10 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ali FERŞADOĞLU

Enâniyet


A+ | A-

İnsanı açmazlara düşüren, şeytanın oyuncağı haline getiren tehlikeli unsurların başında enaniyet/egoizm, nefis, benlik gelir. Eğer, enaniyetin mahiyeti bilinmez; inanç zaafiyle azarsa;1 kişiler enâniyet/egoizm küpüne dönüşür. Her şeye Allah hesabına değil, nefis hesabına bakılır. O takdirde de insan kendisini nemrut, fir’avunlar kadar kadar güçlü, Karun gibi zengin sanır. Kendinde büyük güçler, makamlar vehmeder. Hayâl ede ede zamanla fikr-i sabite dönüşür. Yani, “Ben her şeyi bilirim, ben güçlüyüm, ben yaparım, ederim!” gibi bir tehlikeli bir anlayışa sahip olur.

İşte, şeytanın tarafgirleri ve sapıtmış olanlar; insanın bu egosundan/enâniyetinden istifâde eder. Çünkü, insanda en tehlikeli damar enâniyettir. Ve en zayıf damarı da odur. Onu okşamakla çok fena şeyleri yaptırabilirler. (Teknoloji ve ilmin de azdırmasıyla) günümüzde ehl-i dalâlet ene’ye binmiş, dalâlet vadilerinde koşuyor.2 Eğer ene’nin (enaniyetin) mahiyeti bilinir ve veriliş gayesi çerçevesinde yaklaşılır ve kullanılırsa; insanı geliştiren bir âlet olur. Öyle ise, enaniyet/benliğin mahiyeti nedir, niçin verilmiştir, hangi durumlarda tehlike arz eder?

Enaniyetimiz/benliğimiz/kişiliğimiz; maddî-mânevî bütün varlığımızı; fizik ve metafizik cephemizi oluşturur. Aynı zamanda, rûhumuzun tekâmülünün zenbereğidir. Bütün lezzetlerin mahzeni (deposu, arşivi) nefistir/enaniyettir.

Vücudun merkezi ve menfaatin madeni nefistir/enaniyettir.

İnsana en yakın nefistir/enaniyettir.3

Nefsin/enaniyetin verilmesinin sebebi; kâinatın zıtlarla yoğrulmuş olması ve her şeyin zıddıyla bilinmesindendir. Fark etme, anlayış da bu zıtlıklardan doğmaktadır. Büyük-küçük, açlık-tokluk, karanlık-aydınlık, güzel-çirkin, hayır-şer, hak-bâtıl, imtihan, rûhî tekâmül/olgunlaşma mânevî gelişme ve mücâhede zıtları gerektirir. Nefsimiz/enaniyetimiz de bunlara kaynaklık eder. Eğer o olmasaydı, melekler gibi makamımız sabit kalırdı.

Dünyaya gönderilişimizin sebebi; “insâniyet-i kübrâ” tâbir edilen “büyük insanlığın” yüce, ulvî hasletleriyle rûhumuzu olgunlaştırmak; duygularımızı terbiye etmek; gerçek benliğimizi, şahsiyetimizi, varoluş sebebimizi ortaya çıkarmaktır.

Enaniyet/benliğimiz, Allah’ın isim ve sıfatlarının tecellilerini kıyaslamaya yarayan bir âlettir. Yâni, enâniyet ve benliğimiz Allah’ı bulmak, O'na ulaşmak için verilmiştir. O'ndan koptuğu, kendine güvendiği takdirde; fişini prizden çekmiş bir ampüle dönüşür ve bir hiç olur!

Enâniyete/benliğe bu açıdan bakmayanlar, yaptıkları işleri-fikirleri, ilim ve san'at ürünlerini, iyiliklerini kendilerine mal ederler ve vartaya düşerler. Oysa; Allah’ın, kendi isim ve sıfatlarını anlayabilmek için bir “vâhid-i kıyâsî” (ölçme/değerlendirme âleti) olarak verdiği ene/enaniyetin, “güç, hür irâde, anlama/idrak, görme, işitme, beceri/maharet” gibi haslet ve özelliklerde hiçbir dahli yoktur; hiç kimse kendisine/benliğine mâl edemez, sahip çıkamaz.

Enâniyetin/benliğin mahiyetini bu şekilde anlayıp imân-İslâm suyu ile sulayanlar, iş, faaliyet ve san'atlarıyla gururlanmazlar. Hiçbir şeyi kendilerine mal etmezler. Nasıl kendilerine mal edebilirler ki? Herhangi bir sebze/meyveyi yemek için; ağzımıza götürme meyli ve isteğinden başka bir hissemiz yoktur! Üstelik, boğazdan geçtikten sonra da dönen hârika faaliyetlerden haberdar değiliz.

Kendi benliğinin mahiyetini anlayan insan; her şeyi yaratan Hâlık-ı Kâinatın emriyle zirvelere yükseldiğinde başı dönmez. Her şeyi Allah’ın bir lutfu olarak görür, hiç bir şeye enesi/benliğiyle gururlanıp sahip çıkmaz. Hz. Süleyman (as) gibi, “Bu Rabbimin fazlındandır” 4 der; Allah’a intisap ile sonsuz gücüne dayanır; başarı, huzûr ve mutluluğu yakalar

Dipnotlar:

1- Münâzarât, s. 74.

2- Mektûbât, s. 412.

3- Mesnevî-i Nûriye, s. 181.

4- Kur’ân, Neml, 40.

10.12.2009

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.12.2009) - Güzel ahlâkın kaynağı dindir

  (08.12.2009) - En büyük psiko-sosyal ihtiyaç: Din

  (07.12.2009) - Din/iman ve inanç

  (06.12.2009) - Mânevî boşluk ve hak din

  (05.12.2009) - Allah’ı esmâ pencelerinden tanımak

  (03.12.2009) - Bozulmamış her vicdan Yaratıcısını tanır

  (02.12.2009) - “Gerçek Atatürk hangisi?”

  (01.12.2009) - Şefkat duygusunun sapması ve kurban

  (30.11.2009) - İneğe kurban olanlar, ineği kurban edenler!

  (29.11.2009) - Kurbanı tartışmayalım, kurban!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl