genel kurulda kanun görüşülmeye başlanacak. Kabul edilen tasarıda, 2010 yılı bütçe giderleri 286 milyar 981 milyon lira, bütçe gelirleri 236 milyar 794 milyon lira, bütçe açığı da 50 milyar 187 milyon lira olarak yer aldı. 58,8 milyar lira faiz ödenecek olan bütçede, 6,6 milyar lira faiz dışı fazla öngörüldü.

Bütçe tasarısına göre, yeni yılda kamuya açıktan atama yoluyla 32 bin yeni memur alınacak. Bu milyonları aşan işsizleri biraz olsun sevindirirken, şu anda memur olanlar ise şimdiden yapılan zamlarla ellerinden uçup giden yüzde 2.5+2.5’luk zammı protesto ediyorlar.

Erdoğan’ın ve bazı yetkililerin ikazlarına memurlar itibar etmediler. On binlerce memur bayramdan iki gün önce bir günlüğüne iş bıraktı. Hastaneler aciller dışında sağlık çalışanları çalışmadı, öğretmenler okullara gitmedi, devlet dairesinde çalışan memurlar işlerinin başında değildi. Bundan dolayı birçok aksamalar oldu. Bu duruma sinirlenen vatandaş bu eylemin bayram öncesine getirilmesine şikâyetlerini dile getirdi.

Gözaltılar yaşandı. Dersleri boş geçen öğrenciler, okullarının bahçelerinde zaman geçirdiler. Hızlı treni hareket ettirmek isteyen makinist arkadaşlarına kırmızı kart gösterdiler, hızlı treni yumrukladılar. Sağlık çalışanları Başbakan için domuz gribinden yola çıkarak ’grev aşısı’ hazırladı. “Başbakan’ın, domuz gribi aşısından kaçabileceğini, ancak grev aşısından kaçamayacağı”nı söylediler.

Peki memur ne istiyor? Öncelikle yapılan zamma itiraz ediyorlar. Sonrasında da grevli ve toplu sözleşmeli bir kanunun çıkarılmasını istiyorlar.

Memur konfederasyonları yer yıl hükümetle yaptıkları görüşmelerde, “Grevli, toplu sözleşme hakkı” istiyorlar. Görüşmelerde hükümet karşısında yetkili konfederasyon olan Memur-Sen önümüzdeki sene bu talepleri gerçekleşmezse masaya oturmayacağını şimdiden açıkladı. Bu kanun değişmediği için iş bırakma eylemine katılan birçok memur “ceza ve soruşturmalar”la karşı karşıya kalacağı da muhakkak.

En fazla üyeye sahip olan memur konfederasyonu olan fakat iş bırakma eylemine destek vermeyen Memur-Sen, daha önce Meclis önünde eylem yapmış, ilgili bakanlarla görüşmelerde bulunmuştu. Eylem öncesi yaptıkları açıklamada da isteklerini şöyle sıralamıştı: “Demokratik yeni bir anayasa yapılmalı. Türkiye her alanda demokratikleşme adımlarını tamamlamalı. Kamu görevlilerine, temel hakları olan toplu sözleşme ve grev hakkı verilmeli. 2010 enflasyon hedefi yüzde 5,3 iken, yüzde 2,5+2,5 olarak yapılan zam değiştirilerek yüzde 4+4 şeklinde gerçekleştirilmeli. 2010 yılı için hedeflenen yüzde 3,5 büyümeden pay verilmeli. Kamudaki tüm sözleşmeli personel kadroya geçirilmeli...”

* * *

Bu taleplere bakıldığında bütün memur sendikaları aşağı-yukarı aynı şeyleri istiyor, ama eylemlerin yöntemi konusunda fikir birliğine varamıyorlar.

Bütün bu tartışmaların yaşanmaması için anayasa ve yasalarda yapılacak değişiklikle, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı verilmesi gerekiyor. Verilmezse de böyle karışıklık devam edip gidecek. Ağustos ayında hükümetle yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmıyor. Çünkü, âdeta bir tiyatro oynanıyor. Memurlar isteklerini sıralıyor, ama her zaman hükümetin dediği oluyor. Memur hakkını alamadığı içinde eylem yapmak zorunda kalıyor. Sonuçta da böyle istenmeyen hadiseler gerçekleşebiliyor.

Bu meselede de olduğu gibi, sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasanın yapılmasının ne kadar elzem olduğu ortaya çıkıyor. Anayasa ve yasalar yasaklardan arındırmak gerekiyor. Ama önce kararlılık ve irade gerekiyor.

27.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.11.2009) - Kafaları karıştırmak isteyenler mi var?

  (21.11.2009) - Öymen, Dersim, CHP ve Lagendijk

  (15.11.2009) - “Tarihî açılım görüşmesi”nin ardından...

  (14.11.2009) - Ağlama, gülme, bağırma, anla!

  (13.11.2009) - Nihayet öğreneceğiz

  (08.11.2009) - Açılımın ön görüşmesindeki tarih tartışması

  (07.11.2009) - Siyasetteki üslûp…

  (06.11.2009) - Sulandırmadan, bulandırmadan…

  (01.11.2009) - Siyasî tarihimizdeki önemli bütünleşme

  (30.10.2009) - Islak imzalı “vahim” belge

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl