07 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Aile boyu yasak


A+ | A-

28 Şubat (1997) sadece bir tarihi değil, aynı zamanda haksızlığın ayyuka çıktığı bir sürecin başlamasını anlatır. Uzun süren bir Millî Güvenlik Kurulu toplantısında alınan kararlar iktidara biraz da zorla kabul ettirilerek 1000 (bin) yıl sürmesi istenen bir süreç başlatılmıştı.

Bu ‘süreç’in bir hedefi de ‘tesettür’ü kamusal alan dışına atmaktı. Gerçi bu hedef 28 Şubat’ta değil, çok daha önceki yıllarda ortaya konulmuş ve ‘Tek Parti devri’nde “Tesettür hudutlarımızın dışına atılacak” yollu haberler o günkü gazetelerde yer almıştı.

Millete rağmen icra safhasına konulan her ‘süreç’ten sonra mağdur olanların sayısı artıyor. 28 Şubat süreci de yeni mağduriyetlere sebep oldu. Yeni Asya’nın bu sürecin yıldönümü vesilesiyle başlattığı yeni yazı dizisinde (13. yılında 28 Şubat) birbirinden dikkat çekici, ibret verici ve bazen de göz yaşartıcı röportajlara yer veriliyor. Aslında dizideki bütün röportajlar ayrı ayrı değerlendirmeyi hak ediyor. Bu vesile ile diziye katkı sağlayan arkadaşları tebrik ederken, “28 Şubat süreci”nin mağdurlarından Doç. Dr. Sevgi Kurtulmuş’un şu tesbitine dikkat edelim: “Ben üniversite’den atıldığımda benim kızım ilkokul 3. sınıfa gidiyordu. Şimdi o üniversite 4. sınıfa geldi ve aynı yasak devam ediyor.”

Hiç bir sûrette alışmamamız gereken ‘kanunsuz başörtüsü yasağı’nın sadece anne-babaları değil, çocuklarını da mağdur ettiğini görelim.

Tabiî ki devam eden haksızlığın nasıl sona ereceği de tartışma konusu. Doç. Dr. Kurtulmuş bu konuda da şöyle konuşmuş: “Problemin hâlâ çözülmemiş olmasının en büyük sebebi; siyasî iradenin bu konunun çözümünde yeterli kararlılık ve feraset gösterememiş olmamasıdır. Belki niyetleri samimiydi, ama sonuç ortada. Bir Hayrünnisa Hanımın, ya da Emine Hanımın orada oturması önemli. Güzel bir şey, ama 18-20 yaşındaki çocukların başörtüsüyle okula gidememesi kadar önemli değil bana göre. Bu da, Türkiye’de hiçbir şeyin değişmediğini gösteriyor. Milletin yarasına merhem olmadıktan sonra o makamlarda kimin oturduğunun ne önemi var. Samimî olarak başörtüsü meselesini çözmeye kalksalardı, çözerlerdi. Cumhurbaşkanlığı sorununu nasıl çözdüler? Referanduma götürüldü, halkın bir problemi olmadığı ortaya çıktı ve sorun doğru bir şekilde çözüldü. Aynı direnci ve iradeyi burada da göstermelerini bir başörtüsü mağduru olarak beklerdim. Belki iç dünyalarında çözmeyi istediler, ama ‘Bedel ödemeye hazır değiliz’ dediler.” (Yeni Asya, 4 Mart 2010)

Evet, fazla söze hâcet yok. Yıllar yılı devam edip, insanları ‘aile boyu’ mağdur eden kanunsuz ve keyfî başörtüsü yasağı; ciddî, kararlı ve ısrarlı bir çalışma ile sona erdirilebilir. Sevgi Hanım güzel bir örnek vermiş: Cumhurbaşkanlığı için verilen mücadele, başörtüsü yasağını sona erdirmek için verildi mi? Türkiye’yi ‘idare edenler’in eşlerinin başları örtülü olması ‘artı puan’ ise, aynı kişilerin kızları sırf başları örtülü diye ‘hicret’ etmek durumunda kalıyorsa bu ‘eksi puan’ değil mi? Kendi çocuğunu Türkiye’de okutamayan bir ‘iktidar’ gerçekte de ‘iktidar’ mıdır? ‘İktidar’ kabul edilse bile ‘muktedir’ denilebilir mi?

Başörtülü öğrencilerin üniversiteye girebilmelerini, arzu edenlerin uygun mekânlarda çalışmalarını; idarecilerin eşlerinin ‘makam’larda oturmalarına tercih etmeliyiz. İnşallah gelecekte ‘yasaklı günler’i ‘mizah’ niyetine hatırlayacağız... Tabi üzüleceğiz de...




HABER - YORUM - ANALİZ
www.sentezhaber.com

07.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (06.03.2010) - Ateist siyasetçi bile yasağa karşı

  (05.03.2010) - Halka güvenmeyen ‘Halkçı’lar

  (04.03.2010) - Yargı düzelsin, huzur gelsin

  (03.03.2010) - Kâğıt parçaları

  (02.03.2010) - Eğitimin dili

  (28.02.2010) - 28 Şubat 2010

  (27.02.2010) - Para hepimizi bozdu

  (26.02.2010) - “Önce demokrasi” diyenler çoğalmalı

  (25.02.2010) - Hangisi daha ciddî?

  (24.02.2010) - Eyvah, ‘Kur’ân oku’ dedi!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl