28 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Memleket meselesi


A+ | A-

Türkiye’nin hali, “Ayağına kurşun sıkan” ya da “Bindiği dalı kesen”lerin haline benziyor. Çoğu zaman yanlışlar yapılıyor ve daha da kötüsü bu yanlışlardan ders ve ibret almak yerine, yanlışta ve hatada ısrar ediliyor.

Israr edilen yanlışların biri de gençlere her hangi bir meslek öğretilmemesi. Tabiî meslek öğretmek ve öğrenmek sadece ‘meslek liseleri’nde olmaz. Ama arzu edilen seviyede olmasa bile gençlere meslek öğreten liselerinin önlerinin ‘kara propaganda’ ile kesilmesi neyin nesiydi?

Türkiye İş Kurumu’nun Genel Kurulunda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de bu sıkıntıya dikkat çekip, “En önemli sorun mesleksizlik. Bunu acilen çözmemiz gerekiyor” demiş. (Akşam, 24 Kasım 2009)

Bir yandan ‘mesleksizlik’ derdi var, öte yandan da seçtiği mesleği sevden yapanlar var... Hepimiz biliyoruz ki, çocuklarımızı ‘öğüten’ eğitim sistemi, onların istediği mesleği yapmasına pek de imkân vermiyor. “Hangi mesleği seçmek istiyorsun?” sorusuna muhatap olan bir öğrenci, gönül huzuruyla seçmek istediği mesleği söyleyebiliyor mu? Söylemesi kolay değil, çünkü o mesleği yapması sadece onun isteğine bağlı değil. Üniversiteye girişteki sistem, onu hiç de arzu etmediği bir mesleğe yönlenmesine sebep olabilir.

Her hangi bir mesleğe sahip olmamak kadar, sevmediği mesleği yapmak durumunda kalmak da sıkıntılı. Hele hele öğretmenliği sevmeyenlerin öğretmenlik yapmak durumunda kalmaları çok üzücü. Sadece kendi açılarından değil, muhatap oldukları öğrenciler açısından da bu ciddî bir problem. Öğrtemenlere yönelik yapılan biraştırmaya göre öğretmenlerin yüzde 22’si eğitimini aldıkları alanın dışında görev yapıyor. En az üçte biri de mesleğini ilgisi ve isteği dışında seçmiş! (Akşam, 24 Kasım 2009)

Bu problemi çözmek, Millî Eğitim Bakanlığının ‘öncelikler’i arasında olmalı. Severek yapılmayan öğretmenlikle öğrencilere ne verilebilir ki? Tabiî burada maksadımız öğretmenlerimizi töhmet altında bırakmak değil. Zaten sorulsa, bu mesleği severek yapmayanlar kendilerini ifade eder. Öyle ise, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler arasında bir araştırma yapıp, vazifesini severek yapmayanları başka memuriyetlere kaydırabilir. Çünkü öğretmenlik sadece para-pul karşılığı yapılabilecek bir iş değil. Öğretmenlerimizin anlattığına ve bizin de şahit olduğumuz kadarıyla, bu meslek hem insanı yıpratan, hem da daha erken yaşlarda ‘hasta’ eden bir meslek. Zaman zaman çocuklarımızın durumlarını sormak ve öğretmenlerinden bilgi almak için okullara gidiyoruz. İnanın, o gürültü içerisinde 10 dakika duramıyor ve öğretmenlerimizin neler çektiğini anlamaya çalışıyoruz. Bu bakımdan hem maddi hem de manevi bakımdan öğretmenlerimizin durumunun iyileştirilmesini şart.

İşsizlik ve mesleksizlik bir memleket meselesi olduğu gibi, sevmediği mesleği yapmak durumunda kalmak da bir memleket meselesi. Eğitim sistemini planlayanlar bu konuda daha hassas olmalı çocuklarımızı ‘mesleğini seven’ öğretmenlere emamet edebilmeliyiz. Aksi halde yılda bir gün öğretmenleri, başka bir gün de işsizleri ve mesleği olmayanları konuşarak bir yere varamıyız.

“Hem işimiz, hem de severek yaptığımız bir mesleğimiz olsun” diyenler çok şey mi istemiş oluyor?

28.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.11.2009) - Bayramın tadını kaçırmayın!

  (26.11.2009) - Kitaptan vazgeçmeyelim

  (25.11.2009) - Korkutan uçurum kapanmalı

  (24.11.2009) - Öğretmenim!

  (23.11.2009) - Her şey kontrol altında!

  (22.11.2009) - Tuzaklar başlarına dönsün!

  (21.11.2009) - Bu minare kılıfa sığmaz

  (20.11.2009) - Dünyanın imtihanı

  (19.11.2009) - Ne konuşulduğu da önemli değil mi?

  (18.11.2009) - Ismarlama gündemler

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl