20 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

İyi ihtilâlci, kötü ihtilâlci


A+ | A-

Son aylarda ortaya çıkarılan darbe plan ve iddiaları bir anlamda ‘turnusol kâğıdı’ vazifesi de gördü. Darbelerin tamamına karşı olmak gerekirken, maalesef; “Benim darbem iyidir” anlayışıyla bazı darbelere sahip çıkılıyor. ‘Fıkra’ gibi insanları güldüren ve düşündüren nokta ise, ‘fiilî darbe olmadığı, dolayısı ile plan yapanların suçlu olmadığı’ şeklindeki iddia. İyi de zaten ‘plan’lar fiiliyata dökülüp darbe yapıldıktan sonra çare bulmak mümkün mü?

Türkiye’nin yapmaya çalıştığı ve bugüne kadar yapamadığı şey, darbecilerle, ihtilâlcilerle hesaplaşamamak olmuştur. Her darbeden sonra iktidara gelen siyasetçiler bu konuyu gündeme getirmişler, ama çeşitli sebeplerle bu hesaplaşma olamamıştır.

Tabiî ki bahsettiğimiz hesaplaşma kanun önünde olması gereken hesaplaşmadır. Yoksa, darbecilerle sandıkta hesaplaşma yapılmakta ve her defasında da darbeciler hezimete uğramaktadır. Bu durum Türkiye’nin darbecileri desteklemediğini ortaya koyar. Fakat darbecilerde insaf ve iz’an olmadığı için her defasında millet için ‘darbe’ yaptıklarını iddia ederler. “Memleket uçurumun kerarındayken” onu kurtarırlar!

Türkiye ve dünya şartları artık darbelere müsaade etmiyor. Bu sebeple darbe planları uygulama safhasına konulmadan deşifre edilebiliyor. Bu gelişmeler elbette hayra alâmet, ama uzun vadede darbecilerle hukuk önünde hesaplaşmadan Türkiye’nin sıkıntılarını geride bırakması da mümkün değil. Hiç kimse bu hesaplaşmayı ‘şahsî hesaplaşma’ olarak da görmemeli. Bundan sonra daha demokrat ve daha hür bir ülke olmak istiyorsak bu hesaplaşma yapılmalıdır. Çünkü darbe sebebiyle milyonlarca insan mağdur olmuş, bir o kadarı da çeşitli şekillerde haksızlığa uğramıştır. Bunların hesabı sorulmalı değil midir?

Köklü olmasa da kısmî bir anayasa değişikliği yeniden gündeme geldi. Bu değişiklik gerçekleşebilirse 12 Eylül ihtilâline imza atanların kanun önüne çıkarılması ve hesap sorulması mümkün olacak. Şu ana kadar bunu yapmak mümkün değildi, çünkü yürürlükteki ihtilâl anayasası darbecileri koruyordu.

Hakikaten insanın havsalası almıyor: Darbeciler darbe yapıyor, kendilerine uygun bir anayasa hazırlıyor ve yaptıklarının suç olduğunu bildikleri için anayasadaki bir madde ile kendilerini de korumaya, garantiye alıyor. Neymiş? Darbe döneminde yapılanlardan sorumlu tutulamazlarmış! Hadi darbeciler böyle bir maddeyi anayasaya koydu ve millete de zorla kabul ettirdi. Ondan sonra gelen siyasî iktidarlar niçin ilk fırsatta bu maddeyi değiştirip darbecilerden hesap sorma yoluna gitmedi? Darbenin üzerinden neredeyse 30 yıl geçti, darbeciler hâlâ anayasanın koruması altında. Darbe yapanları anayasa ile koruyan bir ülkede, yeni darbe planları yapanlar azalır mı? Azalmaz ve nitekim azalmadı da. Açık ya da gizli şekilde müdahaleler hep devam edip bu günlere gelindi.

Uluslar arası şartların da değişmesiyle yeniden gündeme gelen anayasa değişikliğinin gerçekleşmesini temenni ediyoruz. Anayasadaki ilgili maddeler değişsin ki, darbecilere hesap sorulabilsin. Darbecilere kanun önünde hesap sorma devri başlatılmış olursa, yeni darbecilerin ortaya çıkması da engellenebilir.

Aksi halde darbe heveslileri kendilere “anayasal destek” bulmuş olur ve Türkiye’nin başına yeni çoraplar örmeye devam eder. Tez elden darbe anayasından kurtulalım ki darbe hevesi olanlar da buna cesaret edemesin...




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

20.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (19.03.2010) - Namaza çağrı

  (18.03.2010) - ‘Hiç’ olduğumuzu bilelim

  (17.03.2010) - Medya üzerinden darbe

  (16.03.2010) - Herkes işini yapsın

  (15.03.2010) - İsrail’e ‘dur’ de!

  (14.03.2010) - Devletin özür borcu

  (13.03.2010) - Bari köstek olmayın

  (12.03.2010) - Ya ölümü öldür, ya da sus!

  (11.03.2010) - Gözünü kapayanlar üzülsün

  (10.03.2010) - Dün müteahhit, bugün kerpiç mi?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl