10 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Bir ‘one minute’ de Avrupa Birliği’nden!


A+ | A-

İsveç’in dönem başkanlığındaki Avrupa Birliği güzel bir karara imza attı. Aslında ilk taslak daha güzeldi. Barış sonrası “bağımsız, demokratik ve yaşayabilir bir Filistin’in Gazze, Batı Şeria ve başşehir olarak da Doğu Kudüs’ten oluşması gerektiğini söyleyen, AB’nin, İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhakını tanımayacağını bildiren bir karar taslağı hazırlanmıştı. Taslakta “Eğer gerçek bir barış olacaksa, Kudüs’ün iki devletin başşehri olma durumunu çözecek bir yol bulunmalıdır” deniliyordu.

Ama taslak basına sızdı ve İsrail kıyameti kopardı. İsrail Dışişleri Bakanı “İsveç’in öncülük ettiği adım, Avrupa Birliği’nin İsrail’le Filistinliler arasındaki müzakerelerde rol alma ve önemli bir faktör olma yeteneğine zarar vermiştir” sözleriyle tepki gösterdi.

Halbuki zaten uluslar arası kamuoyu ve BM, İsrail’in 1967 savaşında işgal edip sonra da ilhak ettiği Doğu Kudüs’ün Filistinlilere ait olduğunu kabul ediyordu. İsveç bu kararla tıkanan görüşmelerin yeniden başlatılması için İsrail tarafına baskı, Filistinlilere de teşvik sağlamayı düşünüyordu.

Amerika’nın bütün İsrail yerleşimlerinin durdurulması talebini reddetmiş, yalnızca on aylık bir kısmî dondurmayı kabul etmişti. Filistinliler ise yeni yerleşimler tamamen durmadıkça yeniden müzakerelere başlamayı kabul etmiyorlardı. İşte bu noktada gelen AB müdahalesi, İsrail’i daha olumlu bir tavra itebilirdi.

Peki İsrail’in tepkileri sonrasında ne oldu?

Taslaktaki ‘Doğu Kudüs’ün gelecekteki Filistin’in başşehri olduğu’ ifadesi çıkarıldı. Ancak Kudüs’ün iki devletin başşehri olması gerektiği ifadesi duruyor. AB bu kararla, uluslar arası toplumun zaten tanımadığı Doğu Kudüs’ün İsrailce ilhakını yok sayarak, savaş öncesi sınırlarda bir İsrail-Filistin anlaşması olmaksızın değişikliği kabul etmeyeceğini ilân etmiş oldu. Bu durum İsrail’in pek hoşuna gidecek bir durum değil. Çünkü yaklaşık 500.000 Yahudiyi Doğu Kudüs ve Batı Şeria’ya yerleştirdi. Şimdi AB bütün yeni yerleşimleri uluslar arası hukuka göre yasadışı sayıyor ve ‘barışın önünde bir engel oluşturduklarını, iki devletli çözümü imkânsız hale getirdiklerini’ söylüyor.

Böylece biraz yumuşatılmış da olsa bu karar İsrail’in işgalciliği ve haksızlığını teyit etmesi bakımından Avrupa Birliği’nin almış olduğu en sert karar. Ve tamamen de doğru bir karar.

İsrail bir yandan yeni yerleşimler kurma planları yapıp, önceki yerleşimleri genişletirken, öbür yandan da dünya kamuoyunun gözüne baka baka müzakerelerde sorun çıkaranın Filistinliler olduğu yalanını söylüyordu. Ancak bu yalana kimsenin inanmadığı ortaya çıktı. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn “İsrail’in, Filistin’in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ten oluştuğunu neden kabul etmediğini gerçekten anlamıyorum… müzakerelerde hepimiz Doğu Kudüs’ün işgal altında olduğunu kabul ediyoruz. Eğer işgal altındaysa o zaman İsrail’in bir parçası değildir” diyor.

Aslında bir bakıma İsrail’e ikinci bir “one minute”i de Avrupa Birliği demiş oldu. Hem de Fransa ve İsrail gibi İsrail hamilerine rağmen.

Peki bu hamlenin İsrail üzerinde bir etkisi olacak mı?

Yakın vadede değil, ama uzun vadede İsrail’in dünya kamuoyunda yalnız kalmasına yol açacak bir gelişmenin adımları bunlar. Kayıtsız şartsız müttefiki Amerika da artık uluslar arası toplumun baskılarına dayanamayıp, İsrail’in çözümsüzlük tavrına karşı tepkisini sertleştirirse, işte o zaman İsrail-Filistin sorunu gerçekten çözüm yoluna girecektir.

10.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.12.2009) - İklim zirvesinde tarihî anlaşma olacak mı?

  (08.12.2009) - Tahriklere rağmen açılım sürmeli

  (07.12.2009) - Başbakan, Obama’dan ne isteyecek?

  (03.12.2009) - Dünyanın kirli para kasası: İsviçre

  (26.11.2009) - Başbakanın Libya gezisi sona ererken

  (25.11.2009) - İngilizler tartışıyor: Irak’ı işgalde haklı mıydık?

  (24.11.2009) - Aliyev ile Sarkisyan uzlaşamasa da!

  (23.11.2009) - Türkiye, Filipinler’de arabulucu olacak mı?

  (21.11.2009) - Yeni Türkiye karşıtı Avrupa Başkanı

  (20.11.2009) - Obama’nın ibretlik Çin ziyareti

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl