28 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

‘Öğretmenler Günü’nün hatırlattıkları


A+ | A-

Geçtiğimiz Salı günü “Öğretmenler Günü” toplantılarla kutlandı. Resmî ağızlardan günün mânâ ve önemini anlatan açıklamalar yapıldı. Devlet büyükleri öğretmenlerinin ellerini kameralar önünde öperek, şükranlarını sundular.

Biz de “gün” vesilesiyle dikkat çekmek istediğimiz hususları söyleyelim. Eğitim sendikaları “gün” dolayısıyla daha önceden yaptıkları araştırmalar yayınlandılar. Mesela, Türk Eğitim-Sen’in yaptığı araştırmaya göre ankete katılan öğretmenlerin yüzde 60.4’ü kirada oturuyor, yüzde 70.5’inin kredi kartı borcu var. Öğretmenlerin yüzde 34.1’i ekonomik sorunlar nedeniyle sinir, kaygı, endişe gibi duygularında artış olduğunu, yüzde 17.5’i uyku bozukluğu olduğunu, yüzde 11.2’si dikkat dağınıklığı bulunduğunu, yüzde 7.5’i depresyonda olduğunu, yüzde 1.5’i de panik atak olduğunu ortaya çıktı.

Eğitim-Bir-Sen’de yaptığı açıklamada, öğretmenlerin öğretmenlikten arta kalan zamanlarında şoförlük yapmaya ve pazarlarda limon satmaya devam ettiği söylendi.

Bütün bu sonuçlara baktımızda bu sorunlarla sadece öğretmenler boğuşmadığını, bütün çalışanlar için bu sonuçlar geçerli olduğunu görüyoruz.

YÖK BAŞKANININ DÜŞÜNDÜRÜCÜ ŞİKÂYETİ!

Diğer bir konu ise, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın, öğretmenlerle ilgili verdiği ilginç ve düşündürücü örnekti. “Oğlumun öğretmeninin çok iyi matematik bildiğinden emin değilim. Ben arada sırada bakıyorum mesela bizim zamanımızdan daha niteliksiz hocalar öğretmenlik yapıyor maalesef. Onun için çocuklar başarı gösteremiyor. Seviyeleri tamamen düştü” diyerek eğitim sisteminin ne hallerde olduğunu gözler önüne seriyor.

Bir diğer dikkat çekici araştırma da, Türkiye’deki eğitimcilerin yüzde 70’inin kitap okumadığının ortaya çıktığı araştırma oldu.

GÜNÜ KUTLAMAYANLAR DA VARDI…

Öğretmenler günün kutlamayan eğitimciler de oldu. Özgür Eğitim-Sen ‘Öğretmenler Günü’nü kutlamadı. Kutlamama gerekçesinden “dersler” çıkarılması gerekiyor.

Sendikanın Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Öğretmenler Gününün 1981’den beri 24 Kasım’da kutlandığını hatırlatırken, “Bu günün 24 Kasım’da kutlanmasına karar verenler 1980’de Meclis’i basıp ülkeyi silâh zoruyla ele geçiren darbecilerdir… 24 Kasım günü farkında olmadan kutladığınız şey darbedir… Kutlayacağımız güne darbecilerin karar vermesi biz eğitimciler için utanç vericidir. Bu utancı sırtımızda daha fazla taşımak istemiyoruz” diyerek Öğretmenler Günü’nün, 5 Ekim ‘Dünya Öğretmenler Günü’nde kutlanmasını tavsiye etti.

YASAK DEVAM EDİYOR,

ATILANLAR HÂLÂ MAĞDUR

Öğretmen günü kutlanırken elbette kamuda uygulanan ve hiçbir kanuna dayanmayan başörtüsü yasağından bahsetmemek olmaz. Kamusal alan gibi bir garabet icat ederek, 28 Şubat döneminde binlerce öğretmen sırf inançları gereği başörtüsü taktıkları için okullarından atıldılar. Sonrasında bir sicil affı çıktı. fakat bu aftan atılan öğretmenlerin ancak yüzde 15-20’si (en iyi tahminle) yararlanabildi. Çünkü af, 23 Nisan 1999 yılından sonra atılanları kapsadığı için zaten atılanların bir çoğu “postmodern darbe” sürecinin en sert yaşandığı 1997-98 yılları arasında “disiplinsizlik”ten atılmıştı. Bu yüzden de atılanların büyük bir kısmı mesleklerine dönemediler.

Bu atılan öğretmenlerden birisi de eşimdi. Tam da kurban bayramı arifesinde 6-7 yaşındaki öğrencilerinden koparılmıştı. Üzerinden 12 sene geçmesine rağmen her öğretmenler gününde duygulanır, çocuklarını hatırlayıp gözyaşı döker. Bu sene de Doğu illerinden birisinde öğrencilerin çiçek bulamadıkları için öğretmenlerine ceviz getirmesini televizyondan izlerken, “Ankara’nın merkezindeki okullarda da çocuklar çiçek getiremiyordu. Benim kuzucuklarım da köyden getirdikleri nohut ve kuru fasulye hediye etmişlerdi” diyerek duygularını gözyaşları içinde ifade etti.. İlk defa okumayı yazmayı öğrettiği çocukları şimdi üniversiteli oldu. Sadece 3-4 ay okutabildiği, onların bir dönem karnesini dahi verdirilmediği öğrencileri, hâlâ böyle günlerde, bayramlarda ararlar, sevgilerini gösterirler. Derslerini danışır…

Yasak hâlâ devam ediyor. O dönemde atılan öğretmenler hâlâ mağdur. En temel insan haklarına, inanç özgürlüğüne aykırı olan bu yasak daha ne kadar sürecek? Daha ne kadar insanı mağdur edecek? Üzeri küllendirilip unutturmaya çalışılsa da unutulmuyor.

Bir öğretmen günü bunları hatırlattı. Bütün eğitimcilerin öğretmenler gününü bu vesileyle kutlarken, yasaksız günler diliyoruz.

28.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.11.2009) - Memurlardan “uyarı eylemi”!

  (22.11.2009) - Kafaları karıştırmak isteyenler mi var?

  (21.11.2009) - Öymen, Dersim, CHP ve Lagendijk

  (15.11.2009) - “Tarihî açılım görüşmesi”nin ardından...

  (14.11.2009) - Ağlama, gülme, bağırma, anla!

  (13.11.2009) - Nihayet öğreneceğiz

  (08.11.2009) - Açılımın ön görüşmesindeki tarih tartışması

  (07.11.2009) - Siyasetteki üslûp…

  (06.11.2009) - Sulandırmadan, bulandırmadan…

  (01.11.2009) - Siyasî tarihimizdeki önemli bütünleşme

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl